Головна » Новини та публікації » Мінрегіон з громадськістю продовжить доопрацьовувати законодавство для ОСББ

Мінрегіон з громадськістю продовжить доопрацьовувати законодавство для ОСББ

На Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (Законопроект №8474) накладено президентське вето. Однак потреба вирішувати проблеми, які стоять перед громадянами, бажаючими створити ОСББ, а також перед уже існуючими об'єднаннями та житлово-комунальним господарством країни в цілому, нікуди не зникла.

Відтак Мінрегіон України планує продовжити розробку нормативно-правових актів із широким залученням громадськості. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час прес-конференції, яка відбулася в Адміністрації Президента у четвер, 12 квітня.

«Проблеми, які стоять перед ОСББ і ЖКГ в цілому нікуди не поділися, їх все одно необхідно вирішувати. Мінрегіон продовжить розробку нормативно-правових актів, з урахуванням зауважень Президента. Вже найближчим часом буде розроблено новий варіант законопроекту, до роботи над яким буде залучено широке коло експертів, зокрема і міжнародних, а також громадськість», — сказав Анатолій Близнюк.

За його словами, Закон 8474 був насправді революційним кроком, розроблявся за участі та підтримки громадськості. Однак він спрямовувався на вирішення лише кількох визначених експертами та громадськістю пріоритетних проблем. Найгіршим було те, що цей закон застарів ще на етапі його прийняття.

«Ухвалення цього закону тривало більше 2 років. За цей час у правовому полі та практиці життя закономірно відбулися суттєві зміни, які не були належним чином відображені. Крім того, він не охоплював усі ті проблемні питання, на яких, зокрема, зосередив свою увагу Президент України», — наголосив очільник Мінрегіону.

Він також повідомив, що неоднозначно цей закон сприймався і громадськістю. Зокрема, громадські організації та представники ОСББ були одними із найактивніших учасників розробки законопроекту. Однак, не зважаючи на це, саме громадськість виступила і найактивнішим його критиком.

«Вважаю, що необхідна широка громадська дискусія і вироблення в суспільстві спільного бачення вдосконалення діяльності ОСББ. Закликаю усіх приєднатися до цієї роботи. Ми маємо прийняти Закон, який захистить діючі ОСББ та сприятиме появі нових», — сказав А. Близнюк.

Нагадаємо, що Законопроект № 8474 15 березня був прийнятий Верховною Радою у другому читанні і в цілому, направлений на підпис Президенту України 26 березня цього року. Він, зокрема, передбачав врегулювання відносин між ОСББ та природними монополістами, земельних питань, встановлював механізм залучення об'єднаннями фінансових ресурсів для модернізації та впровадження енергоефективних заходів. Також цим законопроектом скасовувалося поняття «балансоутримання», врегульовувалося питання самозабезпечення об'єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг, встановлювалося, що на ОСББ поширюються пільги та субсидії на оплату послуг ЖКГ, а також на сплату внесків та платежів співвласників.

На виконання доручення Президента Кабінет Міністрів має доопрацювати Закон, зокрема, в питанні більш чіткого визначення спільної власності учасників ОСББ. Так, до 15 червня цей Закон повинен з’явитися в доопрацьованому вигляді, і до 15 серпня, після громадського обговорення, він має бути поданий на розгляд Верховної Ради.

Прес-служба Мінрегіону

Публікації та новини схожі

ОСББ має право не погоджувати внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування

10.12.2012
ОСББ має право не погоджувати внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування Півторарічна кампанія Громадянської мережі ОПОРА спільно з іншими громадськими організаціями та ОСББ, щодо вирішення проблеми відшкодування пільг та субсидій для мешканців будинків ОСББ завершилася невеликою перемогою.

докладніше

Круглий стіл щодо проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ

30.01.2013
Круглий стіл щодо проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ 31 січня 2013 р. 0 13:00 год. у м. Алчевськ (конференц-зала, м. Алчевськ, вул. Леніна, 62) відбудеться круглий стіл на тему: «Як вирішити проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ».

докладніше

Необходимо ускорить обновление градостроительной документации — Анатолий Близнюк

02.03.2012
Необходимо ускорить обновление градостроительной документации — Анатолий Близнюк Градостроительная документация является основой для отвода земли и привлечения инвестиций на конкретных территориях, а потому она должна быть обновлена ​​максимально быстро. В большинстве регионов страны темпы ее обновления крайне медленные, сообщил во время заседания Коллегии Минрегиона глава ведомства Анатолий Близнюк.

докладніше

Мінрегіон: Щодо співпраці комунальних підприємств з ОСББ

08.10.2012
Мінрегіон: Щодо співпраці комунальних підприємств з ОСББ Спільний лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг.

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше