Головна » Новини та публікації » Податок на землю з ОСББ — чи має ОСББ сплачувати податок на землю?

Податок на землю з ОСББ — чи має ОСББ сплачувати податок на землю?

Податкова та відділ земельних ресурсів відповідають на це питання ствердно, але тільки до тих пір доки ви не дасте зрозуміти, що трохи та розбираєтеся в питанні, про яке йдеться.

Якщо для вас актуально це питання, то необхідно знати наступне. Відповідно до ч. 2, 4 ст. 2 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.1992 р. № 2535-XII  власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі сплачують земельний податок.

Відповідно до ст. 15 вказаного закону власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

За змістом ст.ст. 125, 126 ЗК України право власності чи користування земельною ділянкою виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності  чи право користування та його державної реєстрації. Документом, що посвідчує право власності чи користування на земельну ділянку, є державний акт про право власності на земельну ділянку чи державний акт на право користування земельною ділянкою.

Акт приймання-передачі будинку та прибудинкової території не є документом, що посвідчує право користування земельною ділянкою, як на тому наполягають податківці. Тому жодних підстав для нарахування земельного податку не існує до моменту видачі відповідного державного акту на право власності чи користування.

Існуюча судова практика свідчить про правильність сказаного. Про це йдеться у відповідній Постанові Пленуму ВСУ:

ПЛЕНУМ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

16.04.2004 № 7

18. Вирішуючи спори про право власності на земельну ділянку, суди мають виходити з того, що:

в) відповідно до ст. 125 ЗК (2768-14) право користування земельною ділянкою виникає після одержання її власником або землекористувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування або укладення договору оренди, їх державної реєстрації та встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

Тобто до того, як ваше об’єднання не отримає державних актів та не будуть визначені межі земельної ділянки на місцевості жодних законних підстав вимагати сплату земельного податку не існує. Більше того, не існує також юридичних підстав для притягнення до відповідальності за утримання такої території.

Як вирішено це питання в ОСББ «ФЕНІКС»?

Наше об'єднання сплачує податок на землю виключно з дільниці під будівлею, оскільки погоджується з тим незаперечним фактом, що мешканці будинку фактично користуються цією ділянкою. В той же час права користування та розпорядження прибудинковою територією об'єднання на цей час не має. Тому до моменту виділення прибудинкової території на місцевості та підтвердження цього державним актом на право володіння чи користування податок за неї сплачуватися не буде.

Публікації та новини схожі

Механізм державної підтримки енергозбереження в житловому секторі

13.03.2012
Механізм державної підтримки енергозбереження в житловому секторі Житлово-комунальний сектор є одним із найбільших споживачів в Україні, який поглинає близько 36% паливної енергії, що становить 28 млрд м3 природного газу за рік. Із них близько 20 млрд м3 (25% виробленої енергії) витрачається на опалення та приготування гарячої води. Для порівняння: у металургії витрачається до 13%, а в хімічній промисловості — 11% від всієї кількості спожитого газу. Всього у житлово-комунальному господарстві України споживається орієнтовно 70 млн тонн умовного палива, що становить близько третини від загального споживання палива в Україні.

докладніше

Соломенский район Киева остался без питьевой воды

28.08.2012
Соломенский район Киева остался без питьевой воды В Киеве в Соломенском районе из-за прорыва водопроводной сети на ул. Академика Белецкого отсутствует водоснабжение в нескольких жилых домах. Об этом заявил сотрудник аварийной службы «Киевводоканала».

докладніше

Запорізька АЕС достроково підключила до мережі 6-й енергоблок

27.08.2014
Запорізька АЕС достроково підключила до мережі 6-й енергоблок Запорізька АЕС, що є найбільшим енергетичним об'єктом у Європі, 27 серпня після 64 діб ремонту підключила до мережі енергоблок №6. «Енергоатом» повідомляє, що блок підключено достроково, тоді як планове завершення ремонтних робіт – 7 вересня 2014 року.

докладніше

Чи стануть Револьверні фонди панацеєю для ОСББ?

09.10.2013
Чи стануть Револьверні фонди панацеєю для ОСББ? 24-26 вересня 2013 року в м. Вознесенськ, що на Миколаївщини, зібралися люди з усіх регіонів України, яким не байдужі проблеми розвитку ОСББ, для того щоб обговорити інноваційний досвід по запровадженню інструментів фінансової підтримки та стимулювання організаційного розвитку об’єднань співвласників та житлових кооперативів. Досвід презентувала Вознесенська громадська організація «Агентство економічного розвитку» якій вдалось створити місцевий Револьверний фонд підтримки ОСББ та ЖБК.

докладніше

Юридична консультація

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше