Головна » Новини та публікації » Влада не зацікавлена у розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)

Влада не зацікавлена у розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)

Вчора, 23 лютого, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вирішив не розглядати законопроект No 8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ», а віддати документ в Комітет з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики на доопрацювання, щоб розглянути його на наступному пленарному тижні. Формальною причиною став негативний висновок науково-експертного управління. Однак, на думку Громадянської мережі ОПОРА, перенесення розгляду пов’язане з бажанням окремих лобістських груп спотворити законопроект, суттєво обмеживши права співвласників, і ухвалити його у такому вигляді.

Керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяна Бойко так прокоментувала вчорашнє рішення Голови ВР України: «Розвиток організованих власників житла є невигідним для ряду народних депутатів, хоча вони бояться прямо це визнати. Саме тому вони постійно відкладають розгляд, а не голосують «проти» відкрито. Дружня громада  у будинку — це велика сила й ми цілком свідомі того, що будуть здійснюватися постійні спроби забезпечити «керованість» ОСББ. Забудовники зрозуміли, що після прийняття законопроекту No 8474 їм не так легко буде створити «ручне» ОСББ і нав’язати співвласникам потрібну керуючу компанію, яка викачуватиме з мешканців захмарні кошти. Чиновники зрозуміли, що суттєво обмежаться їхні можливості незаконно  здавати в оренду підвали  й горища, які належать власникам приміщень у будинку. А основне, на що не готові народні обранці — це віддати земельну ділянку багатоквартирного будинку людям, зробивши її частиною спільного майна. Якщо громадськість та  ОСББ не об’єднаються і не висловлять свою позицію, очевидно, що через кілька тижнів ми матимемо закон, який навряд чи допоможе ОСББ ефективно розвиватися. А чиновники поставлять чергову «галочку» у виконанні заходів Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ та продовжуватимуть розказувати про свою прихильність до ОСББ».

Публікації та новини схожі

Нацкомпослуг планує запровадити незрозумілу схему обрахунку тарифу на холодну воду

20.12.2011
Нацкомпослуг планує запровадити незрозумілу схему обрахунку тарифу на холодну воду Введення нової схеми обрахунку тарифу на холодну воду, що Нацкомпослуг планує запровадити, призведе до того, що 97% населення платитиме й за решту 3%, а також за втрати водоканалу й за безгосподарність комунальників. А розцінки будуть наступними: за перші два куби споживання на особу в місяць – 1,5 гривні, з 2 до 6 кубів – більше, з 6 до 10 – ще більше, а після 10 – максимально. Про нову схему обрахунку тарифу на холодну воду говорили директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко 15 грудня 2011 року в інформаційно-аналітичному агентстві «Главком».

докладніше

Мінрегіон: Комунальники мають реагувати швидко та злагоджено

24.09.2012
Мінрегіон: Комунальники мають реагувати швидко та злагоджено Зі станом підготовки підприємств та об’єктів комунальної теплоенергетики, загальною готовністю систем життєзабезпечення до зими ознайомилися Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський та Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час відвідин міста Краматорськ Донецької області. На прикладі ТОВ «Краматорськтеплоенерго», на мережах якого у минулому році сталося масштабне відключення споживачів, урядовці та керівники теплопостачальних підприємств області розглянули алгоритм дій у випадку надзвичайних подій. Також детально проаналізували роботу підприємств із запобігання аваріям.

докладніше

«Рівнеоблводоканал» прагне виконати свою роботу за кошти ОСББ (відео)

11.10.2012
«Рівнеоблводоканал» прагне виконати свою роботу за кошти ОСББ (відео) В ході чергового круглого столу, присвяченого обговоренню проблем у взаємовідносинах ОСББ із комунальними монополістами Рівного з’ясувалося, що РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» вимагає від співвласників встановити будинкові лічильники обліку води на границі розмежування комунікацій. ОСББ повинні це зробити за власний кошт. Про це розповіла керівник ОСББ «Сонячна домівка» Оксана Нєнахова. При цьому пані Оксана зазначила, що згідно закону ОСББ не є власником будинку, тому не зрозуміло чому об’єднання повинне виконувати цю роботу за власні кошти.

докладніше

ОПОРА закликає Мінрегіон якнайшвидше затвердити нову редакцію Типового статуту ОСББ

01.06.2012
ОПОРА закликає Мінрегіон якнайшвидше затвердити нову редакцію Типового статуту ОСББ Громадянська мережа ОПОРА закликає Мінрегіон якнайшвидше затвердити запропоновану Міністерством нову редакцію Типового статуту ОСББ.

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше