Головна » Новини та публікації » ОСББ має право не погоджувати внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування

ОСББ має право не погоджувати внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування

Півторарічна кампанія Громадянської мережі ОПОРА спільно з іншими громадськими організаціями та ОСББ, щодо вирішення проблеми відшкодування пільг та субсидій для мешканців будинків ОСББ завершилася невеликою перемогою.

Мінрегіон надав роз'яснення, що ОСББ не повинно затверджувати чи погоджувати розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території в органах місцевого самоврядування.

Отже, відповідно до роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України слід зазначити, що «відповідно до статті 10 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» до виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься, зокрема, затвердження кошторису і балансу об'єднання, а також визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання. Ні зазначеним законом, ні іншими законодавчими актами України не передбачено затвердження або погодження органами місцевого самоврядування розмірів внесків та платежів, визначених загальними зборами ОСББ».


Також, Міністерство наголошує на тому, що «надання споживачам, які мешкають у будинках ОСББ, пільг і субсидій, слід зауважити, що чинне законодавство України не ставить право громадян на отримання пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги в залежність від того, проживають громадяни в будинку, де створено ОСББ, чи будинку, де воно не створене, а так само і в залежність від того, сплачуються відповідні витрати безпосередньо виконавцям житлово-комунальних послуг чи через ОСББ».

Повний текст роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України pdf Minregion_OSBB.pdf

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА

Публікації та новини схожі

На Донеччині залишаються знеструмленими 138 населених пунктів

27.08.2014
На Донеччині залишаються знеструмленими 138 населених пунктів Через бойові дії більше 100 населених пунктів, а також важливі підприємства Донеччини залишаються без електропостачання. Разом із тим, протягом минулого дня енергетикам вдалося відновити електропостачання Дебальцеве, селища Сєдове, Авдотьїно, мікрорайон Боссе і Лидівки у Донецьку.

докладніше

Російські ЗМІ: "Газпром" пропонує Україні 100-доларову знижку на газ

29.08.2014
Російські ЗМІ: «Газпром» готовий іще до арбітражного рішення стосовно ціни поставок російського газу на Україну надати «Нафтогазу» знижку в 100 доларів.

докладніше

Європа заморозила "енергодіалог" із Росією?

08.09.2014
Європа заморозила Діяльність робочих груп у рамках "Енергодіалогу Росія-ЄС" заморожена, повідомило ІА "ИТАР-ТАСС" джерело, знайоме з ситуацією.

докладніше

Киевские власти выделили средства на благоустройство города

26.04.2012
Киевские власти выделили средства на благоустройство города В начале мая в столице стартует комплексная программа по благоустройству и асфальтированию придомовых территорий. Около 200 миллионов гривен из государственного бюджета и еще столько же из городского будут направлены на восстановление и замену асфальтового покрытия, озеленения и освещения придомовых территорий, благоустройство дворов.

докладніше

Юридична консультація

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше