Головна » Новини та публікації » Чому зросли тарифи на опалення та гарячу воду?

Чому зросли тарифи на опалення та гарячу воду?

В середині серпня українці отримали липневі квитанції з новими тарифами на гарячу воду (у кого гарячої води не було - той не відчув підвищення її вартості «на своєму гаманці»). Зростання ціни на послуги з централізованого опалення ми побачимо під час опалювального сезону. Підвищення тарифів на комунальні послуги відбулося в наслідок того, що держава прийняла важливе політичне і єдине економічно правильне рішення - населення повинно сплачувати за воду і тепло їхню повну вартість.

До 1 липня у жодному місті тарифи для населення не покривали навіть собівартості послуг, не говорячи про мінімальний прибуток (який би спрямовувався на модернізацію застарілого та енергозатратного обладнання) виконавців та виробників послуг. «Різниця в тарифах» підприємствам теплопостачання виплачувалася із бюджету, однак, із значними затримками. У відсотковому співвідношенні тарифи на теплову енергію (а відтак, і на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води) по Україні зросли по-різному* - від від 0,4 % для споживачів КП «Іллічівськтеплоенерго» до 161 % для споживачів ВП «Миронівська ТЕС» ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго». В середньому по Україні зростання тарифів на теплову енергію становить 40 %. Що меншою була «різниця в тарифах» для споживачів, то менш відчутне підвищення.

Варто зазначити, що ціна на газ для підприємств ТЕЦ та ТЕС (основної складової теплової енергії) для населення залишилася незмінною - 1 309 грн за 1 тис. м3 з ПДВ. Тому дане підвищення тарифів для населення на послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання жодним чином не пов’язане із ціною на газ, яка зросла лише для інших категорій споживачів - бюджетних та комерційних установ. Навіть при досить низькій ціні на газ (останнє підвищення відбулося у 2010-му році з 727 грн за 1 тис. м3 з ПДВ до 1 309 грн з ПДВ за 1 тис. м3 з ПДВ.), останні кілька років тарифи для населення не покривали собівартості і не підвищувалися, хоча кілька разів зростала інша важлива складова теплової енергії - заробітна плата (якщо у 2009-му році мінімальна заробітна плата становила 605 грн, то у 2014 році - 1 218 грн), відповідно, зростала собівартість теплової енергії. Разом із тим - накопичувалася «різниця в тарифах» та заборгованість бюджету з її відшкодування.

Собівартість** теплової енергії на кожному підприємстві різна і коливається від 57,39 грн за 1 Ггкал. на ДП «НАЕК «Енергоатом» до 473, 79 грн за 1 Ггкал. на КП «Теплові мережі Харківського району Харківської РДА». В середньому по Україні вона становить 306 грн на 1 Ггкал. і залежить від від вартості та частки в структурі собівартості витрат на паливо, електроенергію, заробітну плату з нарахуваннями, амортизацію та ін.

При цьому, частка витрат на енергоносії (природний газ та електричну енергію) у структурі собівартості теплової енергії становить понад 60 %, у той час, як в країнах Європи - близько 20 %. Цілком ймовірне зростання в майбутньому і на газ, і на електроенергію, спричинить подальше зростання цін на теплову енергію, а звідти - на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води для населення. І лише енергозбереження, енергоефективність та використання альтернативних і відновлюваних джерел палива в комплексі зможе пом’якшити чи навіть ліквідувати негативні наслідки і для населення, і для економіки країни. Чи не вперше в історії України споживачі реально задумаються про енергоощадні заходи. А потенціал енергозбереження лише в житловому багатовартирному фонді становить до 60 %.
* лише для ліцензіатів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг
** Планова собівартість на 2014 рік лише для ліцензіатів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг

Детальніше:
Тетяна Бойко, координатор
житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
(063) 617 97 60

Публікації та новини схожі

Дніпропетровськ: ОСББ та ЖБК підписали резолюцію з вимогою законодавчих змін

25.03.2013
Дніпропетровськ: ОСББ та ЖБК підписали резолюцію з вимогою законодавчих змін 19 березня в місті Дніпропетровську відбувся Дніпропетровський регіональний форум ОСББ та ЖБК під назвою «ОСББ та ЖБК – основа реформування житлово-комунального господарства.

докладніше

Звіт директора комунального підприємства Запоріжжя про надані послуги за період святукувань

10.01.2012
Звіт директора комунального підприємства Запоріжжя про надані послуги за період святукувань За святковий тиждень було підготовлено й надано більше 1740 куб. метрів питної води споживачам Запоріжжя, Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів області. Перша та друга центральні очисні споруди обробили понад 1015 куб. метрів стоків, що надійшли з Лівого і Правого берегів Запоріжжя.

докладніше

Влада не зацікавлена у розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)

24.02.2012
Влада не зацікавлена у розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вчора, 23 лютого, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вирішив не розглядати законопроект No 8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ», а віддати документ в Комітет з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики на доопрацювання, щоб розглянути його на наступному пленарному тижні.

докладніше

Геннадий Темник: Примерно через две недели отопительный период 2012-2013 гг будет завершен во всех регионах Украины

11.04.2013
Геннадий Темник: Примерно через две недели отопительный период 2012-2013 гг будет завершен во всех регионах Украины Во многих городах южных областей Украины и АР Крым в связи с благоприятными погодными условиями местными советами принято решение о завершении отопительного периода. Об этом сообщил Министр регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины Геннадий Темник в эфире Первого национального в программе «О главном».

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше