Головна » Новини та публікації » Скільки потрібно платити за тепло і гарячу воду, якщо батареї ледь теплі

Скільки потрібно платити за тепло і гарячу воду, якщо батареї ледь теплі

Скільки потрібно платити за тепло і гарячу воду, якщо батареї ледь теплі, та й воду в «червоному» крані гарячою можна назвати хіба що в насмішку? З такими запитаннями часто звертаються до «Урядового кур’єра» наші читачі. Ось що розповів, подзвонивши до редакції, киянин Володимир Коваленко.

— Я живу у старенькій «хрущовці». Коли починають подавати тепло, то в квартирі більш-менш тепло. Але тільки-но температура на вулиці зашкалить за мінус, батареї стають ледь теплими. А в квартирі, відповідно, холодно. Минулої зими бувало, що стовпчик термометра не піднімався вище 15 градусів. Виручали газова духовка та обігрівач. А коли приходили платіжки, дивувався виставленим сумам — у мене в квартирі мало бути, як улітку в Ташкенті! Нині на вулиці ще тепло, і в квартирі теж. Підкажіть, будь ласка, чи можна платити менше, якщо в квартирі холодно?

Відповіді на ці запитання знає консультант з енергозбереження ГМ ОПОРА Олександр ГОРЛУШКО.

— Олександре Володимировичу, розкажіть, за що люди мають платити в повному обсязі?

— Усі ці питання регулюються Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води (постанова КМУ від 21.07.2005 р. № 630). Але якщо правила не виконуються, то Порядком проведення перерахунків розміру плати за надання послуг (постанова КМУ від 17.02.2010 р. № 151).


Щодо теплопостачання: воно має бути безперебійним протягом усього опалювального сезону. Допускається лише перерва на 12 годин на добу раз на місяць. Температура повітря в житлових приміщеннях (за умови їх утеплення) 18оC, у наріжних кімнатах — 20оC. Допускається зниження температури на 12 годин на добу раз на місяць.

А послуга з централізованого постачання гарячої води має бути безперебійною або за затвердженим графіком (відповідно до того, що вказано в договорі). Допускаються перерви у наданні послуги не більш як 6 годин на добу при безперебійному водопостачанні та не більше 30% загального часу постачання води за графіком (не частіше ніж двічі на місяць). Температура гарячої води має бути не нижчою 50оC (не більш як через 2 хвилини після відкриття крана).

— Куди і як потрібно звертатися, якщо ці параметри не витримуються?

— Порядок перевірки надання послуги регламентується постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630. Якщо послуга неякісна — письмово або по телефону повідомте про це її виконавця, зазначивши своє повне ім’я, точну адресу, а також найменування послуги. Заявка (усна чи письмова) має бути зареєстрована в журналі реєстрації заяв і скарг споживачів. Тоді вона є підставою для визнання виконавцем факту неналежного надання або ненадання послуг.

Протягом двох днів з часу реєстрації заявки до споживача зобов’язані прийти представники виконавця для перевірки. За її результатами складається акт-претензія про неналежне надання або ненадання послуг, який підписується представниками виконавця та споживачем. Цей документ реєструється в журналі реєстрації актів-претензій. Важливо: що у разі неприбуття комісії або необгрунтованої відмови від складання документа акт-претензія вважається дійсним і без підписів представників виконавця, але тоді потрібні підписи не менш як двох споживачів. Це можуть бути ваші сусіди.

Виконавець послуги зобов’язаний розглянути претензію протягом трьох днів і повідомити про результати розгляду споживача. У разі задоволення претензії він має протягом трьох днів здійснити перерахунок. За кожен градус відхилення температури повітря в приміщенні від норми розмір плати за період зменшується на 5%. Наднормова перерва у теплопостачанні або наднормова перерва у постачанні гарячої води зменшує місячну плату на 3,3% за кожну добу ненадання послуги. Зниження температури гарячої води до 5 градусів зменшує плату за період на 10%, до 10 — на 30% та більше 10 градусів оплачується як холодна.

— Часто буває, що виконавець відмовляється реагувати на акт-претензію. Як бути в таких випадках?

— Тоді потрібно вимагати від нього письмову відмову. Якщо ж відмовляють і в цьому, рекомендуємо відправляти акт-претензію цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. Якщо виконавець послуги продовжує ігнорувати звернення споживача, звертатися у вищі інстанції — управління Державної житлово-комунальної інспекції, а також в районну держадміністрацію. Паралельно не завадить написати заяву до управління захисту прав споживачів. Якщо всі ці дії даремні, слід звертатися з позовною заявою до суду.

— Тобто важелі впливу на несумлінних комунальників є?

— Так, але на практиці все не так просто. Холодно може бути або з вини теплопостачальника — недостатня температура теплоносія, або з вини організації, яка здійснює обслуговування внутрішньобудинкових мереж — незбалансована система теплорозподілу (тепло йде сусідськими батареями), або зашлаковані ваші труби та батареї. Відповідальним за послугу повинен бути її виконавець. Але, наприклад, у Києві досі не визначено виконавця послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання (це повинна зробити міська рада своїм рішенням). Тому невідомо, до кого мають звертатися мешканці. Знайти відповідального досить складно, бо потрібно знати, з чиєї вини виникла проблема. ЖЕКи не завжди винні, що в будинку холодно, Київенерго — також. У деяких містах місцева влада та теплопостачальники незаконно намагаються перекласти проблеми на плечі ОСББ (якщо в будинку створено об’єднання). Однак ОСББ не може бути виконавцем послуг, а також відповідати перед мешканцями за якість тепла.

Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ГОРЛУШКО. Народився 1977 р. в м. Києві. Закінчив у 2001 році Національний технічний університет України «КПІ». Експерт з енергозбереження ГМ ОПОРА з 2009 р.