Головна » Нарада з Міністром житлово-комунального господарства

Нарада з Міністром житлово-комунального господарства

12 листопада відбулася зустріч Громадянської мережі ОПОРА та Інституту місцевого самоврядування з Міністром житлово-комунального господарства Юрієм Кучеренком. Окрім Міністра, в нараді взяли участь заступник Міністра Ірина Запатріна та доктор юридичних наук Кучеренко Ірина Миколаївна.

Громадянську ОПОРУ представляли керівник житлово-комунальних програм Тетяна Бойко та радний з юридичних питань Максим Баришніков. Розмова стосувалася стратегії формування ефективного власника житла в Україні. На думку Міністра, основними проблемами, які гальмують розвиток кондомініумів є: проблеми з оформленням права власності; труднощі при створенні ОСББ; «рейдерство» в ОСББ; суперечливість законодавства тощо.

Керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяна Бойко зазначила, що в основі реформи повинні бути ефективний власник багатоквартирного будинку та управитель. Власник будинку (співвласники всіх приміщень) повинні мати ефективний механізм прийняття колективних рішень щодо володіння і користування спільним майном. Учасники зустрічі погодилися, що зважаючи на світову практику, співвласникам повинен бути даний вибір – створювати юридичну особу чи ні. При чому обов’язок нести тягар з утримання своєї власності повинні усі власники без винятку. У разі, якщо співвласники прийняли рішення не створювати юридичну особу (ОСББ), рішення прийматимуться Загальними зборами власників. Співвласники на свій розсуд обирають управителя (за бажанням ним може виступати ОСББ), погоджують ціну і якість за житлово-комунальні послуги.

Обговорювалися різні варіанти правового врегулювання цих пропозицій, а також можливості відмови від регулювання ОМС цін на обслуговування будинків та прибудинкових територій. Міністр запропонував проаналізувати міжнародний досвід реприватизації квартир тих власників, які не готові їх утримувати, натомість запропонувати їм укладати договори найму. Наступним питанням було створення сприятливих умов для роботи управителів та реформування ЖЕКів.

Заступник Міністра Ірина Запатріна вважає, що для залучення бізнесу до сектору управління житлом необхідно зняття преференцій для ЖЕКів та ринкове формування цін на послуги (окрім послуг, які надаються монополістами). Учасники зустрічі погодилися, що повинен бути визначений перехідний період для впровадження пропонованих змін (2-3 роки). Протягом цього періоду держава повинна стимулювати співвласників створювати ОСББ шляхом надання допомоги на впровадження енергозберігаючих технологій та здійснюючи капітальні ремонти. Міністр зазначив, що без активної участі громадськості та підтримки реформи «знизу», вона матиме багато суспільно-політичних ризиків.

Учасники наради погодилися всебічно лобіювати прийняття проекту ЗУ «Про внесення змін до ЗУ «Про ОСББ» та працювати над вдосконаленням Житлового кодексу.

Публікації та новини схожі

Приватний капітал – розвиток чи занепад ЖКГ?

06.08.2012
Приватний капітал – розвиток чи  занепад ЖКГ? Як свідчить статистика Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, в Україні 39 об'єктів житлово-комунального господарства були передані в оренду приватним компаніям, на умовах концесії або за договорами про спільну діяльність (березень 2012 рік). Для підприємств водопостачання більш характерні концесійні договори – 14 об'єктів, а в оренді всього 4. У підприємствах теплової енергетики частіші орендні договори – 11 об'єктів, а концесійних договорів – 2.

докладніше

Громадська думка про ОСББ: інформованість, ставлення, побоювання (відео)

28.05.2012
Громадська думка про ОСББ: інформованість, ставлення, побоювання (відео) У відео розглянуті переваги створення ОСББ та приведені статистичні дані відношення населення до даної ініціативи.

докладніше

Чому зросли тарифи на опалення та гарячу воду?

15.09.2014
Чому зросли тарифи на опалення та гарячу воду? В середині серпня українці отримали липневі квитанції з новими тарифами на гарячу воду (у кого гарячої води не було - той не відчув підвищення її вартості «на своєму гаманці»).

докладніше

Децентрализация системы теплоснабжения в Александрии

28.02.2012
Децентрализация системы теплоснабжения в Александрии Коммунальное предприятие Александрийского городского совета «Теплокоммунэнерго» предлагает потенциальным инвесторам произвести перспективные капиталовложения с целью реализации проекта «Оптимизация системы теплоснабжения Александрия Кировоградской области».

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше