Головна » Новини та публікації » Європейські експерти діляться досвідом управління водним господарством

Європейські експерти діляться досвідом управління водним господарством

Послуги водопостачання та водовідведення слід демонополізувати та зробити прозорими. Для цього необхідна оптимальна схема управління водним господарством і відповідна законодавча база. Таку думку висловив Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов під час круглого столу «Управління водним господарством в Україні», що днями відбувся у Мінрегіоні.

Українські, болгарські та французькі експерти з управління водними ресурсами дискутували та ділилися напрацюваннями у рамках міжнародного проекту Twinning. Його метою є вдосконалити українські системи водопостачання та водовідведення до європейських норм.

«Досвід європейських колег для нас дуже цінний. Головний приклад, який вони показують — ефективна розбудова державно-приватного партнерства в управлінні водним господарством. Ми підвищимо якість послуг, коли створимо належні умови для приватного бізнесу. Здорова конкуренція покращить ефективність управління водними ресурсами, але контроль за якістю послуг повинна здійснювати виключно держава, а для цього необхідні жорсткі закони», — наголосив відкриваючи захід О.Аліпов.

Експерти з Франції та Болгарії продемонстрували механізми управління водним господарством на прикладі їхніх кран та надали свої пропозиції щодо вдосконалення української системи як на законодавчому рівні, так і на організаційному. Зокрема, французька держава доручає управління комунальними послугами приватним та комунальним організаціям, і веде суворий контроль за їхньою роботою. У Франції майже дві третини приватних операторів займаються водопостачанням і більше половини — водовідведенням. Решта — комунальні оператори.

З українського боку участь у заході взяли експерти Мінрегіону, члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг та представники підприємств водопостачання та водовідведення із Києва, Харкова, Чернігова, Полтави, Тернополя, Донеччини, Івано-Франківщини та Львівщини. Місцеве самоврядування, зокрема, представляло керівництво Бориспільської міськради, громадськість була представлена Всеукраїнською екологічною громадською організацією «МАМА-86» та асоціацією «Укрводоканалекологія».

Для довідки: за ініціативою українського уряду, в рамках програми Європейської політики добросусідства (ЄПД), Міністерством житлово-комунального господарства України і Міністерством екології, сталого розвитку, транспорту і житлового господарства Франції було розпочато проект у галузі управління водним комунальним господарством. Інституційна програма Twinning «Управління водним господарство» у рамках ЄПД, за фінансування ЄС, полягає у співпраці між Міністерством житлово-комунального господарства України, та Міністерством екології, сталого розвитку, транспорту і житлового господарства Франції, яке доручило реалізацію проекту Французькому міжнародному бюро з водних питань. До реалізації проекту також залучають угорських та болгарських експертів. Фахівці різних департаментів та відділів українського міністерства також беруть активну участь у проекті. Основне завдання проекту — покращити національну політику у галузі водопостачання та водовідведення на місцевому рівні відповідно до норм ЄС. Проект з фінансуванням у розмірі 950 000 Євро розпочався у березні 2011 і триватиме до червня 2012. Презентації європейських експертів можна знайти за адресою: www.twinning-water-services.org.ua.

Прес-служба Мінрегіону

Публікації та новини схожі

Ресурсний центр для ОСББ: Краматорськ

09.02.2012
Ресурсний центр для ОСББ: Краматорськ Ресурсний центр ОСББ проводить роботу в режимі «гаряча лінія», надання юридичної та методичної допомоги, консультація по створенню та реєстрації нових ОСББ та ін.

докладніше

Через війну Україна недоотримує до 340 тис. куб. м. власного газу

08.09.2014
Через війну Україна недоотримує до 340 тис. куб. м. власного газу Втрати ПАТ «Укргазвидобування» в зоні військового конфлікту на Сході України збільшилися на 100 тис. куб. м природного газу щодоби. Про це повідомляє прес-служба компанії.

докладніше

Круглий стіл: «Якою буде політика влади у житлово-комунальній сфері Рівного після зміни начальника управління?»

18.02.2013
Круглий стіл: «Якою буде політика влади у житлово-комунальній сфері Рівного після зміни начальника управління?» У вівторок, 19 лютого в конференц-залі Будинку вчених (м. Рівне, вул. С. Петлюри, 17, другий поверх) відбудеться обговорення питань реформування та розвитку житлово-комунальної сфери Рівного.

докладніше

Про захист прав інвесторів житлового будівництва

13.04.2012
Про захист прав інвесторів житлового будівництва Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розроблено проект Закону України про посилення захисту прав інвесторів під час інвестування (фінансування) будівництва житла, яке планується здійснювати, у тому числі, шляхом.

докладніше

Юридична консультація

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше