Головна » Новини та публікації » Проблеми спільної власності: чи є рішення?

Проблеми спільної власності: чи є рішення?

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства представило на громадське обговорення проекти законів, розроблені компанією «Бейкер і Маккензі» за фінансовоїпідтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) (Проект Закону України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо особливостей права власності у багатоквартирному будинку», Проект Закону України «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку»).

Участь в обговоренні взяли члени Національної ради з питаньстворення та діяльності ОСББ при Кабінеті Міністрів України – представники центральних органів влади, місцевого самоврядування, громадськості. Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Президентові України представляла заступник керівника Яна Бугрімова, профільний комітет Верховної Ради – народний депутат Дмитро Андрієвський.

За словами Яни Бугрімової, «дані законопроекти мають комплексний характер і вирішують питання відносин власності у всіх багатоквартирних будинках – у тих, в яких створені ОСББ, так і тих, де ОСББ немає. Минулі законопроекти щодо ОСББ (мається на увазі – проекти законів №8474 та №11246 – прим. автора) не пройшли саме через те, що не містили комплексного підходу». 

Якщо коротко описати суть пропонованих проектів, то вони містять 85% текстів заветованого законопроекту №8474, а також підготовлено на його заміну і навіть не розглянутогоВерховною Радою законопроекту №11246 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ», та процедури прийняття рішень в багатоквартирних будинках без створення ОСББ. Права і обов’язки співвласників усіх багатоквартирних будинків прописуються окремим законом, а також деталізуються у Цивільному кодексі.

Україні вкрай потрібне окреме законодавство, яке врегулює відносини власності у багатоквартирних будинках. До того ж ОПОРА неодноразово наполягала на тому, що співвласники повинні мати можливість прийняття колективних рішень більшістю і без створення юридичної особи –ОСББ, і спроба надати співвласникам таке право – безперечно є позитивним кроком. Однак, презентовані законопроекти, попри ідеологічну підтримку більшості експертів, містить більше запитань, аніж відповідей.

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, зокрема, не розуміє позиції Адміністрації Президента: «По-перше, законопроект має шапку «комплексний» - але ж у ньому багатоквартирний будинок «висить у повітрі» -жодного слова про земельну ділянку – прибудинкову територію. По-друге, зовсім не зрозуміла позиція Президента, який спочатку ветує законопроект щодо ОСББ без будь-яких конструктивних пояснень, окрім загальних фраз про неконституційність, а потім підтримує законопроекти, які повторюють ідеї цього законопроекту. Де є гарантії, що навіть при доопрацюванні вже нові законопроекти не будуть спотворені чи заветовані? Адже проблеми, які ми піднімали три роки тому, залишаються без вирішення і з кожним днем лише поглиблюються».

Практики роботи ОСББ занепокоєні тим, що проблеми,які сьогодні існують у відносинах з керуючими компаніями навіть у будинках з ОСББ, після прийняття нових законопроектів, лише поглибляться в кілька разів. 

За результатами обговорення розробники погодилися додати до законопроекту визначення, що багатоквартирний будинок є цілісним майновим об’єктом разом із прибудинковою територією, а також провести додаткове обговорення, аби зрозуміти, як працюватиме на практиці запропонована модель без ОСББ. Окрім того, свої зауваження повинні дати провідні наукові установи та інші міністерства і відомства. Очевидно, що «перша скрипка» у подальшій долі проектів законів належить Мін’юсту, який навіть не з’явився на громадське обговорення.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
(063) 617 97 60
Публікації та новини схожі

"Нафтогаз" повернув "Газпрому" $10,5 млн

26.08.2014
"Нафтогаз України" повернув російській компанії "Газпром" помилковий додатковий платіж - 10,54 млн дол. - отриманий раніше нібито за транзит газу за липень 2014 року, повідомила прес-служба "Нафтогазу".

докладніше

Протокол засідання Національної ради з питань ОСББ (неофіційна версія)

21.05.2012
Протокол засідання Національної ради з питань ОСББ (неофіційна версія) Громадянською мережею ОПОРА представлена неофіційна версія Протоколу засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (26 квітня 2012).

докладніше

Управління багатоквартирними будинками: quo vadis?

03.10.2011
Управління багатоквартирними будинками: quo vadis? Неефективна напіврадянська система управління житловим фондом в Україні призвела до того, що кожен третій багатоквартирний будинок перебуває в аварійному стані, на 40 % зношені внутрішньобудинкові мережі, а багатоквартирні будинки споживають 30–45% (за різними оцінками) від усіх енергоресурсів житлово-комунальної галузі.

докладніше

Законопроект №8474: питання землі узгоджено

21.12.2011
Законопроект №8474: питання землі узгоджено Після тривалих перемовин громадськість та влада досягнули компромісу – ділянка землі, на якій стоїть будинок (пляма забудови), повинна бути у власності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків без будь-яких додаткових дій, а прибудинкова територія знаходитися у постійному користуванні ОСББ.

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше