Головна » Новини та публікації » Мінрегіон розпочинає конкретні кроки з енергоефективності в ЖКГ

Мінрегіон розпочинає конкретні кроки з енергоефективності в ЖКГ

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України сьогодні уклало меморандум про взаєморозуміння з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) щодо сприяння відновлення енергоефективності житлового сектору України, зменшення рівня втрат енергії та кількості викидів парникових газів.

У рамках угоди експертами Мінрегіону та експерти корпорації працюватимуть над внесенням змін до чинного законодавства, що надасть об’єднанням співвласникам багатоквартирних будинків (ОСББ) доступ до фінансування заходів з підвищення енергоефективності у багатоквартирних будинках. Також буде розпочата інформаційна кампанія щодо поширення кращих практик фінансування енергоефективних проектів багатоквартирних будинків.

«Реформа житлово-комунального господарства розпочинається з ефективного власника. В управлінні житловими будинками повинна домінувати ідеологія партнерства з громадою, заснованої на принципах «розраховуй, заощаджуй, сплачуй». За підтримки IFC ми сподіваємось змінити ситуацію, за якої наші житлові будинки втрачають половину виробленого тепла», — зазначив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.

090220122За його словами, показник тепловтрат найвищий саме у житлі, досягаючи 50% всього виробленого тепла. Близько 15% становлять тепловтрати котелень, а на мережі припадає до 30% втрат.

«Інвестиції з прийнятними умовами окупності можуть дати в результаті від 30 до 40 відсотків заощадження теплової енергії, при цьому можна досягнути зменшення споживання природного газу на 25-30 відсотків від теперішнього обсягу. Але багато об’єднань співвласників недостатньо поінформовані про важливість енергоефективності та економічні вигоди інвестування в ці заходи,» відзначив Руфат Алімарданов, Голова регіонального представництва IFC в Україні та Білорусі. «Ми співпрацюємо з урядом, місцевими банками, та об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків для стимулювання модернізації житлового сектора».

Проект IFC "Енергоефективність у житловому секторі України” розпочатий в 2010 році та впроваджується за підтримки Програми співробітництва Швейцарської Конфедерації з Україною, (SECO). Проект допомогає Україні зменшити на мільйон тон обсягів викидів парникових викидів, що в еквіваленті є трьохденним споживанням електроенергії країною в цілому.

Також Проект допомагатиме Україні скоротити енергоспоживання на 20 відсотків до 2015 та на 50 відсотків до 2030 років. Діяльність проекту сприятиме зменшенню залежності країни від імпорту газу, підвищенню енергетичної безпеки країни та зменшенню цін на енергоресурси.

Прес-служба Мінрегіону

Публікації та новини схожі

Нацкомпослуг планує запровадити незрозумілу схему обрахунку тарифу на холодну воду

20.12.2011
Нацкомпослуг планує запровадити незрозумілу схему обрахунку тарифу на холодну воду Введення нової схеми обрахунку тарифу на холодну воду, що Нацкомпослуг планує запровадити, призведе до того, що 97% населення платитиме й за решту 3%, а також за втрати водоканалу й за безгосподарність комунальників. А розцінки будуть наступними: за перші два куби споживання на особу в місяць – 1,5 гривні, з 2 до 6 кубів – більше, з 6 до 10 – ще більше, а після 10 – максимально. Про нову схему обрахунку тарифу на холодну воду говорили директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко 15 грудня 2011 року в інформаційно-аналітичному агентстві «Главком».

докладніше

Определены города-партнеры Проекта USAID «Муниципальная энергетическая реформа» в Украине

10.03.2014
Определены города-партнеры Проекта USAID «Муниципальная энергетическая реформа» в Украине Процесс отбора украинских городов, которые станут партнерами Проекта USAID «Муниципальная энергетическая реформа в Украине» завершился.

докладніше

Мінрегіон: 9 областей повністю запровадили технологічний облік тепла

08.10.2012
Мінрегіон: 9 областей повністю запровадили технологічний облік тепла Лише 15 відсотків бракує Україні до повного оснащення всіх теплогенеруючих потужностей комунальних підприємств лічильниками тепла. Дев’ять областей забезпечили технологічний облік виробленого та відпущеного споживачам тепла повністю. Про це повідомив Перший заступник очільника Мінрегіону України Олександр Аліпов під час селекторної наради з керівництвом обласних державних адміністрацій присвяченій підготовці до роботи взимку, що відбулася у будинку Уряду в середу 3 жовтня.

докладніше

Відкрито Ресурсний центр для ОСББ у місті Алчевськ

17.02.2012
Відкрито Ресурсний центр для ОСББ у місті Алчевськ У місті Алчевськ відкрито перший Ресурсний центр для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків при управлінні ЖКГ Алчевського міськвиконкому. Відкриття відбулося за участі керівника житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяни Бойко, міського голови м. Алчевськ Володимира Чуба, консультантів ВБО «Інститут місцевого розвитку» Вікторії Погорєлової та Дмитра Левицького, програмного менеджера проекту «Реформа міського теплозабезпечення» USAID Дмитра Ємельяненка, а також представників Ресурсних центрів м. Луганськ, м. Рубіжне, м. Ровеньки, м. Брянка та м. Свердловськ.

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше