Головна » Новини та публікації » На порозі вибору: нація відповідальних власників або найманці житлового рабства

На порозі вибору: нація відповідальних власників або найманці житлового рабства

Початок цього літа видався особливо спекотним не лише через погоду. Ймовірно, що до середини липня Україна обере модель відносин у житловій сфері: це буде або ідея "житлового рабства", яка пропонується Житловим кодексом, або ринковий механізм.

Вже ні для кого не секрет, що існуюча система управління житловим фондом є вкрай неефективною. Все більше енергоресурсів споживає житловий сектор, частіше проривають труби і течуть дахи, а мешканці багатоповерхівок наївно продовжують чекати, що держава (або місцева влада) поремонтує їхню власність. "Зачароване коло" потрібно розірвати, але тут постає ключове питання – що на зміну? Розвиток ринку послуг з управління багатоквартирними будинками передбачає наявність попиту і організованих споживачів, які самостійно будуть обирати кращого з-поміж управителів (іншими словами – керуючу компанію, виконавця послуг з управління будинком). Але для цього потрібна організована громада (споживачі) у кожному будинку, яка усвідомлює свою відповідальність як власника і здатна відстоювати свої інтереси та рівні "правил гри" для управителів. Якщо ж такої громади не буде, то роз’єднаних співвласників – "стадо", "біомасу", "лохторат" – можна буде "доїти" кому і як заманеться.

Монополізм попиту

На сьогоднішній день організованих споживачів – об'єднаних в ОСББ (окремою проблемою є нерозуміння переважною частиною суспільства самого поняття ОСББ) – надзвичайно мало, близько 13 тисяч будинків. Інтереси решти споживачів, що мешкають у багатоквартирному житловому фонді (попри те, що з 1992 року багатоквартирні будинки не є державною (комунальною) власністю), представляють органи місцевого самоврядування, які, таким чином, виступають монополістами з боку попиту і можуть диктувати власні умови діяльності управителям чи навіть взагалі усувати їх з ринку.

Що робити?

Якщо говорити про короткотермінову перспективу, то "перестати ставити палки в колеса” діючим ОСББ і дати їм змогу на практиці довести свою ефективність. Щоб люди, які поряд живуть у будинках без ОСББ, самі захотіли створювати ОСББ. На першому етапі не йдеться навіть про фінансові преференції (як от часткова компенсація витрат з державного та місцевого бюджетів на проведення термомодернізації будинку) для тих, хто об’єднався в ОСББ, хоча і про це варто говорити. Мова іде про розв’язання основних проблем, з якими стикаються у щоденному житті організовані співвласники, адже на сьогодні їхнє життя швидше нагадує боротьбу за виживання. Почати варто з того, що прийняти законопроект № 8474 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку".

Які проблеми він вирішує?

Законопроект передбачає заміну застарілого терміну "балансоутримування", який не відповідає своїй суті та провокує безліч корупційних схем та можливостей безпідставно і безкоштовно використовувати майно співвласників, терміном "управління". Він захищає права усіх співвласників багатоквартирного будинку, а не лише членів ОСББ. Врегульовує питання самостійного забезпечення об'єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг. Визначає, що ОСББ оплачують житлово-комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення. Прямо передбачає, що пільги та субсидії поширюються на внески співвласників, що сплачуються в ОСББ. Встановлює, що придбане за кошти співвласників майно є їх спільною власністю, а не власністю об'єднання як юридичної особи. Завдяки цьому буде забезпечено збереження обладнання в будинку у спільній власності співвласників під час ремонту/заміни такого обладнання. Визначає порядок голосування на загальних зборах, передбачає можливість та визначає загальний порядок проведення письмового опитування для випадків, якщо загальні збори не відбулися через відсутність кворуму. Співвласники, які не створять ОСББ з тих чи інших причин, мають обирати управителя на загальних зборах (хоча слабке місце у цьому варіанті – визначення кворуму в умовах відсутності інформації про всіх співвласників з офіційних джерел).

Монополізм пропозиції

Історично в більшості міст України склалося так, що всі житлово-комунальні послуги надаються комунальними підприємствами. В силу різних об'єктивних та суб'єктивних причин органи місцевого самоврядування часто не зацікавлені в появі конкурентів комунальним підприємствам, а тому не сприяють появі та роботі приватних управителів. Суть роботи управителя і головна її відмінність від роботи виконавців окремих житлово-комунальних послуг полягає в тому, що управитель має бути відповідальним перед споживачем за надання всіх (чи, принаймні, більшості) житлово-комунальних послуг. У той же час, чинне законодавство України передбачає державне регулювання тарифів на комунальні послуги та послуги з утримання будинків та споруд і прибудинкових територій. Надання цих послуг за тарифом, який не був у встановленому порядку встановлений (погоджений), або за іншим, ніж був встановлений (погоджений) тарифом – навіть за згоди споживача – є порушенням, яке може обернутися для підприємства значними санкціями. Окрім того, що процедура встановлення (погодження) тарифів є вкрай непрозорою та тривалою в часі, робота за регульованим державою тарифом позбавляє управителя зацікавленості в здійсненні додаткових витрат із поліпшення якості послуг, оскільки такі витрати не можна включити до тарифу за послугу. Практична відсутність управителів (не беручи до уваги приватизовані ЖЕКи) на ринку зумовлена тим, що у них немає економічного підґрунтя для своєї діяльності.

Що робити?

Для того, щоб управителі з’явилися, потрібно відмовитися від державного регулювання тарифів на послуги з утримання будинку та прибудинкової території (має бути встановлено лише необхідний набір складових цієї послуги). З багатьох причин реалізувати ідею, щоб управитель був "виконавцем" комунальних послуг та відповідав перед кінцевим споживачем за їхню якість, майже неможливо. Тому проміжним варіантом може стати надання управителю можливості укладати договори з надавачами комунальних послуг від імені споживачів і діяти як повірений або як комісіонер. Приймати потрібно зміни до закону "Про житлово-комунальні послуги", до підзаконних актів, але жодним чином насильно не нав’язуючи безправній "біомасі" "правильного" управителя, в зародку руйнуючи засади ринку. Але навіть якщо одягти рожеві окуляри і уявити, що в Україні буде прийнято найкраще законодавство в світі, жодного зрушення не відбудеться без активності самих громадян. Якщо ми будемо здатні об’єднатися в одну команду в своєму будинку, то зможемо впливати на життя свого міста і своєї країни. Якщо ми одним великим хором скажемо "НІ житловому рабству!", то його і не буде, бо великі речі робляться маленькими кроками, але постійними і злагодженими.

Публікації та новини схожі

Громадянські організації обмінюються досвідом

09.10.2013
Громадянські організації обмінюються досвідом Наприкінці вересня 2013 року в Луцьку відбулися семінари обміну досвідом між НУО Запоріжжя, Дніпропетровська та Луцька.

докладніше

Мінрегіон: «Міська та заміська нерухомість-2013»

06.03.2013
Мінрегіон: «Міська та заміська нерухомість-2013» 5 березня 2013 у залі засідань Мінрегіону за адресою: Київ, вул. Велика Житомирська, 9 , 4-й поверх за підтримки Мінрегіону, АБНУ, Комітету ВРУ з будівництва, Конфедерації будівельників України, Земельної спілки України та компанії «РеалЕкспо» відбудеться Форум міської та заміської нерухомості.

докладніше

Загальні збори ОСББ — порядок проведення

01.06.2012
Загальні збори ОСББ — порядок проведення Загальні збори обирають керівника — голову зборів, яким може бути голова правління, будь-який член ОСББ і навіть, як виняток, особа, що не є членом ОСББ. Збори обирають також секретаря-протоколіста. Голова зборів керує ходом зборів: оголошує виступаючих з порядку денного, керує обговоренням питань, проводить голосування, забезпечує підрахунок голосів. Порядок ведення зборів рекомендується написати наперед. До проведення загальних зборів правління повинне провести велику організаторську роботу: документально підготувати винесені на збори питання, підготувати виступи, кандидатів у виборні органи, проект рішення загальних зборів.

докладніше

На порозі вибору: нація відповідальних власників або найманці житлового рабства

07.10.2011
На порозі вибору: нація відповідальних власників або найманці житлового рабства Початок цього літа видався особливо спекотним не лише через погоду. Ймовірно, що до середини липня Україна обере модель відносин у житловій сфері: це буде або ідея "житлового рабства", яка пропонується Житловим кодексом, або ринковий механізм.

докладніше

Юридична консультація

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше