Головна » Новини та публікації » Моніторинг обіцянок політичних партій щодо житлової реформи

Моніторинг обіцянок політичних партій щодо житлової реформи

Моніторинг проводився з 1 січня 2010 року по 1 червня 2012 року в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості», що здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Партія регіонів

Діюча програма партії декларує наступні ініціативи в сфері ЖКГ:

  • невідкладне виконання заходів з реалізації регіональних програм реконструкції житлових будинків перших масових серій;
  • встановлення цін на комунальні послуги відповідно до реального рівня доходів громадян та компенсацію малозабезпеченим громадянам підвищення вартості комунальних послуг;
  • приведення розрахунків населення за житлово-комунальні послуги у відповідність з якістю наданих послуг, зниження їхньої ресурсовитратності та покращення якості;
  • поступове і коректне застосування механізмів конкуренції на ринку соціальних послуг;
  • забезпечення прозорості і справедливості в системі формування комунальних тарифів.

Та як показав моніторинг, сайт Партії регіонів містить в переважній більшості  передруки з урядового порталу, тож ті публікації також вважатимемо такими, що містять партійні обіцянки. Всі обіцянки загального та популістського характеру.

Офіційне інтернет-видання Президента України

У програмі «Україна для людей» (2010 рік) згадуються лише якісні послуги ЖКГ. Що ж стосується Програми економічних реформ на 2010-2014 роки, то:

I етап передбачає (до кінця 2010 р.):

  • розробку методики регулювання тарифів і початок планомірного приведення їх до економічно обґрунтованого рівня;
  • розробку й прийняття закону про незалежний регулятор на ринку послуг ЖКГ.

II етап передбачає (до кінця 2012 р.):

  • передачу функції регулювання тарифів на житлово-комунальні послуги на центральний рівень (до кінця 2011 р.), приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня;
  • реформування системи соціальної підтримки й посилення її адресності;
  • створення ринку житлово-комунальних послуг (збільшення кількості ОСББ, розвиток приватних ЖЕКів й управляючих компаній) і залучення приватних компаній через механізм державно-приватного партнерства для надання послуг ЖКГ і модернізації інфраструктури.

III етап передбачає (до кінця 2014 р.):

  • технічне переобладнання й підвищення ресурсо- й енергоефективності ЖКГ;
  • впровадження ОСББ на обов'язковій основі.

Індикатори успіху:

  • рівень оплати житлово-комунальних послуг населенням – не менше 95 %;
  • покриття тарифами економічно обґрунтованих витрат, включаючи інвестиційну складову;
  • збільшення до 70 % кількості ОСББ у будинках з 5-ма і більше поверхами;
  • зменшення частки старих і аварійних теплових мереж з 15,7 % до 12 %;
  • зниження споживання природного газу на 15 % до 2014 р.;
  • зниження споживання решти ресурсів мінімум на 3 % щорічно до 2014 р.;
  • забезпечення 100 % обліку спожитих послуг.

Ця програма на 2012 рік конкретизується національним планом дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава". Реформі ЖКГ присвячено цілий розділ.

Батьківщина

У Програмі Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” ані слова про реформу ЖКГ.

У передвиборчій програмі кандидата на посаду Президента України Юлії Тимошенко "УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ. УКРАЇНА - ЦЕ ТИ!" також ні слова про ЖКГ.

Нова програма об’єднаної опозиції «За Батьківщину»:

  • стабільність та обґрунтованість цін і тарифів, доступність якісних продуктів харчування, житлово-комунальних послуг, безпечних умов життя, чистого довкілля
  • ми законодавчо заборонимо підвищувати ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги до того часу, поки держава не погасить заборгованість перед громадянами по заробітних платах, пенсіях, стипендіях та інших грошових виплатах
  • внесемо зміни до Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги»;
  • ухвалимо Закон «Про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги»;
  • внесемо зміни до Закону «Про житлово-комунальні послуги»

Популістські заяви, жодної конкретики; на сайті тема майже не згадується.

Фронт Змін

На сайті партії багато критики і новин щодо ЖКГ, є також юрконсультація. Жодних обіцянок, тільки констатація і критика. Що ж  стосується Програми партії – загальні декларативні речі.

Народна самооборона

Жодних обіцянок у сфері ЖКГ.

Комуністична партія

Жодної конкретики, крім наступних положень у  новій редакції програми партії:

  • подолання наслідків зруйнування житлово-комунального господарства;
  • рішуча протидія будь-яким спробам внести в чинне законодавство зміни, що погіршують становище трудового народу України,
  • підвищити пенсійний вік, збільшити тривалість робочого тижня, зробити можливим примусове виселення з жилих приміщень, у тому числі за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

Народна партія

Є окремі інтерв’ю членів партії, які просто дають оцінку стану справ у житлово-комунальному господарстві України, але жодних обіцянок.

Громадянська позиція

На сайті є  кілька новинно-подієвих публікацій, але жодної конкретики та обіцянок. У передвиборчій  програмі кандидата у Президента Анатолія Гриценка (2010) ні слова про ЖКГ.

Соціалістична партія України

У програмі партії цілий розділ присвячено реформуванню ЖКГ.

Немає обіцянок, але партія «вважає за необхідне»:

  • На законодавчому рівні зафіксувати, що максимальна частка витрат громадян на оплату житла та комунальних послуг не повинна перебільшувати 15% сукупного доходу сім’ї.
  • Збільшити в достатній мірі обсяг бюджетних коштів на адресні житлові субсидії громадянам для компенсації пільг щодо оплати за утримання та ремонт житла і комунальних послуг.
  • Зберегти пільги щодо оплати комунальних послуг для сільської інтелігенції (вчителів, медиків, культпрацівників).
  • Створити економічно обґрунтовану та прозору систему регулювання тарифів на комунальні послуги, забезпечити жорсткий контроль за тарифами на утримання і ремонт житла, що унеможливлює свавілля чиновників та бізнес-структур.
  • Домогтися порядку, при якому сплата комунальних послуг проводиться тільки за розміром фактично виконаних робіт та послуг.
  • Створити умови для ефективного управління багатоквартирними будинками на основі організації співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які захищають права та інтереси громадян. Вважати таку форму управління найбільш перспективною на ближчі десятиліття. Створити реальну конкуренцію між компаніями, що управляють багатоквартирними будинками, з метою підвищення якості робіт та послуг, зниження їх собівартості.
  • Звільнити ОСББ та ЖКГ від сплати податків на прибуток та додану вартість.
  • Різницю в оплаті тарифів необхідно повертати всім ОСББ та ЖКГ, а не тільки тим, хто має борги.
  • Виключити посередників, перейти до прямих договірних стосунків користувачів з постачальниками гарячої та холодної води, опалення.

А слоган – КОМУНАЛЬНІЙ РЕФОРМІ – НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ!

На фоні інших досить докладно розписано, хоча, звісно, з огляду на те, що партія не матиме можливості для виконання програмних обіцянок – чистої води популізм.

УДАР

У програмі партії жодного слова про ЖКГ.

ВИСНОВКИ за результатами моніторингу політичних обіцянок

Найбільш змістовною в розрізі уваги до проблем реформування ЖКГ є Програма економічних реформ на 2010-2014 роки Президента України. Але чи можна положення програми вважати політичними обіцянками?

Щодо офіційних партійних обіцянок, то усі вони в цілому досить загальні й популістські. Але, знову ж, найзмістовнішими є програмні обіцянки Партії регіонів. Програма об’єднаної опозиції дуже мало уваги приділяє реформуванню ЖКГ, тут єдиною змістовною обіцянкою є «стабільність та обґрунтованість цін і тарифів».

Більшість «менш потужних» партій (Компартія, Народна партія, Громадянська позиція, УДАР) взагалі нічого не обіцяють у сфері ЖКГ. Власне, з огляду на їхні перспективи в майбутньому парламенті такі обіцянки все одно були би повною фікцією.

Разом з тим, Соціалістична партія має ряд програмних обіцянок у цій сфері, серед яких варто відзначити наступну – «звільнити ОСББ та ЖКГ від сплати податків на прибуток та додану вартість».

Але найзмістовнішими все ж таки є  обіцянки Партії регіонів.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Костинян Микола,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
у Чернівецькій області
Публікації та новини схожі

У Берліні нині відбуваються газові перемовини Україна-ЄС-Росія

27.09.2014
У Берліні нині відбуваються газові перемовини Україна-ЄС-Росія У Берліні проходять газові переговори між Україною, Росією та Європейською комісією з метою вирішення спірних питань.

докладніше

Обговорення енергоощадних заходів у Стрию на 2014рік.

18.04.2014
Обговорення енергоощадних заходів у Стрию на 2014рік.

докладніше

Правительство о перспективах жилищного строительства в Киеве

30.04.2012
Правительство о перспективах жилищного строительства в Киеве Перспективы жилищного строительства в столице обсуждались на совещании с участием специалистов отрасли и членов рабочей группы по координации работ по разработке Генерального плана развития Киева и его пригородной зоны до 2025 года. Генплан Киева учитывает задачи и является одним из механизмов реализации Стратегии развития города до 2025 года.

докладніше

Мінрегіон посилює взаємодію з регіонами

20.01.2012
Мінрегіон посилює взаємодію з регіонами В ідеології активізації співпраці з регіонами у напрямку поглиблення соціально-економічних реформ, запропонованих суспільству Президентом України Віктором Януковичем, Мінрегіон розпочинає консультації та безпосередню взаємодію із регіональними органами влади, експертами, територіальними громадами та трудовими колективами галузі.

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше