Головна » Новини та публікації » Організація надання споживачам житлово-комунальних послуг

Організація надання споживачам житлово-комунальних послуг

Відповідно до положень частини першої статті 29 закону «Про житлово-комунальні послуги»37 — «Особливості укладення договорів у багатоквартирних будинках», договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладають між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем (тобто споживачем) і балансоутримувачем або його уповноваженою особою (управитель має бути або балансоутримувачем об'єкту відповідно до статті 13 зазначеного закону, або уповноваженою особою балансоутримувача відповідно до договору, укладеного між ними згідно з визначенням управителя, яке наводить стаття 1 того-таки закону).

Відповідно до статті 13 закону «Про житлово-комунальні послуги», залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяють на такі:

  1. комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 
  2. послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарнотехнічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 
  3. послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів про надання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 
  4. послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Виконуючи ці функції, управитель теж може скористатися двома способами38, обравши з-поміж них доцільний за певних умов і прийнятний для себе та співвласників багатоквартирного будинку.

По-перше, управитель може самостійно надавати зазначені послуги (за рішенням співвласників житлового будинку або за рішенням органу місцевого самоврядування). 

По-друге, управитель може визначити «виконавців житлово-комунальних послуг» (якщо це передбачено в договорі на управління), укласти відповідні договори з їх виробниками та виконавцями, контролювати виконання договорів, якість та обсяг наданих послуг, складати акти про виявлені порушення, вимагати від контрагентів усунення порушень та чіткого виконання договірних умов. 

Неодмінною передумовою належного надання житлово-комунальних послуг є вчасна сплата за них. Умови та порядок нарахування, перерахунку та здійснення плати за надані житлово-комунальні послуги, вжиття заходів щодо стягнення заборгованості за платежами належить визначати у відповідних договорах. Детальніше про зміст таких договорів йдеться в наступних розділах посібника.

Організація роботи з власниками, орендарями та наймачами житлових і не житлових приміщень у будинку

Управитель є тією особою, до якої звертаються співвласники та мешканці будинку, якщо виникнуть проблеми, пов'язані з технічним станом будинку та комфортністю проживання в ньому.

Наказ Держжитлокомунгоспу «Про затвердження Порядку визначення виконавця житлово-комунальних послуг» (№ 60 від 19 квітня 2005 року).

Для успішного вирішення тих питань управитель має виконувати такі функції39: дбати про адресне розсилання інформаційних матеріалів, розміщення оголошень, звернень, повідомлень та інформаційних листівок у спеціально відведених для цього місцях; забезпечувати проведення зустрічей та загальних зборів тощо.

Публікації та новини схожі

Проблеми та перспективи Консультативних центрів підтримки ОСББ в районах Києва

10.07.2012
Проблеми та перспективи Консультативних центрів підтримки ОСББ в районах Києва В ході тренінгу з впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі, що відбувся 3 липня 2012 року, представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та працівники консультаційних центрів підтримки ОСББ говорили про досвід роботи консультативних центрів підтримки ОСББ у районах Києва, про результати роботи Координаційної ради з питань ОСББ, про відносини з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг, про результати роботи Координаційної ради ОСББ при ПАТ «Київенерго», а також про результати енергетичних аудитів будівель.

докладніше

Луцьк: ОСББ діляться досвідом налагодження стосунків з монополістами

02.04.2013
Луцьк: ОСББ діляться досвідом налагодження стосунків з монополістами 29 березня 2013 року у Луцьку відбулась практична прес-конференція, на якій йшлось про успішні практики вирішення складних ситуацій у стосунках ОСББ та обслуговуючих організацій. Захід організувала Громадянська мережа ОПОРА.

докладніше

Як побудувати країну відповідальних власників? Частина 1

21.02.2012
Як побудувати країну відповідальних власників? Частина 1 Переважна більшість багатоквартирних будинків, побудованих до незалежності України, належали державі. Меншість будинків були власністю житлово-будівельних кооперативів та інших об’єднань. З 1991 року у громадян з’явилася можливість отримати у власність квартири, в яких вони проживали.

докладніше

У Донецькій області за послуги ЖКГ заплатили 4 млрд. грн

25.01.2012
У Донецькій області за послуги ЖКГ заплатили 4 млрд. грн За 2011 рік населенням Донецької області сплачено за житлово-комунальні послуги 4021,9 млн. грн., що склало 95,9% сум, нарахованих протягом року. Про це повідомили в Головному управлінні статистики в Донецькій області.

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше