Головна » Новини та публікації » Краматорськ знову з теплом

Краматорськ знову з теплом

Близько 13:00 6-го лютого у Краматорську Донецької області прорвало трубу тепломагістралі діаметром 426 мм, що постачала тепло до цілого мікрорайону – 17-ти кварталів «Соцміста». Це одразу далося взнаки зміною гідравлічного режиму 7-ї бойлерної – значним падінням тиску, збільшенням використання води поповнення, витрата якої досягнула більше 100 тонн на годину. В умовах екстремальних морозів, а в ці дні стовпчик термометра показував позначки 23 – 29 градусів нижче нуля, аварія загрожувала виходом із ладу цілої зони системи центрального опалення міста. Керівництво Краматорської ТЕЦ прийняло непросте, але єдино правильне рішення – відключити 1-шу зону від теплопостачання для усунення несправності. Вже о 15:45 всі ЖЕКи відключеної ділянки отримали повідомлення про необхідність терміново зливати теплоносій з будинкових систем.

Без опалення залишились 191 житловий будинок, 6 дитсадків, 9 шкіл та 5 медичних закладів, 9 окремих будівель. Працівники чотирьох ЖЕКів, будівлі яких залишились без теплопостачання, з усіх наявних на той час спеціалістів сформували необхідну кількість аварійних бригад, які злили понад 1,5 тисячі тонн теплоносія та цілодобово супроводжували увесь хід ліквідації наслідків пориву. Тим часом аварійні бригади теплокомуненерго вже о 20:30 того ж дня 6 лютого усунули порив. О 21:00 розпочалося поступове заповнення системи теплоносієм та побудинковий запуск опалення.

Ситуація ускладнювалася тим, що мікрорайон, який залишився без теплопостачання, забудований переважно 2-х та 5-ти поверховими будинками, має значну протяжність розподільчих мереж, будинки старої забудови, мережі яких дуже зношені. У багатьох будинках мережі прокладені на горищах та у підвалах, де морозом «прихопило» залишки теплоносія. На відігрів труб було залучено значну кількість працівників аварійних бригад та комунальної спецтехніки. Через велику місткість мереж 1-ї зони (близько 2 тис. тонн), зношені внутрішньобудинкові та розподільчі мережі, основну небезпеку під час запуску системи становив можливий гідроудар, який гарантував нові численні пориви. Тому йшла планомірна робота із запуску мереж, спрямована, у першу чергу, на уникнення гідроудару та безаварійний запуск. На жаль, швидкість запуску була дуже обмеженою – до 5-6 будинків на годину.

«Через холоднечу школи у місті не працювали, тому найбільше нас турбували дитсадки та медичні заклади. 2 дитсадки підключили по резервній схемі, ще три очікували обігріву. У двох медзакладах пацієнтів не було, один було забезпечено теплом вже наступного дня», – повідомив прес-службі Мінрегіону заступник міського голови Краматорська Андрій Безсонний.

За його словами, ситуацію одразу взяв під контроль штаб, який очолив мер міста Геннадій Костюков. Для жителів будинків, що лишилися без опалення, міськрада закупила обігрівачі, а працівники управління житлово-комунального господарства міста безплатно роздали їх громадянам. У результаті координації дій усіх міських та відомчих служб, щоденно на ліквідації наслідків збою у системі життєзабезпечення працювали понад 90 спеціалістів. Роботи велися цілодобово та у вихідні дні. І першими на допомогу мешканцям прийшли комунальники.

З заявками ЖЕКів Краматорськтеплоенерго оперативно закупило обладнання та матеріали на понад чверть мільйона гривень – вентилів, заслінок, труб та ізоляції для них. Працівники підприємств, що обслуговують житло виконали колосальний обсяг роботи із ремонту пошкоджених мереж. 25 працівників ПП «Алатир» за неповних 2 дні роботи замінили 200 погонних метрів труб мереж на горищах будинків, встановили 8 заслінок та 60 вентилів. 49 працівників аварійних бригад ПП «Ладіс» за ті ж 2 дні замінили 165 погонних метрів трубопроводів, 51 вентиль, 27 заслінок, відновили 730 погонних метрів ізоляції на трубах. До робіт задіювалися 6 автомобілів, 6 зварювальних постів, 25 одиниць обладнання для відігріву замерзлих труб.

Подібні роботи тривали і в будинках які обслуговують «ЖК МК-2010» та «Крамбудресурс». У результаті вже 8-го лютого запустили опалення у всіх будинках, за винятком близько половини житлового фонду (40 будинків) останнього підприємства. 9-го лютого на прохання міськради на допомогу були кинуті всі можливі сили та ресурси, залучено фахівців ряду міських підприємств та МНС.

Станом на ранок 15 лютого теплоносій отримали усі будинки 1-ї зони системи центрального опалення міста. Подальша робота триває в поточному режимі.

«Хочу подякувати усім працівникам аварійних бригад, які працювали цілодобово, у тридцятиградусний мороз. Керівництво міста вдячне також енергетикам, що забезпечили безперебійну подачу електроенергії до постраждалих будинків. Особливо ж заслуговують на слова вдячності жителі будинку по вулиці Богдана Хмельницького, які самостійно забезпечили свій дім теплоносієм. Міський голова видав розпорядження для усіх підприємств, що обслуговують житло, підготувати та надати Краматорськтеплоенерго поквартирні списки для перерахунку оплати за опалення та гарячій воді для жителів тимчасово відключених будинків», – прокоментував завершення робіт заступник міського голови Краматорська Андрій Безсонний.

За попередніми даними, причиноюпорив тепломагістралі стало фізичне зношення труби.

З часу аварії у Краматорську, ситуація постійно перебувала у центрі уваги мас-медіа. Прес-служба Мінрегіону вдячна колегам-журналістам за активну позицію та велику кількість інформаційних повідомлень. Це зробило процес ліквідації наслідків аварії більш відкритим, зрозумілим суспільству. Принагідно звертаємося з проханням більше показувати роботу працівників комунальних підприємств – безпосередніх ліквідаторів кожної аварії. Адже саме їм доводиться часто вручну кайлувати замерзлі траншеї, щоб «залатати» прорвану трубу, цілодобово і в лютий мороз забезпечувати роботу систем життєдіяльності наших міст.

Прес-служба Мінрегіону

Публікації та новини схожі

Влада не зацікавлена у розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)

24.02.2012
Влада не зацікавлена у розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вчора, 23 лютого, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вирішив не розглядати законопроект No 8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ», а віддати документ в Комітет з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики на доопрацювання, щоб розглянути його на наступному пленарному тижні.

докладніше

Помешкання на Сихові. Будинок зі Східної Німеччини.

15.11.2013
Помешкання на Сихові. Будинок зі Східної Німеччини. Мешканці сусідніх будинків так були вражені цим будинком, що в перші роки після завершення будівництва приходили сюди на екскурсію. Тут інші комунікації, скляні прозорі вхідні двері, шпалери в під’їзді та енергозберігаючі склопакети, які й досі функціонують! Сьогодні мова піде про будинок на Сихові, який спроектували й збудували архітектори та інженери зі Східної Німеччини наприкінці 80-х.

докладніше

О начислении платы за отопление мест общего пользования

18.03.2013
О начислении платы за отопление мест общего пользования Согласно пункту 28 Правил предоставления услуг по централизованному отоплению, снабжению холодной и горячей воды и водоотводу, утвержденных постановлением Кабинета Министров Украины от ...

докладніше

Президент України підписав закон, що дозволяє здавати ГТС у оренду іноземним компаніям

08.09.2014
Президент України підписав закон, що дозволяє здавати ГТС у оренду іноземним компаніям Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України" (№ 4116а). Як зазначається на сайті парламенту, підписаний закон повернуто від президента 8 вересня.

докладніше

Юридична консультація

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше