Головна » Новини та публікації » Мінрегіон: Опалювальний період йде за планом

Мінрегіон: Опалювальний період йде за планом

Мінрегіон України на офіційному сайті звертає увагу ЗМІ на необхідність об’єктивно висвітлювати початок опалювального періоду в країні та уникати будь-яких сенсацій не підкріплених фактами. Наголошуємо, що підключення об’єктів до теплопостачання у регіонах відбувається відповідно до синоптичної ситуації, виключно на основі температурних показників навколишнього середовища.

Тобто, «10% дитсадків досі без теплопостачання», або «25% житлових будинків в Україні досі не опалюються» (згадані нещодавно у ряді заголовків новин інформаційних агенцій та інтернет-видань) знаходяться виключно на півдні країни, де до вчорашнього дня середньодобова температура була вищою за 9,5 ºС. Нагадуємо, що Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду визначено, що «включення систем опалення здійснюється власниками теплових господарств за узгодженням з теплопостачальними організаціями за умови, якщо протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря не перевищує 8°C, а відключення – коли протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря перевищує 8°C». Тому на півдні початок опалювального періоду, а отже і включення котелень, підключення житлових будинків, дошкільних, навчальних та медичних закладів об’єктивно відбуватиметься значно пізніше, ніж на півночі, заході, сході та у центрі країни. Це, відповідно, знижує загальні показники.

Мінрегіон України будує свою роботу на принципі повної відкритості для суспільства. А тому завжди оприлюднює точні показники та висвітлює наявні проблеми у будь-якому напрямку діяльності. Однак у цьогорічному старті опалювального періоду поки-що жодних значних ускладнень для споживачів тепла немає.

За даними, які надійшли до Мінрегіону України від обласних державних адміністрацій, в країні вже запущені 90,4% котелень, підключені до теплопостачання 80% житлових будинків, 92% дитячих та 91% навчальних, а також понад 93% медичних закладів. Протягом минулої доби введено в роботу 369 котелень, до теплопостачання підключено 3776 житлових будинків та 472 об’єкти соціальної сфери.

18 регіонів (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька та Чернігівська області) забезпечили 100% роботу котелень та обігрів усіх категорій споживачів. У цих регіонах теж існують одиничні випадки відключення окремих будівель від теплопостачання, пов’язаних із поривами та іншими проблемами технологічного характеру, викликаними фізичним зносом тепломереж. Однак усі ці проблеми оперативно усуваються аварійно-відновлювальними бригадами комунальних підприємств.

За прогнозом Українського Гідрометцентру МНС середньодобова температура повітря на всій території країни найближчим часом балансуватиме на межі 8 – 9 ºС, на півдні – до 15ºС, а з 26 жовтня із заходу розпочнеться нетривале похолодання. 27-28 жовтня похолодання пошириться на всю територію України, крім Криму й Приазов'я. Найбільше інтенсивних опадів очікується в Одеській, Миколаївській, Вінницькій, Черкаській, Полтавській, Чернігівській, Сумській областях, а також на півдні Київської. Окрім мокрого снігу в даних регіонах можливе утворення снігового покриву. Натомість у Криму, Херсонській, Запорізькій, Донецькій і Луганській областях снігу не очікується.

З 15-го жовтня на офіційному веб-сайті Міністерства (www.minregion.gov.ua) діє інтерактивна карта з телефонами диспетчерських служб у регіонах. За їхніми номерами слід звертатися у випадку затримки із початком опалювального періоду, будь-яких ускладнень у роботі систем життєзабезпечення, якщо звернення до експлуатуючих організацій не допомогло вирішити проблему. У Мінрегіоні України у цілодобовому режимі здійснюється збір інформації про хід запуску тепломереж у регіонах, ведеться реєстр проблем, які виникають при цьому, вживаються термінові заходи реагування. Працює диспетчерська служба Мінрегіону, повідомлення про комунальні проблеми приймаються цілодобово за телефоном 207-18-04.

Окремо наголошуємо на тому, що громадянам в першу чергу за роз’ясненнями слід звертатися саме до житлово-експлуатаційних організацій. Адже відповідно до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою КМУ від 21.07.2005 №630, саме на ЖЕКи та подібні установи покладено обов’язок безпосередньо реагувати на такі звернення, а також негайно інформувати громадян про причини затримок у наданні послуг. Відсутність звернення громадян безпосередньо до ЖЕКу суттєво затримає вирішення проблеми.

За матеріалами прес-служби Мінрегіону

Публікації та новини схожі

Шведський підхід для українських водоканалівФоторепортажі

14.03.2012
Шведський підхід для українських водоканалівФоторепортажі Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк та Голова правління «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссон підписали Меморандум про взаєморозуміння в Києві 13 березня.

докладніше

Монополісти: Мешканці Рівного винні у своїх проблемах із теплопостачанням

25.01.2013
Монополісти: Мешканці Рівного винні у своїх проблемах із теплопостачанням 22 січня у Рівному відбувся круглий стілміж керівниками Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та представниками компаній «Теплотранссервіс» і «Рівнетеплоенерго», що надають послуги із теплопостачання у Рівному. Дана зустріч відбулася за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА і стала четвертою у циклі круглих столів, покликаних налагодити ефективну співпрацю між голова ОСББ та монополістами у галузі надання комунальних послуг.

докладніше

Київським ЖКГ шукають інвесторів близько 1,5 млрд гривень

24.02.2012
Київським ЖКГ шукають інвесторів близько 1,5 млрд гривень В прес-службі Київської міської державної адміністрації (КМДА) інформують про намір запропонувати інвесторам витратити 1,46 млрд грн на проект з модернізації системи теплопостачання та введення в експлуатацію енергозберігаючих технологій житлового фонду районів Виноградар, Мінський та Теремки.

докладніше

ЖКХ Запарожья потратят 2 млн грн на ремонты жилых домов

23.05.2012
ЖКХ Запарожья потратят 2 млн грн на ремонты жилых домов КП «ПРЭЖО № 4» в этом году планирует провести капитальный ремонт жилищного фонда на сумму 2 млн гривен. Сюда включены ремонт кровли (ул. Республиканская, 51, Л. Чайкиной, 62, Теннисная, 10) на сумму 427 тыс. грн. Замена инженерных сетей водо-, теплоснабжения и водоотведения (ул. Теннисная, 12, Республиканская, 61а, Союзная, 36а, Вроцлавская, 13) — сообщает Запорожский горсовет.

докладніше

Юридична консультація

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше