Головна » Новини та публікації » Газорозподільні організації тиснуть на рівненські ОСББ

Газорозподільні організації тиснуть на рівненські ОСББ

Попри гучні заяви влади про підтримку та сприяння ОСББ, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків й надалі продовжують потерпати від свавілля монополістів. Про непрості відносини ОСББ з монополістами розповіли голови рівненських ОСББ та керівник житлово-комунальних проектів Рівненської ОПОРИ Зураб Кантарія в ході прес-конференції, що відбулася 20 червня в конференц-залі Рівненського Будинку вчених.

За словами  голови ОСББ «Дружба» Івана Фатича, однією з проблем, яка наразі хвилює його ОСББ, є  вимога Рівнеоблводоканалу встановити лічильник на воду на будинок. Як це сумістити з тим, що майже в усіх мешканців є лічильники на воду, він не розуміє. Серйозні претензії є у мешканців і до підприємства «Санком-Рівне», яке вивозить сміття. Власне, як каже Іван Фатич, навпаки – не вивозить. Відтак, ОСББ «Дружба» хоче повернутися до співпраці з КАТП-1728, яке раніше вивозило сміття. Ще голова ОСББ нарікав, що, мовляв, держава повинна б допомагати таким об’єднанням, а так доводиться оббивати пороги, аби випросити кошти на капітальний ремонт та інші потреби. «Так не повинно бути», – переконаний Іван Фатич.

Нарікала на непорозуміння із «Санкомом» і голова ОСББ «Учитель» Надія Горецька. Вона також зазначила, що члени об’єднання воліли б отримати допомогу держави у глобальних питаннях, таких, як, наприклад, оновленні мереж, а з дрібними вони й самі впораються.

Та про найважливішу проблему ОСББ у Рівному розповів Зураб Кантарія:

– Рівненські ОСББ найчастіше мають проблеми з газопостачальним підприємством «Рівнегаз». Йдеться про вимогу укладання договору між ОСББ та газорозподільним підприємством на технічне обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж, отримання головою правління ОСББ посвідчення відповідального за газове господарство, вимога перевірки димовентиляційних каналів на наявність тяги – усе це за рахунок ОСББ. За невиконання цих умов газовий монополіст погрожує відключенням газу. Водночас, голова ОСББ не повинен укладати такий договір з газовиками, бо ОСББ не є власником будинку. Ці неврегульовані на вищому рівні розбіжності у законодавстві тримають ОСББ у «підвішеному» стані.

За словами Зураба Кантарії, така ж ситуація і з вимогами водоканалу встановити лічильники води на будинки.

– Практично в кожній квартирі є лічильник, – провадить активіст ОПОРИ. – Наприклад, будинок «накрутив» води на 1000 гривень, а мешканці за лічильниками у квартирах сумарно – 900. Хто покриватиме цю різницю? А є ж іще мешканці, що не платять… Там, де є колективні угоди в ОСББ з надавачами послуг, там виникають проблеми. Так по всій Україні, а законодавство ніхто не хоче відкоригувати.

Разом з тим, зазначають опорівці, 6 червня комітет Верховної Ради з питань містобудування, ЖКГ та регіональної політики рекомендував парламенту прийняти у другому читанні законопроект №8391 «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Цей документ передбачає, що ринок управління житлом найближчим часом буде монополізовано й поділено між великими олігархічними групами.

Зокрема, для багатоквартирних будинків орган місцевого самоврядування без конкурсу буде призначати управителя (керуючу компанію), яка знаходиться у комунальній власності. До речі, у Рівному цей процес уже почався. На травневій сесії Рівнеради надано дозвіл комунальному підприємству «Міськсвітло» виступити засновником Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Рівненська управляюча компанія».

Після такого «призначення» комунальне підприємство буде приватизовано і співвласникам нав’яжуть ціни та умови на надання житлово-комунальних послуг. При цьому, не зрозуміло, яким чином співвласники зможуть змінити управителя, каже Зураб Кантарія. Якщо ж співвласники такого будинку забажають створити ОСББ та обрати форму управління «самозабезпечення», виникне колапс, вважають в ОПОРІ, бо такого варіанту законопроектом не передбачено.

З ухваленням цього законопроекту, на переконання ОПОРИ, малий та середній бізнес буде позбавлено можливості створити свої управляючі компанії та взяти участь у конкурсі на обслуговування будинків, які самостійно не визначилися. Відтак, як каже Зураб Кантарія, ОПОРА закликатиме всі гілки влади не ухвалювати згаданий законопроект. Загалом, на думку громадських активістів, держава проводить політику подвійних стандартів у житлово-комунальній сфері, й не зацікавлена у створені там конкурентного середовища. На доказ цього Зураб Кантарія наводить приклад, коли у травні 2012 року Верховна Рада відхилила проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирних будинків». Такими діями парламентарі залишили нерозв’язаними багато нагальних проблем ОСББ.

Довідково:
Захід відбувся у рамках проекту Громадянської мережі ОПОРА «Врегулювання проблемних питань у відносинах ОСББ з підприємствами-монополістами» за сприяння Національного демократичного інституту міжнародних відносин.
Публікації та новини схожі

Міненерговугілля: українська ГТС готова забезпечувати транзит газу до Європи

19.08.2014
Міненерговугілля: українська ГТС готова забезпечувати транзит газу до Європи З моменту припинення постачання російського газу в Україну наша держава підтвердила, що є надійними транзитером газу до Європи.

докладніше

У Харкові тарифи на тепло зростуть на 54% для юросіб

07.10.2011
У Харкові тарифи на тепло зростуть на 54% для юросіб За словами директора КП «ХТМ» Сергія Андрєєва тариф на послуги теплопостачання зросте на 54% для приватних і бюджетних організацій.

докладніше

О начислении платы за отопление мест общего пользования

18.03.2013
О начислении платы за отопление мест общего пользования Согласно пункту 28 Правил предоставления услуг по централизованному отоплению, снабжению холодной и горячей воды и водоотводу, утвержденных постановлением Кабинета Министров Украины от ...

докладніше

Методичні рекомендації для Ініціативної групи по створенню об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ)

12.06.2012
Методичні рекомендації для Ініціативної групи по створенню об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) Термін "ОСББ" вперше став відомим широкому загалу у 1992 році, коли у Законі України "Про приватизацію державного житлового фонду" було зазначено, що власники приватизованих квартир можуть створювати такі об'єднання. Але аналог цього терміну "кондомініум" (у перекладі з латині - "спільне володіння майном") з'явився ще у древньому Римі, коли виникла необхідність різним сім'ям жити у одному будинку і вирішувати багато спільних питань. З того часу у всіх без винятку країнах світу такі об'єднання (у тих або інших формах) стали основою організації спільного проживання людей, альтернативи якої немає.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше