Головна » Новини та публікації » «Пілотні» проекти з енергозбереження: досвід дванадцяти міст України

«Пілотні» проекти з енергозбереження: досвід дванадцяти міст України

Одним із завдань Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки є сприяння розробленнюта реалізації «пілотних» (інноваційних) проектів у житлово-комунальному господарстві, спрямованих на удосконалення системи управління житловим фондом, зменшення технологічних витрат і втрат ресурсів, впровадження прогресивних технологій. Усі «пілотні» проекти, реалізовані у 2010-2011 роках, можна згрупувати за трьома напрямками-цілями:

  • забезпечення комфортних умов проживання,
  • управління житлом та функціонування ОСББ,
  • зменшення споживання тепла, газу, електроенергії.

За цими напрямками Громадянська мережа ОПОРА спробувала оцінити, чи виконали виділені державою кошти своє призначення. Також усвідомлюючи, що на всі потреби галузі ЖКГ у державі грошей не вистачить, проаналізувати, чи «народилися» життєздатні моделі, які співвласники готові будуть впроваджувати власним коштом.А також на прикладі конкретних міст розглянемо процедуру потрапляння житлових будинків у перелік на фінансування.

Варто зазначити, що ініціаторами формування заявок були:

  • Голови ОСББ, які переконували мешканців взяти участь у проекті з метою вирішенням проблем будинку та покращення житлових умов державним коштом.
  • В деяких містах — підприємства-потенційні підрядники, які допомагали співвласникам та ОДА з оформленням документів та зі співфінансуванням. Будинок обирався, враховуючи можливість співвласників співфінансувати проект (модель на невеликі проекти). Якщо такого будинку не було, то обирався найбільш вигідний з точки зору підрядника, який вносив частку співспівфінання (великі проекти).
  • Органи місцевого самоврядування або облдержадміністрації, що призначали відповідальними за виготовлення документації та проходження експертизи ЖЕКи, які обслуговують будинки, у яких заплановано «пілотний» проект. ЖЕКи навіть займалися питаннями сприяння створення в «пілотному» будинку ОСББ як вимогу проекту. Фінансово проекти часто підтримували міські та обласні адміністрації, щоб, по-перше, (для великих міст) вирішити локальні проблеми міста з певним будинком, і по-друге, (для малих міст) залучити фінанси в економіку міста.

Узагальнена модель оформлення заявки з ініціативи голови (правління) ОСББ

З умовами конкурсу усі зацікавлені могли ознайомитися на сайті Мінрегіону. Одна з ключових умов участі у конкурсі — це співфінансування у розмірі 20% власних коштів співвласників для ОСББ, які ініціаторам участі в конкурсі потрібно було зібрати з людей. Мешканці будинку за власні кошти робили проект на модернізацію та державну експертизу проекту. Ці кошти зараховувалися як частка співфінансування. Залишок вимагалося перерахувати на держказначейство, хоча Програмою допускався внесок на власний банківський рахунок. Та як показала практика, деякі ОСББ, перерахувавши кошти на казначейство та не отримавши державної підтримки, нині мають проблеми з поверненням цих коштів. Власне, це й був найбільший ризик: зібрати кошти, частково витратити їх і нічого не отримати. Це дуже підірвало довіру до таких ОСББ та не виконало завдання Програми — стимулювання розвитку ефективного власника житла. Присутній тут і дискримінаційний підхід: будинки ОСББ пішли на фінансові ризики з виготовлення технічної документації, яка через три роки стане «морально» застарілою, а в будинках, в яких не створено ОСББ, співфінансування покладалося на бюджет міста. Зроблено це навмисно чи так трапилося випадково, сказати важко.

Та як показав моніторинг, усе залежало від голів ОСББ, їхньої наполегливості, вміння переконати мешканців брати участь в «пілотному» проекті, підготувати необхідний пакет документів, взяти на себе відповідальність за витрачені кошти та непошкодувати свій час на оббивання чиновницьких порогів. Траплялося й таке, що на область приходили кошти, а проектів з повним пакетом документів не підготував жоден будинок.

Наведемо декілька прикладів вдалих та не дуже «пілотних» проектів з енергозбереження у кількох містах України.

Чернігів. ОСББ «Бостон» (вул. Кривоноса, 1). Проект з капітального ремонту (утеплення) фасаду житлового будинку(загальна вартість — 2 млн 300 тис. грн, у т. ч. за рахунок держбюджету — 2 млн 300 тис. грн).

Гроші на виготовлення проекту (у сумі 15 000 грн) та держекспертизу (1 200 грн)  збирали співвласники. Також співвласники зібрали та перерахували до казначейства 200 000 грн на співфінансування проекту. Ще 10% обіцяли дати з бюджету міста, але не дали. Гроші з держбюджету прийшлиу листопаді, у розмірі 1 528 000 грн. Однак, за словами співвласників, якби вони своїми силами здійснювали проект та обирали компанію-підрядника, то зекономили б як мінімум половину коштів.

На момент подання проектів у Чернігові ОСББ «Бостон» чи не єдине мало проект та експертизу проекту з утеплення будинку, виготовлені власним коштом. Тому, щоб кошти на область не поверталися назад убюджет, було вирішено фінансувати, що є.

У будинку утеплено північну сторону та два торці будинку. Роботи планувалося закінчити до кінця року 2011 року, по факту не зроблено. Мешканці, квартири яких утеплено, говорять, що у приміщеннях стало тепліше. До утеплення були холодні та вологі стіни, подекуди з’являвся грибок.

До того ж довіра до правління ОСББ з боку мешканців підвищилась і люди в будинку стали більш дружними.

Тернопіль. ОСББ «Яремчука, 44а». Проект з капітального ремонту покрівлі теплогідроізоляційним покриттям «Ізофрам УТГІ» (вартість 656 тис. 826 грн, у т. ч. з державного бюджету — 433 тис. 960 грн).

Мешканці трьох підʹїздів підтвердили, що робився ремонт даху, ринв, водостічних труб, фарбувались окремі підʹїзди. Гроші на співфінансування не збирались. Голова ОСББ повідомив, що фінансування склало більше 600 тисяч грн., що ж стосується співфінансування — інформації не надав.

Зборів (Тернопільська обл.) ОСББ «Cвітанок» (вул. Б. Хмельницького, 8). Проект з реконструкції даху житлового будинку (вартість 449 тис. 200 грн, за рахунок держбюджету — 374 тис. 333 грн, за рахунок співвласників — 74 тис. 867 грн).

ОСББ у будинку створювалося «підпроект», тобто спершу місцева влада обрала будинок, а потім допомогла співвласникам створити ОСББ. Мешканці підтримали ініціативу влади, не лише згуртувалися, а і взялися за модернізацію свого будинку. В результаті, на сьогодні вони не лише реалізували проект з реконструкції даху, а встигли ще зробити косметичний ремонт фасаду. Співвласники здійснювали співфінансування проекту й збирали гроші на підготовку проекту та виготовлення технічної документації з реконструкції даху будинку.

За словами голови, бюджетні витрати становлять біля 500 тисяч грн, а мешканці внесли біля 100 тисяч грн. Ремонт: дах — єврорубероїд, фасад — косметичний ремонт. На думку мешканців ремонт зроблено якісно, проблем на верхніхповерхах немає, покращився загальний комфорт будинку.

Житомир. ОСББ «Гоголівська, 9».  Проект з технічного переоснащення ліфтів у житловому будинку (вартість 730 тис. 581 грн, у т. ч. — за рахунок держбюджету — 608 тис. 810 грн, за рахунок співвласників — 121 тис. 771 грн).

Про реалізований проект розповідає голова ОСББ Пшеничук Олена Михайлівна:

— 19 грудня 2010 року Держгірпромнаглядом при плановій перевірці було зупинено всі 3 ліфти у нашому будинку. Припис складався із 36 пунктів, та головна причина зупинки ліфтів — вже рік, як закінчився термін їх експлуатації і вони потребували повної модернізації або повної заміни. Найцікавіше, що поки будинок перебував на балансі ЖБК-1 (а ми взяли будинок на баланс у вересні 2010), ліфти працювали і ніхто не звертав увагу на закінчення терміну експлуатації.

Випадково дізнавшись,що в державі передбачені бюджетні кошти для реалізації пілотних проектів у сфері житлово-комунального господарства, я розпочала нелегку процедуру зі збору необхідних документів для отримання коштів на заміну ліфтів у наших будинках. І нарешті, у вересні 2011 року на технічне переоснащення ліфтів  нашого будинку державою було затверджено проект у сумі 730581 грн.

Після заміни ліфтів закошти, які накопичувалися у ремонтному фонді, було проведено наступні роботи: капітальний ремонт трьох машинних приміщень, приямків, виконано повну заміну електромережі та системи електропостачання у машинних приміщеннях, відновлено обрамлення дверей ліфтів (27 коробок ), встановлено металеві пороги біля дверей ліфтів, закуплено діелектричні засоби захисту, виготовлено металеві сходинки у приямку та підходах до машинних приміщень, виконана перевірка ланцюга між нульовим проводом вводу і замуленими елементами електроустаткування, перевірку опору заземлювача, перевірку стану ізоляції електроустаткування і електричних мереж ліфта,вимір повного опору фази нуль, проведено первинний технічний огляд, оплачено дозвіл на експлуатацію, оплачено навчання відповідальних за електрогосподарство, за безпечну експлуатацію ліфтів та за охорону праці тощо.

Довелося додатковозбирати цільові кошти на всі ці роботи, обходячи кожну квартиру та розмовляючи з їх власниками. У підсумку додатково наше об’єднання витратило понад 60 000 тисяч гривень власних коштів! Паралельно з ремонтними роботами велась робота по збору документів (їх аж 64), які надаються на експертизу державному експертно-технічному центру «Держгірпромнагляду»  України, для отримання дозволу на експлуатацію ліфтів. І лише по тому наші люди поїхали у новеньких ліфтах!

Херсон. Проекти із капітального ремонту покрівель у 17-ти ОСББ (вартість кожного проекту — 150-280 тис. грн, у т. ч. — 20%— співфінансування від співвласників)

Про державну програму фінансування пілотних проектів голови ОСББ дізналися від ОДА, з Інтернету та один від одного. В облдержадміністрації усім ОСББ, спроможним зібрати з мешканців співфінансування 20 %, пообіцяли надати державну підтримку їхнього пілотного проекту. Ті, хто зібрали гроші, замовили кошторис робіт та державну експертизу проекту. Згодом виникла проблема з якістю проекту — з причини необізнаності голів ОСББ в технічних деталях. Як тільки гроші співфінансування були зараховані на рахунок казначейства, підприємство-підрядник розпочало роботу з модернізації будинку.

Підписували акти та контролювали якість робіт голови ОСББ. Мешканці не виявляють особливої зацікавленості у проекті, знають, що стало тепліше і все. Економити кошти на опалення не виходить. Регулювання споживання тепла та облік проектами не передбачено.

Основним мотивом участі у проекті було — взяти державні кошти, поки є можливість, і зробити хоч щось. Про максимальну віддачу від проекту не замислювалися.

Донецьк. Будинки «комунальної власності» за адресою вул. Артема, 165 та 167. Проект з енергозбереження для підвищення теплоізоляційної спроможності огороджувальних конструкцій (загальна вартість — 8 млн 500 тис. грн, у т. ч — з державного бюджету — 5 млн грн, 3 млн грн — співфінансування за рахунок місцевого бюджету та співвласників).

У даних будинках ОСББ немає, і співвласники принципово відмовляються його створювати, бо не хочуть брати на себе відповідальність. За словами Голови ГО «Сприяння розвитку ОСББ» м. Донецька Володимира Ледньова, у будинках за даною адресою планували створити ОСББ, але більшість співвласників не підтримали ідею створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Міська влада вирішила взяти участь у співфінансуванні, виділивши левову частку коштів (70 %), бо даний проект готувався до ЄВРО-2012. Власники квартир фінансової часті не брали. Натомість власники офісних приміщень, розташованих на першому поверсі, доклали 30 % до необхідної суми співфінансування.

На сьогодні роботи з утеплення практично завершені. На запит ОПОРИ, Донецька облдержадміністрація повідомила, що угода з ТОВ «Міське будівництво» була укладена на 8 163 044,00 грн. Виконано робіт на 6 372 513,36 грн (у т. ч. ДБ 3 748 537,27 грн). Заборгованість на сьогоднішній день складає 3 923 600,16 грн (у т. ч. ДБ 2 308 000,09 грн).

Мешканці різниці в якості опалення не відчули, бо й до того часу будинок опалювався досить добре.

Корсунь-Шевченківський (Черкаська обл.) ОСББ «Гармонія-1», вул. Леніна, 17. Проект з реконструкції житлового будинку з надбудовою мансардного поверху (Загальна вартість 1 млн 648 тис. грн, у т. ч — 1 млн 498 тис. грн державного бюджету, спів фінансування — 150 тис. грн(10 %)

ОСББ було створене у 2008 році, спеціально для участі у «пілотному» проекті. Ініціаторами проекту виступили комунальне підприємство — потенційний підрядник та міська рада. Мешканці були поставлені перед фактом, що в їхньому будинку буде проводитись «пілотний» проект. Тому на деталі проекту вплинути не могли й співфінансувати нічого не збиралися. Єдине про що піклувалися співвласники — це щоб роботи були завершені у передбачені терміни. Тут і виникли проблеми. Підрядник обіцяв закінчити все найближчим часом, але ремонт продовжується вже четвертий рік. Підрядник не має власних бригад і усі робітники працюють по субпідряду. Це призводить до постійної зміни працівників, простоїв роботи та затягування проекту. Проект передбачає добудову мансардного поверху. Після зняття гідроізоляції даху, стелі верхніх поверхів постійно вологі, а під час дощу просто біжить вода. Верхній поверх знаходиться в аварійному стані, де проживання несе загрозу для життя. У порівнянні з сусіднім будинком, несучі конструкції мансарди зроблені з важкого металу. Оскільки перерозподілити навантаження на балконні опори в потрібному обсязі не вдалося, тому і не вдалося закінчити надбудову. На сьогодні існує загроза руйнуванню будинку. Мешканці верхніх поверхів стали заручниками ситуації і поступово втрачають своє житло, а також дуже розчаровані у проекті.

Корсунь-Шевченківський (Черкаська обл.) ОСББ «Центр», вул. Леніна, 21. Проект з реконструкції житлового будинку з надбудовоюмансардного поверху (Загальна вартість 2 млн. 281 тис. грн, у т. ч. з державного бюджету — 2 млн 73 тис. грн, співфінансування — 207 тис. грн).

ОСББ було створене 24.05.2011 р., щоб виконати вимоги конкурсу. За умовно безкоштовне поліпшення компанія-підрядникпобажала отримати у безкоштовне користування підвал будинку (центр міста). На це мешканці не погодились, тому зійшлися на тому, що квартири мансардної надбудови будуть передані у власність міської ради та продані за ринковими цінами. Втім, коли мешканець верхнього поверху побажав купити майбутню квартиру над своєю, то була названа нереально велика ціна у 300 000 доларів США, після чого він  відмовився. Чи будуть квартири збудовані за кошти державного бюджету дійсно продані, чи з часом їх отримають «заслужені» черговики як службове житло з подальшою їх приватизацією?

З технічного погляду можна сказати, що на даху використані залізні несучі конструкції з великою теплопровідністю, тому в результаті появи «містків холоду» квартири-мансарди можуть виявитися досить холодними.

У той же час, на сьогодні найбільша технічна проблема у будинку — це каналізація. Через занизький рівень підвалу, його періодично затоплює, труби там течуть та прориваються.

Євпаторія. ОСББ «Парус». Проект із термомодернізації (запланована загальна вартість 576 тис. грн, у т. ч. — 480 тис. грн — здержбюджету, 96 тис. грн — від співвласників)

Голова ОСББ Мірошниченко О.В. розповідає:

— Співфінансування проводилося за рахунок співвласників, зібрано 96 000 грн, гроші витрачені частково на проект, залишок близько 50 000 грн зараз знаходяться на рахунку. З держбюджету профінансована установка МП вікон на суму 206 000 грн. За ці гроші вдалося поставити половину запроектованих вікон. Продовження фінансування проекту під питанням. Попередньо повинні були продовжити в першому кварталі2012 року. На будинку вже встановлено лічильник теплової енергії, погодне регулювання (ІТП).

Павлоград (Дніпропетровська обл.) ОСББ «Дніпровська, 22». Проект із капітального ремонту дахів у багатоквартирному будинку (загальна вартість — 313 тис. 630 грн., у тому числі з державного бюджету — 261 тис. 358 грн, співфінансування — 52 тис. 200 грн).

Основна проблема міста в житловому фонді — це протікання дахів. Гідроізоляція багатьох будівель серійної забудови зношена, експлуатаційний термін її використання закінчився, тож вона потребує якнайшвидшого ремонту. Близько 30 будинків, дах яких знаходиться у аварійному стані, стоять в черзі на бюджетне фінансування та передається з року в рік через недостачу коштів. З місцевого бюджету було зроблено 10 дахів «під обіцянку» мешканців створити ОСББ, але після виконання робіт 9 з 10 будинків відмовилися створювати ОСББ. Тому міська влада зрозуміла, що потрібно змінювати підхід до виділення коштів.

Голова по проекту дізналася про фінансування від колег, інших голів ОСББ. Подали заявку до облдержадміністрації. Далі приїхали спеціалісти з Києва зробили проект та держекспертизу. Зі співфінансування голова ОСББ попросила допомоги у підприємства, де працює переважна більшість мешканців. Тому ніякого навантаження на мешканців не було, й як наслідок — не всі навіть знають, що в їхньому будинку відбувся пілотний проект.

Цікава ситуація з енергоефективністю проекту. Будинок має холодний технічний поверх. Тому логічно було би на даху робити гідроізоляцію та ут

епляти перекриття над квартирами. В такому випадку на верхньому поверсі було би значно тепліше і, можливо, це б дало економію енергії на весь будинок загалом. Складається враження, що проект робився «під виконавця» — «є піна, значить, пінимо», доцільність проекту не врахована.  Ефективною виявилася лише гідроізоляція, теплоізоляція не працює.

Івано-Франківськ. ОСББ «Надрічна, 24», вул. Набережна, 24. Проект з комплексної модернізації багатоквартирного будинку (загальна вартість — 782 тис. грн, у т. ч. з державного бюджету — 634 тис. грн, співфінансування — 148 тис. грн).

Це одне з найкращих ОСББ в місті. У будинку відремонтовано дах (єврорубероїд), ринви, водостічні труби, замінено старі комунікації на металопластикові, відремонтовано центральне опалення, вставлені металопластикові вікна, поведено ремонт фасаду. Мешканці якістю проведених робіт повністю задоволені.

За рахунок модернізації системи опалення та встановлення економічних ламп зменшилось споживання газу та електроенергії, витрати води. Також зменшилися витрати тепла через старі вікна. Більше немає потреби додатково опалювати помешкання електрообігрівачами. За рахунок економії трохи зменшились платежі за е/енергію, опалення. Співфінансування мешканці забезпечували за схемою: однокімнатна квартира — 300 грн, двокімнатна квартира — 420 грн, трьохкімнатна квартира — біля 500 грн. Варто зазначити, що схема добре спрацювала, бо коштів назбирали навіть більше, ніж було заплановано. Мешканці відчули переваги існування ОСББ, що дає можливість більш ефективно управляти житлом.

Коломия (Івано-Франківська обл.) Два будинки в одному ОСББ «Одісей». Проект з капітального ремонту двох будинків. Перший — вул. Петлюри, 74 (загальна вартість проекту — 832 тис. 556 грн, у тому числі з державного бюджету — 693 тис. 800  грн, співфінансування — 138 тис. 756 грн). Другий — вул. Б.Хмельницького, 3 (загальна вартість проекту — 891 тис. 846 грн, у тому числі з державного бюджету — 743 тис. 202 грн, співфінансування — 148 тис. 644 грн).

Роботи проводились з метою покращення побутових умов проживання мешканців, оскільки будинки переобладнані з гуртожитків заводу «Сільмаш» і знаходились у напіваварійному стані. У будинках були перекриті дахи єврорубероїдом, замінено 4 ліфти, відремонтовано 2, замінено світло (плафони, проводка). ОСББ цільовим внеском сплатило32 тис. 220 грн. Чи було дофінансовано залишок — наразі невідомо. Внески мешканців на капремонт будинку на цільовий рахунок ОСББ збиралися з великими проблемами. Умови проживання  покращилися у порівнянні з минулими роками, але на думку мешканців, не набагато. Якістю проведених робіт, в основному, задоволені. Стало менше скарг на протікання дахів, освітлення тощо. Регулювання споживання тепла проводиться кожною квартирою окремо.

Дніпропетровськ. ОСББ «Університетське», вул. Козакова, 4а. Проект з капітального ремонту багатоквартирного житлового будинку (загальна вартість — 270 тис. грн, у тому числі з державного бюджету — 225 тис. грн, співфінансування — 45 тис. грн).

У будинку протікав дах, було холодно на останніх поверхах, труби вже були в аварійному стані, тому співвласники, коли дізналися про проект, вирішили взяти участь. Загалом якістю проведених робіт задоволені, є невеликі недоліки — у підвалі один стик протікає. Та, в основному, проблем з протіканням даху та труб немає. Енергоспоживання не зменшилось, але зникли втрати, пов’язані з аваріями у внутрішніх мережах будинку. Завдяки проекту підвищилася мотивація співвласників до участі в управління власним майном.

Загальні висновки та рекомендації за результатами проведеного моніторингу

Завдання програми щодо покращення житлових умов мешканців за рахунок державного бюджету — виконано (окрім великих незавершених проектів).

Завдання щодо розвитку інституції ефективного власника житла у функціонуванні ОСББ та управлінні житловим фондом— відбулося з ефективністю 50%. Тут  великий недолік — формально створені ОСББ «під проект». Також шкоди завдали незавершені проекти. Окремо варто сказати  про проекти, що подавалися, збиралося співфінансування від мешканців, але  фінансування з боку держави не відбулося. Тут довіра до ОСББ та підтримка ОСББ державою була підірвана.

Завдання програми щодо енергозбереження в 90% не відбулося, хоча для держави саме це завдання — основне. Тут відслідковується зацікавленість співвласників у «залатуванні» дірок, а довготермінова перспектива в економії енергії має другорядний характер. Моделі з комплексної термомодернізації будинків, які можна рекомендувати співвласникам, як апробовані та життєздатні, експертами ОПОРИ не були виявлені.

Поглянувши на динаміку виділення коштів з 500 млн грн у 2009 році до 40 млн у 2012 році на умовах кредитування, видно, що проблема неефективності використання коштів для завдань держави (а це — саме енергетична безпека держави ), зрозуміла на усіх рівнях. На сьогодні  маємо розуміння, якщо тарифи підвищити до економічно обґрунтованого рівня, то  без підтримки держави галузь ЖКГ очікує крах. Але підтримка, що надається сьогодні державою, є неефективною та не сприяє очікуваному результату — зменшенню споживання енергоресурсів у житловому багатоквартирному фонді. Тому потрібно змінювати самі процедури та механізми підтримки.

Що можна рекомендувати? По-перше, це дати можливість ОСББ впливати на вибір підрядника,  а також контролюза якістю виконання робіт та можливості підписання актів прийому-передачі виконаних робіт. Але виникає одна проблема — це компетентність голови (правління) ОСББ у питаннях, пов’язаних із реалізацією енергоефективного проекту, до того ж із залученням коштів з держбюджету. Для цього потрібні спеціалісти з організаційних, юридичних, технічних та фінансових питань. Тут можна рекомендувати розвиток консультаційних (ресурсних) центрів для ОСББ, де усі бажаючі голови ОСББ зможуть проконсультуватися з експертами та поділитися досвідом один з одним. Ще одна рекомендація, запозичена з європейського досвіду, — це створення револьверного фонду з енергозбереження. Ідея полягає у тому, щоб кошти у фонд поверталися за рахунок фактично отриманої економії в багатоквартирному будинку. За таких умов, ОСББ, за потреби, зможе взяти пільговий кредит під  енергозбереження, і саме фонд зацікавлений і докладає усіх зусиль, щоб ідея енергозбереження відбулася. Здається у виграші можуть бути усі, держава отримає економію енергоносіїв та скорочення викидів парникових газів, мешканці — тепло та модернізацію будинку, а з часом — зменшення платежів.

Публікації та новини схожі

Через війну Україна недоотримує до 340 тис. куб. м. власного газу

08.09.2014
Через війну Україна недоотримує до 340 тис. куб. м. власного газу Втрати ПАТ «Укргазвидобування» в зоні військового конфлікту на Сході України збільшилися на 100 тис. куб. м природного газу щодоби. Про це повідомляє прес-служба компанії.

докладніше

Мінрегіон: Щодо співпраці комунальних підприємств з ОСББ

08.10.2012
Мінрегіон: Щодо співпраці комунальних підприємств з ОСББ Спільний лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг.

докладніше

У Львові відбувся Другий Всеукраїнський Форум ОСББ

22.11.2011
У Львові відбувся Другий Всеукраїнський Форум ОСББ 27-28 жовтня 2011 року у Львові пройшов Другий Всеукраїнський Форум об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, на якому зібралося понад 140 представників ОСББ і Спілки Власників житла України з усіх областей України. На заході також були присутні іноземні експерти з Литви, Німеччини та Польщі, представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування.

докладніше

Оприлюднені тарифи на водопостачання, водовідведення та опалення

13.12.2011
Оприлюднені тарифи на водопостачання, водовідведення та опалення Більшості з нас знайома і навіть є надзвичайно хвилюючою тема оплати комунальних послуг. Навіть не скільки оплати, скільки незадоволення виконанням тих послуг, за які мусимо сплачувати. А саме – послуги тепло- та водопостачання. Щороку чуємо одні й ті ж пояснення міської влади та начальників комунальних підприємств про борги, проблеми з переобладнанням систем та значні труднощі у реформуванні комунальної галузі.

докладніше

Юридична консультація

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше