Головна » Новини та публікації » ТОВ «Луганськвода» протизаконно нав’язує ОСББ статус виконавців житлово-комунальних послуг

ТОВ «Луганськвода» протизаконно нав’язує ОСББ статус виконавців житлово-комунальних послуг

Про непрості відносини луганських ОСББ з монополістами в ході прес-конференції, що відбулася 22 червня, розповів координатор житлово-комунальних програм Луганської ОПОРИ Олексій Кормілецький. За словами громадського активіста, відносини між споживачами житлово-комунальних послуг та постачальниками в Луганську важко назвати чесними, справедливими та рівноправними.

Держава проводить політику подвійних стандартів в житлово-комунальній сфері й не зацікавлена в розвитку конкурентного середовища на ринку управління житлом. Для формування ринкової моделі необхідна демонополізація попиту і поява «клієнта» в особі ОСББ, а також демонополізація пропозиції – створення на основі малого та середнього бізнесу керуючих кампаній. До таких висновків дійшла Громадянська мережа «ОПОРА» у зв'язку з останніми політичними подіями в житловому секторі.

Єдиний спосіб для луганчан сьогодні відстояти свої житлові права – об'єднатися в ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків). Це, в першу чергу, елемент захисту житлових прав людей. Якщо цього не буде, то тоді будуть економічно необґрунтовані ціни на ці послуги. Щоб створити нормальні умови для роботи ОСББ, необхідна нормальна законодавча база. Без неї неможлива ефективна взаємодія між ОСББ та структурами-монополістами ЖКГ. Олексій Кормілецький переконаний, що найбільшою проблемою ОСББ в Луганську є те, що їм нав'язуються невластиві їм функції. Зокрема, обов'язки виконавців житлово-комунальних послуг. За експлуатацію будинку ОСББ не проти нести відповідальність, але якщо їм доводиться відповідати за якість комунальних послуг (тепло, вода, електрика, каналізація), то це вже незаконно.

Однак монополісти у сфері ЖКГ через суди вже зараз намагаються масово нав'язати ОСББ м. Луганська статус виконавців житлово-комунальних послуг. Особливо це стосується ТОВ «Луганськвода», яка змушує ОСББ, завдяки законодавчим колізіям, фактично бути виконавцями послуг ЖКГ в межах свого будинку.

Довідково:
Захід відбувся у рамках проекту Громадянської мережі ОПОРА «Врегулювання проблемних питань у відносинах ОСББ з підприємствами-монополістами» за сприяння Національного демократичного інституту міжнародних відносин.
Публікації та новини схожі

У Житомирі досягнуто порозуміння з газовим монополістом

25.01.2013
У Житомирі досягнуто порозуміння з газовим монополістом 23 січня 2013 року в місті Житомирі, у приміщенні прес-центру Житомирської обласної ради, за підтримки Громадянської мережі Опора, відбувся круглий стіл «Обговорення проблемних питань у взаємовідносинах між ПАТ Житомиргаз та ОСББ і ЖБК м. Житомира».

докладніше

Конференция USAID по проекту «Реформа городского теплообеспечения в Украине»

07.05.2013
Конференция USAID по проекту «Реформа городского теплообеспечения в Украине» 13 мая 2013 пройдет итоговая конференция по сотрудничеству Проекта Агентства США по международному развитию (USAID) «Реформа городского теплообеспечения в Украине» с 25 городами Украины и Министерством регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства.

докладніше

Президент України підписав закон, що дозволяє здавати ГТС у оренду іноземним компаніям

08.09.2014
Президент України підписав закон, що дозволяє здавати ГТС у оренду іноземним компаніям Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України" (№ 4116а). Як зазначається на сайті парламенту, підписаний закон повернуто від президента 8 вересня.

докладніше

Протокол засідання Національної ради з питань ОСББ (неофіційна версія)

21.05.2012
Протокол засідання Національної ради з питань ОСББ (неофіційна версія) Громадянською мережею ОПОРА представлена неофіційна версія Протоколу засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (26 квітня 2012).

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше