Головна » Новини та публікації » Голови ОСББ скептично оцінюють реформу ЖКГ – результати фокус-групи

Голови ОСББ скептично оцінюють реформу ЖКГ – результати фокус-групи

8 червня активісти Громадянської мережі ОПОРА провели фокус-групу, щоб з’ясувати чи задоволені головиОСББ тим як виконується реформа житлово-комунального господарства України. Фокус-група відбулася в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості» за сприяння програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Отже, згідно з результатами проведеної фокус-групи 8 із 10 учасників вважають, що Загальнонаціональна програма реформування і розвитку ЖКГ не виконується взагалі, державна політика не спрямована на створення сприятливих умов для розвитку конкуренції на ринку управління житлом та на стимулювання зменшення енергоспоживання у житловому фонді. Лише один учасник визнає, що Програма виконується частково, інший впевнений, що ні.

Реальні кроки влади голови ОСББ розуміють на 50%, при чому більша частина голів переконана, що влада не зацікавлена у виконанні завдань Загальнонаціональної програми.

Голови ОСББ вважають політику у житловій сфері непослідовною та непрозорою (рівень послідовності та прозорості – 2 із 10 балів). Хоча переважна більшість учасників визнала, що задекларовані цілі влади є правильними і мають підтримку з боку громадськості, однак завдяки своїй непослідовності влада постійно втрачає цю підтримку.

40% голів стверджують, що протягом останніх трьох років влада не допомогла вирішити жодну проблему вїхньому ОСББ. 2 із 10 голів зазначили, що вдалося вирішити проблему у відносинах ОСББ з електропостачальними організаціями, 1 – із газопостачальними, 1 – вдалося добитися відшкодування пільг та субсидій на внески ОСББ, 1 – скасувати необхідність протизаконної вимоги сплачувати екологічний податок.

Найбільш нагальною невирішеною проблемою учасники назвали незаконні вимоги органів соціального захисту затверджувати чи погоджувати «тариф» для відшкодування пільг та субсидій для мешканців будинків ОСББ. Іншою, неменш важливою, проблемою є необхідність прибирати прибудинкову територію, у той час, як отримати її у власність чи постійне користування майже не можливо. Також актуальними залишаються проблемні питання у відносинах ОСББ із виробниками та виконавцями комунальних послуг (відмова в укладанні індивідуальних договорів), вимоги ДПА до ОСББ реєструватися платником ПДВ, безпідставні перевірки контролюючих органів, проблема «неплатників» та відсутності коштів для проведення капітального ремонту.

90% голів ОСББ вважає, що причиною гальмування у вирішенні проблемних питань ОСББ є небажання центральних та місцевих органів влади їх вирішувати, а також непослідовність і нескоординованість дій влади. Серед інших причин голови ОСББ назвали брак коштів, недосконале законодавство, несформовану ментальність власника в українців.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА 

 

Публікації та новини схожі

Енергетична «залежність» кандидатів

23.05.2014
Енергетична «залежність» кандидатів 23 роки незалежності України, стільки ж років прямої залежності країни від російського газу на основі договірних стосунків.

докладніше

Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо]

27.02.2012
Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо] Одним із кроків, який має поліпшити ситуацію в житлово-комунальному господарстві України, може стати повсюдне створення ОСББ. Про масштабні плани було заявлено вже давно, проте на практиці з’ясувалося, що на шляху створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків існує чимало бар’єрів, створених самою ж державою.

докладніше

Краматорськ знову з теплом

15.02.2012
Краматорськ знову з теплом Близько 13:00 6-го лютого у Краматорську Донецької області прорвало трубу тепломагістралі діаметром 426 мм, що постачала тепло до цілого мікрорайону – 17-ти кварталів «Соцміста».

докладніше

Львівські ОСББ ведуть перемовини з постачальниками комунальних послуг

21.09.2012
Львівські ОСББ ведуть перемовини з постачальниками комунальних послуг Поспілкуватися львівським ОСББ з компаніями-монополістами – постачальниками комунальних послуг – вдалося в ході круглого столу, що відбувся 7 вересня 2012 р. у приміщені малої сесійної зали Львівської міської ради. Захід організувала Спілка власників житла України за партнерської підтримки Громадянської мережі ОПОРА та за сприяння Національного демократичного інституту, в рамках проекту «Створення сприятливих умов діяльності ОСББ».

докладніше

Юридична консультація

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше