Головна » Новини та публікації » Мінрегіон: Мешканці багатоповерхівок отримають алгоритми прийняття рішень

Мінрегіон: Мешканці багатоповерхівок отримають алгоритми прийняття рішень

Кабмін направив на розгляд Верховної Ради України законопроект Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». В цьому документі, зокрема, закладені норми відповідальності співвласників за спільне майно, удосконалення механізмів розпоряджання спільною власністю, можливості вільного вибору форм та способів управління спільним майном, а також можливості прийняття узгоджених рішень щодо управління багатоквартирним будинком. Цей законопроект розроблений спільно з експертним середовищем на основі міжнародного досвіду, зазначається у повідомленні Мінрегіону.

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андря Білоусова, даний законопроект визначає альтернативні моделі управління спільним майном у багатоквартирному будинку, чого раніше не було.
«Мешканці зможуть або ж самостійно управляти своїм будинком, або шляхом створення ОСББ, або передати всі чи частинуцих функцій фізичній особі-підприємцю чи юридичній особі управителю на підставі договору. Ми сьогодні чуємо багато нарікань на роботу житлово-експлуатаційних організацій – ЖЕО. З прийняттям цього закону мешканці, не задоволені роботою ЖЕО, зможуть з ним розпрощатися. Цей механізм забезпечить розвиток ринку управителів житлом. Навіть ЖЕО, які сьогодні не конкурентоздатні, якщо захочуть залишитися на ринку, змушені будуть змінювати свої підходи до роботи і перетворюватися на ті організації, чиїми послугами захочуть користуватися споживачі – мешканці багатоповерхівок», - зазначає Андрій Білоусов.

Заступник міністра також наголосив, що тільки обравши прийнятний для свого будинку спосіб управління ним, мешканці зможуть вирішити питання дірявих дахів, занедбаних сходових кліток, ліфтових кабін тощо.
Окрім того, законопроект чітко визначає, що є спільним майном, що належить суб’єктам права власності у багатоквартирному будинку, встановлює механізм визначення частки кожного співвласника у спільному майні. Також документом визначено та конкретизовано основні права і обов’язки співвласників багатоквартирного будинку.

Джерело zhytlo.in.ua

Публікації та новини схожі

Минрегион: Пресс-конференция Министра регионального развития, строительства и ЖКХ Геннадия Темника

09.04.2013
Минрегион: Пресс-конференция Министра регионального развития, строительства и ЖКХ Геннадия Темника 10 апреля в 15 часов в информационном агентстве «Укринформ» (ул. Б.Хмельницкого, 8/16) состоится пресс-конференция Министра регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Геннадия Темника.

докладніше

Мінрегіон: Комунальники мають реагувати швидко та злагоджено

24.09.2012
Мінрегіон: Комунальники мають реагувати швидко та злагоджено Зі станом підготовки підприємств та об’єктів комунальної теплоенергетики, загальною готовністю систем життєзабезпечення до зими ознайомилися Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський та Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час відвідин міста Краматорськ Донецької області. На прикладі ТОВ «Краматорськтеплоенерго», на мережах якого у минулому році сталося масштабне відключення споживачів, урядовці та керівники теплопостачальних підприємств області розглянули алгоритм дій у випадку надзвичайних подій. Також детально проаналізували роботу підприємств із запобігання аваріям.

докладніше

Проти завищення тарифів на опалення

12.12.2012
Проти завищення тарифів на опалення Громадські організації виявили факт завищення тарифів на опалення, який щороку забирає у громадян сотні мільйонів гривень. Виявляється, тарифи на опалення розраховуються з застосуванням середніх температур сторічної давнини, коли зими були холоднішими. Крім того, комунальники використовують застарілі норми споживання тепла, які значно вищі за сучасні, а це додаткові мільйони з кишень громадян.

докладніше

Деякі області готові економити більше 30% газу - В. Гройсман

20.08.2014
Деякі області готові економити більше 30% газу - В. Гройсман На засіданні Кризового енергетичного штабу 19 серпня було обговорено плани скорочення об’ємів споживання теплопостачальними підприємствами природного газу на період опалювального сезону 2014/15 років на рівні 30%, які підготували усі області України у зв’язку з припиненням постачання газу з Росії.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше