Головна » Новини та публікації » КМДА підтримує розвиток ОСББ у Києві… принаймні на папері

КМДА підтримує розвиток ОСББ у Києві… принаймні на папері

29 вересня 2011 року в Київській міській державній адміністрації відбулося засідання Координаційної ради з питань сприяння розвитку ОСББ у місті Києві.

На засіданні були присутніми голова КМДА О.Попов, перший заступник голови КМДА О. Мазурчак, голова секретаріату Координаційної ради О.Безносик та голови РДА, а також представники громадських організацій: голова Всеукраїнської спілки членів ОСББ М. Коношевич, керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Т. Бойко, голова Київського міського осередку ВГО "Громадянська мережа ОПОРА" Н. Наконечна, заступник голови Спілки власників житла Києва М. Березовчук, голова ВМГО «Демократичний альянс» В. Гацько.
Гроші на ОСББ виділяються, хоч і в невеликій кількості, та якщо їх раціонально використовувати в цьому році, то наступного року ми отримаємо більший фінансовий ресурс на їх підтримку

На засіданні було заслухано виступи громадських активістів, представників місцевого самоврядування про стан, проблеми ОСББ у столиці та можливі шляхи їх вирішення. Зокрема, перший заступник голови КМДА, О. Мазурчак в своєму виступі наголосив на тому, що місцева влада повинна вирішити питання організаційної допомоги в проведенні зборів, адміністративному та юридичному супроводі ініціативних груп на рівні адміністрацій. Що ж стосується навчання ініціативних груп, то на думку О. Мазурчака, владі потрібно навчати ініціативних мешканців будинків. На сьогоднішній день, за словами заступника, при Академії житлово-комунального господарства створено програми, що надають можливість навчати керівників ОСББ, бухгалтерів, але найголовніше – це навчання саме ініціативних груп. Та існує супротив та нерозуміння доцільності створення ОСББ. Перший заступник голови КМДА констатував, що нині зафіксовано серйозну протидію з боку ЖЕКів, обслуговуючих організацій по створенню ОСББ з поширенням негативних листівок проти об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, перешкоджання в проведенні установчих зборів, не надання документів і даних ініціативній групі, необхідних для організації установчих зборів. До того ж, не скрізь відбувається реєстрація й проведення установчих зборів, існує протидія процесу передачі ОСББ інформації на нежитлові, технічні приміщення (горища, підвали, які здаються в оренду). О. Мазурчак заявив, що владі потрібно серйозно над цим попрацювати й довести до автоматизму процес створення ОСББ, доведення всієї документації до пуття. Більше того, чиновник стверджує: "Гроші на ОСББ виділяються, хоч і в невеликій кількості, та якщо їх раціонально використовувати в цьому році, то наступного року ми отримаємо більший фінансовий ресурс на їх підтримку."

У представників громадськості власне бачення проблем, що стосуються такого питання як сприяння розвитку ОСББ у місті Києві. Ніла Наконечна, голова Київського міського осередку ВГО "ГМ ОПОРА", заявила про те, що «згідно з результатами громадського моніторингу стану ОСББ у місті Києві зареєстровано 291 ініціативну групу зі створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (станом на 01.07.2011) та лише 2 з них змогли офіційно зареєструватись». «Така ситуація є свідченням того, що попри словесне намагання влади збільшити кількість об’єднань співвласників, що взяли на себе відповідальність за власне житло, є безліч бюрократичних процедур, які перешкоджають киянам. На допомогу ініціативним групам органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, політичними партіями та приватними підприємцями створюються різноманітні консультаційні центри. У Києві їх нараховується більше 50. Проте, при відсутності єдиної пояснювальної бази, спільного бачення подальшого розвитку ОСББ та при довільному трактуванні нормативно-правових актів така ініціатива приносить більше шкоди, ніж користі. Отже, визріває нагальна потреба в створенні єдиного координаційного центру для Ресурсних центрів з питань ОСББ у Києві, який буде здійснювати методичну й освітню функцію», - вважає Ніла Наконечна. Більше того, представник ОПОРИ переконана, що «поставивши високу планку, до 2014 року у 70% житлових будинків створити ОСББ, влада забуває про забезпечення умов функціонування діючих об’єднань для яких болючими залишаються питання першого капітального ремонту, соціального захисту малозабезпечених мешканців (пільги й субсидії), стосунки з монополістами та передача у довгострокове користування прибудинкової території». «Ці питання досить складні й для того, щоб їх вирішити потрібно розпочати повсякчасний діалог між владою та громадськістю. Саме тому нагальним є прийняття довгострокової цільової програми по сприянню створенню й функціонуванню ОСББ у місті Києві», - підсумовує Ніла Наконечна.

Тетяна Бойко, керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА, у своєму виступі наголосила на необхідності інформаційно-просвітницької кампанії для формування відповідального власника житла в Києві. Йдеться про інформаційні повідомлення, висвітлення роботи влади в даній сфері, навчання персоналу Ресурсних центрів. «Київська міська державна адміністрація має визначитися, для чого їй потрібно ОСББ. Якщо для того, щоб у Києві були відповідальні власники житла, то київській владі потрібно зробити наступне: по-перше, почати говорити правду про багатоквартирні будинки, про те, що люди вже є співвласниками з усіма правами й обов’язками, незалежно від факту створення ОСББ (зняти таблички "Будинок знаходиться у власності ___ району"); по-друге, розуміти, що таке ОСББ (що це механізм прийняття рішень, а не "альтернатива ЖЕКу"); по-третє, насправді розв’язати декілька справ ОСББ (почати, наприклад, із "Житло-сервіса"); й насамкінець, «розпіарити» їх», - заявила Тетяна Бойко.

Заслухавши всі зауваження та рекомендації виступаючих, голова КМДА Олександр Попов заявив, що з усім сказаним погоджується й наказав внести їх до Протоколу засідання Координаційної ради з питань сприяння розвитку ОСББ у місті Києві.

До Вашої уваги Протокол засідання Координаційної ради з питань сприяння розвитку ОСББ у місті Києві.

Детальніша інформація:
Тетяна Бойко
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
+38 063 617 97 60

Публікації та новини схожі

Постановою Кабінету Міністрів України подовжено строки продажу акцій енергокомпаній

04.01.2012
Постановою Кабінету Міністрів України подовжено строки продажу акцій енергокомпаній Рішенням від 21 грудня 2011 року Кабінету Міністрів прийнята постанова, суть якої в подовженні до кінця 2012 року терміну продажу енергокомпаній.

докладніше

В Верховной Раде приведут в порядок «придомовую территорию»

29.08.2012
В Верховной Раде приведут в порядок «придомовую территорию» На рассмотрение Верховной Радой подан проект Закона Украины № 9730 от 17.01.2012 «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно определения придомовой территории» («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення прибудинкової території»).

докладніше

Тетяна Бойко в ефірі "Київського Форуму"

30.03.2014
Тетяна Бойко в ефірі "Київського Форуму" Координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко в ефірі програми "Київський форум"

докладніше

Нові законодавчі ініціативи: чи чекати на покращення в житлово-комунальній сфері?

11.02.2013
Нові законодавчі ініціативи: чи чекати на покращення в житлово-комунальній сфері? Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства представило на громадське обговорення проекти законів, розроблені компанією «Бейкер і Маккензі»за фінансової підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) (Проект Закону України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо особливостей права власності у багатоквартирному будинку» , Проект Закону України «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку» ).

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше