Головна » Новини та публікації » Засідання наради з питань ОСББ — істотних результатів немає

Засідання наради з питань ОСББ — істотних результатів немає

У четвер, 5 липня, в ході чергового засідання Нацради з питань ОСББ експерти вкотре обговорили виконання завдань визначених Протоколом засідання Уряду №92.

У своєму виступі директор Департаменту житлової політики Віталій Шаповаленко повідомив, що на сьогоднішній день розроблений механізм надання ОСББ пільгових кредитів для здійснення енергоефективних заходів і 31 травня Кабміном затверджено це Положення (про порядок пільгового кредитування ОСББ). Такі проблеми як врегулювання питань експлуатації та обслуговування ліфтового господарства, газових мереж у будинках ОСББ, вироблення механізму відшкодування об’єднанням пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг поки що, за словами урядовця,  перебувають на фінішному етапі узгодження із центральними органами виконавчої влади. Що стосується відшкодування пільг і субсидій, то Віталій Шаповаленко запевнив присутніх, що Міністерство соцполітики вже надало свою відповідь, затримка поки що за Міністерством фінансів.

Щодо права власників будинку визначати виконавців ЖКП, то голова правління Громадської організації об’єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія» Людмила Шанц запропонувала внести зміни до Наказу №60 Мінрегіону (де передбачити, що  відмова підприємства-монополіста бути виконавцем послуг не допускається) на виконання Протоколу №92, але пан  Шаповаленко відповів, що це можливо лише із внесенням змін до законодавства. На запитання координатора житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Бойко про те, як все ж таки просувається справа із законопроектом про право співвласників отримувати інформацію про інших співвласників, представник Мін`юсту повідомив, що на засіданні Комітету ВР соціально-економічної політики було прийнято рішення рекомендувати ВР ухвалити цей законопроект в цілому.

Після аналізу стану виконання Протоколу №92 Національна рада закцентувала увагу на законопроекті №8391 «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який був нещодавно прийнятий Верховною Радою. Оскільки законопроект містить порушення прав власників та передбачає необхідність сплати додаткових коштів за послугу з управління багатоквартирним будинком без покращення якості житлово-комунальних послуг, було ухвалено рішення звернутися до Президента з проханням застосувати право вето до законопроекту №8391.

Гостру дискусію викликав новий термін ОСБ (об’єднання співвласників будинку), запропонований членом ОСББ «Срібне Коло» та адвокатом Тетяною Монтян у новому законопроекті, автором якого вона виступає. Проблема у тому, що ОСБ є і­­­ншою організаційно-правовою формою й немає нічого спільного із ОСББ. Але Тетяна Монтян переконана в тому, що потрібно говорити лише про ОСБ, оскільки  в Україні немає будинків лише з квартирами, а переважають будинки змішаного типу (із нежитловими приміщеннями). На її думку, в Україні можливий лише класичний кондомініум, всі інші форми суперечать Цивільному кодексу.

Не менш бурхливе обговорення під час засідання виникло навколо 42 статті Земельного кодексу – «Земельні ділянки багатоквартирних житлових будинків».

Врешті-решт, було прийнято рішення не полишати роботу над концептуальними змінами законодавства щодо прав власності, однак повернутися до законопроекту №8474 і на його основі підготувати новий законопроект.

Окрім того, за підсумками засідання Національна рада більшістю схвалила розроблений Типовий Статут ОСББ та рекомендувала затвердити його Наказом Мінрегіону. А також було прийнято рішення довести до відома Прем’єр-міністра, що Протокол №92 щодо відшкодування пільг та субсидій для співвласників будинків ОСББ не виконується.

Національну раду з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків було утворено 14 березня 2012 року. Нацрада є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

Мінрегіон посилює взаємодію з регіонами

20.01.2012
Мінрегіон посилює взаємодію з регіонами В ідеології активізації співпраці з регіонами у напрямку поглиблення соціально-економічних реформ, запропонованих суспільству Президентом України Віктором Януковичем, Мінрегіон розпочинає консультації та безпосередню взаємодію із регіональними органами влади, експертами, територіальними громадами та трудовими колективами галузі.

докладніше

Прибудинкова територія для ОСББ — сім кіл бюрократичного пекла

25.04.2012
Прибудинкова територія для ОСББ — сім кіл бюрократичного пекла 23-24 квітня 2012 року Громадянська мережа ОПОРА провела тренінг для членів Коаліції недержавних громадських організацій із земельних відносин в об’єднанні співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Учасники заходу обговорили досвід об’єднань щодо процедури отримання земельних ділянок багатоквартирних будинків у власність ОСББ, висловили свої пропозиції щодо змісту «мінімального» пакету землевпорядної документації для оформлення правовстановлюючих документів на прибудинкову територію багатоквартирних будинків, збудованих у переважній більшості до 1991 року.

докладніше

Єврокомісія: російські пропозиції по газовій знижці неприйнятні для України

10.09.2014
Єврокомісія: російські пропозиції по газовій знижці неприйнятні для України Російські пропозиції по газовій знижці неприйнятні для України. Про це на умовах анонімності повідомив чиновник Єврокомісії.

докладніше

«Рівнеоблводоканал» прагне виконати свою роботу за кошти ОСББ (відео)

11.10.2012
«Рівнеоблводоканал» прагне виконати свою роботу за кошти ОСББ (відео) В ході чергового круглого столу, присвяченого обговоренню проблем у взаємовідносинах ОСББ із комунальними монополістами Рівного з’ясувалося, що РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» вимагає від співвласників встановити будинкові лічильники обліку води на границі розмежування комунікацій. ОСББ повинні це зробити за власний кошт. Про це розповіла керівник ОСББ «Сонячна домівка» Оксана Нєнахова. При цьому пані Оксана зазначила, що згідно закону ОСББ не є власником будинку, тому не зрозуміло чому об’єднання повинне виконувати цю роботу за власні кошти.

докладніше

Юридична консультація

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше