Головна » Новини та публікації » Шведський підхід для українських водоканалівФоторепортажі

Шведський підхід для українських водоканалівФоторепортажі

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк та Голова правління «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссон підписали Меморандум про взаєморозуміння в Києві 13 березня.

Згідно з документом, Україна організовуватиме процес реконструкції водоочисних та каналізаційних споруд в обраних містах України з використанням шведського підходу, дотриманням екологічних стандартів та використанням найбільш енергоефективних технологій.

«Впевнений, запропоновані шведською стороною підходи до реконструкції систем водопідготовки, водопостачання та водовідведення для міст, краще всього реалізовувати у рамках публічно-приватного партнерства. Муніципалітети та міські громади повинні брати активну участь у покращенні свого власного життєвого середовища. Реалізація проектів у Житомирі, Димитрові та Горлівці мають стати позитивним прикладом для решти українських міст. Але, наполягаю – після реконструкції водоканалів там повинен запрацювати нормальний, цивілізований бізнес, який бореться за споживача високою якістю своїх послуг», – сказав Анатолій Близнюк.

Представник Уряду і Посольства Королівства Швеція Мортен Енберг своєю чергою відзначив, що шведським компаніям пощастило мати однодумця і союзника в особі очільника Мінрегіону.«Високий рівень якості водопостачання та водопідготовки, досягнутий нами у Швеції, було реалізовано саме в ідеології, яку ви нам щойно описали», – підкреслив М. Енберг.

Представник Шведської торгової ради Гунілла Хульт повідомила, що сьогоднішня подія «виросла» із невеликого шведського стенду на виставці «Аква-Україна» восени минулого року, де були представлені лише кілька фірм. А сьогодні вже відбуваються результативні переговори в Міністерстві та із радами міст Горлівки, Димитрова та Житомира.

«Наша ціль у цьому проекті – модернізація обладнання водоканалів для дотримання ними високих екологічних стандартів, таких, як у Швеції. Це повинно відбутися із використанням найбільш ефективних енергозберігаючих технологій, а в перспективі – із можливістю використання відновних джерел енергії», – наголосила Гунілла Хульт.«Ми вже давно визначилися з тим, що Україна – дуже важливий ринок для нас – сказав Голова правління «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссон. – У нас є спільна історія, подібний клімат, що важливо для систем водопостачання, наші країни, хоч і не близькі, проте сусіди. Переконаний, наша співпраця в реалізації намічених проектів буде мати велику перспективу».За словами П. Йоханссона, до досягнення нинішнього рівня якості водопостачання та водоочищення Швеція поступово йшла протягом понад 75 років. Накопичений значний досвід в енергозбереженні та водоочищенні, яким вони готові поділитися. Вже завтра, 14 березня під час поїздки до Житомира експерти «Swedish Water Experience AB» зможуть конкретно визначитися із необхідним обсягом інвестицій.

«Кажу вам і присутнім тут мерам міст, якщо я вже підписався, то буду контролювати, і міста ваші гроші отримають тільки під конкретні добре прораховані проекти. Мінрегіон пропонуватиме працювати із тими, муніципалітетами і мерами, які будуть працювати на стратегічну перспективу, для людей. Нам усім потрібен справжній результат, який покаже усій країні, як саме треба діяти», – звернувся до Пера Йоханссона, підписуючи Меморандум Анатолій Близнюк.


Прес-служба Мінрегіону

Публікації та новини схожі

У побутових незручностях киян "Нафтогаз" звинувачує компанію "Київенерго"

09.09.2014
У побутових незручностях киян НАК «Нафтогаз України» звинувачує компанію "Київенерго", підконтрольну Рінату Ахметову, в тому, що компанія не погашає борги в розмірі 1,682 млрд грн за спожитий із 2011 року природний газ.

докладніше

О начислении платы за отопление мест общего пользования

18.03.2013
О начислении платы за отопление мест общего пользования Согласно пункту 28 Правил предоставления услуг по централизованному отоплению, снабжению холодной и горячей воды и водоотводу, утвержденных постановлением Кабинета Министров Украины от ...

докладніше

Механізм державної підтримки енергозбереження в житловому секторі

13.03.2012
Механізм державної підтримки енергозбереження в житловому секторі Житлово-комунальний сектор є одним із найбільших споживачів в Україні, який поглинає близько 36% паливної енергії, що становить 28 млрд м3 природного газу за рік. Із них близько 20 млрд м3 (25% виробленої енергії) витрачається на опалення та приготування гарячої води. Для порівняння: у металургії витрачається до 13%, а в хімічній промисловості — 11% від всієї кількості спожитого газу. Всього у житлово-комунальному господарстві України споживається орієнтовно 70 млн тонн умовного палива, що становить близько третини від загального споживання палива в Україні.

докладніше

У Мінрегіоні відбулося чергове засідання Комітету галузевих реформ

21.12.2011
У Мінрегіоні відбулося чергове засідання Комітету галузевих реформ На засіданні, що відбулось 16 грудня, експерти Мінрегіону детально розглянули стан виконання Національного плану дій у поточному році та затвердили проект заходів на 2012 рік Національного плану дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

докладніше

Юридична консультація

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше