Головна » Новини та публікації » Запоріжжя: Засідання Нацради з питань ОСББ

Запоріжжя: Засідання Нацради з питань ОСББ

11 вересня у Запоріжжі відбулося виїзне засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ під головуванням Олександра Аліпова, Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Взаємовідносини ОСББ з постачальниками комунальних послуг: проблеми та шляхи вирішення» – були головною темою засідання Нацради. Про роботу регіональної ради з питань створення та діяльності ОСББ Запорізької області доповідав Петро Гончарук, заступник голови Запорізької державної адміністрації, голова регіональної ради, а про вирішення питання взаємовідносин монополістів комунальних послуг  з ОСББ та ЖБК м. Запоріжжя – Олександр Сін, міський голова м. Запоріжжя, член Нацради. Віталій Шаповаленко, директор Департаменту житлової політики Мінрегіону, секретар Нацради у своєму виступі зачепив проблемні питання організації та проведення капітальних ремонтів будинків, де створено ОСББ.

Гостра дискусія точилася навколо питання взаємовідносин ОСББ з постачальниками комунальних послуг. Координатор житлово-комунальних програм Тетяна Бойко у своєму виступі наголосила на тому, що добре, що в перспективі готуються законопроекти, які б дозволили закріпити дві моделі договірних відносин у багатоквартирних будинках – між мешканцями та монополістом (до квартири) або між ОСББ та монополістом (до будинку). «Звичайно, ціна послуги у моделі «до будинку» повинна бути нижчою, ніж «до квартири»). Але питання у тому, що потрібно щось робити вже сьогодні. І відповідь може бути дуже проста: НКРКП затверджує тариф для виробників послуг-ліцензіатів, а ОМС – визначає виконавців і затверджує тариф для них (цей тариф буде трошки вищим, ніж встановлений для виробників). Це б дозволило знизити соціальну напругу, а також дало б економічне підґрунтя для підприємств-монополістів чи іншого бізнесу працювати в якості виконавців послуг. До того ж не потрібно жодних законодавчих змін», – переконана координатор. Цю ідею підтримав міський голова Запоріжжя Олександр Сін. В результаті домовилися, що потрібно з цього питання провести окрему нараду в НКРКП.

Члени Нацради не лише дискутували, але й відвідали ОСББ «Лідер Запоріжжя» та ЖБК №283 «Комунальник-14», а також  перший ресурсний центр в Україні для ОСББ та ЖБК – громадської організації «Об’єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія».

Захід відбувся в рамках проекту «Налагодження партнерських відносин з виробниками та виконавцями житлово-комунальних послуг» за сприяння Національного демократичного інституту (НДІ).

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

Організація надання споживачам житлово-комунальних послуг

06.06.2012
Організація надання споживачам житлово-комунальних послуг Відповідно до положень частини першої статті 29 закону «Про житлово-комунальні послуги»37 — «Особливості укладення договорів у багатоквартирних будинках», договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладають між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем (тобто споживачем) і балансоутримувачем або його уповноваженою особою (управитель має бути або балансоутримувачем об'єкту відповідно до статті 13 зазначеного закону, або уповноваженою особою балансоутримувача відповідно до договору, укладеного між ними згідно з визначенням управителя, яке наводить стаття 1 того-таки закону).

докладніше

ОСББ: зупинити операцію «ліквідація» Або Чому, вступаючи в кондомініуми, громадяни України втрачають право на пільги та субсидії

15.11.2013
ОСББ: зупинити операцію «ліквідація» Або Чому, вступаючи в кондомініуми, громадяни України втрачають право на пільги та субсидії На цьому тижні Кабмін може розглянути проект постанови під довгою назвою: про надання пільг і субсидій на відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій жителями будинків, у яких створені ОСББ. Ще одні пільги? В уряді придумали як, нарешті, масово заманити наших громадян у ці об’єднання?

докладніше

Енергетична «залежність» кандидатів

23.05.2014
Енергетична «залежність» кандидатів 23 роки незалежності України, стільки ж років прямої залежності країни від російського газу на основі договірних стосунків.

докладніше

Скільки потрібно платити за тепло і гарячу воду, якщо батареї ледь теплі

02.12.2011
Скільки потрібно платити за тепло і гарячу воду, якщо батареї ледь теплі Скільки потрібно платити за тепло і гарячу воду, якщо батареї ледь теплі, та й воду в «червоному» крані гарячою можна назвати хіба що в насмішку? З такими запитаннями часто звертаються до «Урядового кур’єра» наші читачі. Ось що розповів, подзвонивши до редакції, киянин Володимир Коваленко.

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше