Головна » Новини та публікації » Дніпропетровськ: ОСББ та ЖБК підписали резолюцію з вимогою законодавчих змін

Дніпропетровськ: ОСББ та ЖБК підписали резолюцію з вимогою законодавчих змін

19 березня в місті Дніпропетровську відбувся Дніпропетровський регіональний форум ОСББ та ЖБК під назвою «ОСББ та ЖБК – основа реформування житлово-комунального господарства. Захід став першим з подібного роду масштабних заходів, у котрому взяли участь голови правлінь ОСББ та ЖБК, заступник голови Дніпропетровської обласної ради, начальник відділу водозбуту КП «Дніпроводоканал», комерційний директор ДТЕК «Дніпрообленерго», керівники підприємств, які надають комунальні послуги.

Першим з вітальним словом виступив заступник голови Дніпропетровської обласної ради Віктор Науменко. Він зазначив, що завдяки Президенту України і голові Дніпропетровської обласної ради, в області було організовано конкурси з благоустрою для ОСББ та ЖБК, і, завдяки вдалому їх проведенню, люди повірили владі, що дає привід з оптимізмом очікувати змін на краще в житлово-комунальному господарстві регіону.

Далі відбулося нагородження активістів руху ОСББ квітами та грамотами.

Наступною виступила організаторка форуму голова громадської організації «Асоціація ОСББ та ЖБК Дніпропетровської області «Наш Дім» Катерина Чижик на тему: «Законодавчі аспекти діяльності ОСББ та ЖБК». Вона наголосила, зокрема, що вже досить довго не вирішується питання відшкодування пільг та субсидій членам ОСББ, не приймаються зміни до Закону України «Про ОСББ», не затверджуються типові договори про надання житлово-комунальних послуг, гостро стоїть питання стосунків між підприємствами-монополістами та співвласниками ОСББ, не вносяться зміни до наказу №60 Держжитлокомунгоспу від 25.04.05 р. «Про затвердження Порядку визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді», з 01 січня 2013 року органами юстиції заблоковано реєстрацію прав власності на квартири в ОСББ, якщо хоч один член ОСББ відмовляє у використанні своїх персональних даних. Серед виконаних завдань Катерина Чижик назвала відмову податкової стягувати з ОСББ екологічний податок та припинення вимог до ОСББ і ЖБК сплачувати податок на додану вартість.

Після виступу своєї колеги взяв слово Павло Хобот, голова Дніпропетровської міської громадської організації «Асоціація захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг «Наш Дім». Тема його виступу: Технології лобіювання інтересів ОСББ та ЖБК». Головним завданням, зазначив Хобот, є створення громадських організацій, котрі об’єднуватимуть ОСББ в містах області. І хоч об’єднати всі 100% ОСББ нереально, треба брати приклад з Одеси, Запоріжжя, де в організації об’єднано до 50% ОСББ. Серед інших завдань Павло Хобот назвав звернення до міськрад про скасування для ОСББ земельного податку. Виступаючий також сказав про досягнення за останні два роки Асоціації «Наш Дім» у налагодженні конструктивної співпраці з владою. Прикладом співпраці стало звернення  в 2010 році до голови облдержадміністрації про захист ОСББ «Затишок», коли будинок відключили від води і нарахували штрафи співмешканцям. Тоді, крім влади, на захист встали організації ОСББ зі Львова та інших міст України, що викликало приїзд на місце події заступника міністра з профільного міністерства.

Наступною виступила заступник голови Криворізької міської Асоціації ОСББ «Кривбас Добробут» Тамара Деомідова. Вона поділилась досвідом Кривого Рогу в реалізації прав власників ОСББ. За 2 роки існування, сказала пані Тамара, Асоціацією «Кривбас Добробут» проведено чимало навчальних семінарів для голів ОСББ, надано багато консультацій та юридичної допомоги, здійснено допомогу в оформленні договорів з природними монополістами. Великим досягненням, за словами Тамари Деомідової, стало рішення міської влади про збільшення терміну користування прибудинковою територією з 5 до 49 років. Серед інших здобутків організації виступаюча відзначила проведення в 2011-2012 роках за рахунок бюджетних коштів ремонтів конструктивних елементів будинків на суму 8 млн. грн., в 2013 році – асфальтування прибудинкових територій, в ОСББ за адресою вул. Тухачевського,10 – ремонт покрівлі та водовідливу, розводки тощо. Окремо Тамара Деомідова відзначила проведене навчання спільно з Інститутом розвитку міста Кривого Рогу студентів випускних курсів будівельних та фінансових спеціальностей основам управління ОСББ. Серед успішно розв’язаних проблем виступаюча назвала ситуацію з відшкодуванням пільг і субсидій, що виникла в 2012 році, і була вирішена завдяки втручанню влади, коли в Кривому Розі дозволили користуватися постановою Кабміну №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги». Серед проблем, які ще належить вирішити, Тамара Деомідова назвала ситуацію, що виникла у 2012 році, коли Криворіжтепломережа та Водоканал пропонували підписати ОСББ договори про виконання послуг з тепло- та водопостачання, чим ставили ОСББ в нерівне становищами з будинками комунальної власності через подорожчання води й тепла. Також ОСББ зобов’язали нараховувати платню за послуги, робити розрахунок субсидій.

Щоб викорінити ці ганебні явища, зазначила пані Деомідова, владі треба прийняти закон, а не надсилати на місця роз’яснювальні листи з міністерства, і цього року криворіжцям вплинути на центральну владу найлегше, бо саме зараз у Кабміні і Верховній Раді присутня найбільша кількість представників з Кривого Рогу.

Після ще декількох виступів учасників форуму, Катерина Чижик зачитала резолюцію форуму, котру було одноголосно проголосовано всіма учасниками.

На завершення форуму організатори надали можливість учасникам поставити питання і отримати відповіді в режимі «вільний мікрофон». Одне з питань поставив голова дніпропетровського ЖБК №241 Борис Федорович Сокуренко. Він розповів, що його ЖБК виграв конкурс облради з благоустрою, котрим передбачалась 80% частка фінансування облрадою заміни вікон у під’їздах будинку. Як сказав голова ЖБК, підрядник вікна замінив, отримав від мешканців будинку 20% суми вартості робіт, а решту 80% від облради не отримав. Борис Сокуренко зазначив, що ОСББ, котрі брали участь у конкурсі, отримали гроші в першу чергу, а ЖБК ще чекають. Відповідь на це питання надала представниця відділу розвитку місцевого самоврядування Анастасія Добровольська. Вона запевнила, що всі передбачені кошти найближчим часом надійдуть на рахунки, і проблема буде вирішена.

Учасники форуму також підписали спільну резолюцію про необхідність прийняття законодавчих змін, що мають поліпшити умови діяльності ОСББ та ЖБК.

Сергій Федько,
Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській області,
Тел.: 063-628-67-63
Публікації та новини схожі

Уряд штрафуватиме українців за несвоєчасну оплату компослуг

02.09.2014
Уряд штрафуватиме українців за несвоєчасну оплату компослуг Верховна Рада зареєструвала законопроект №4563а від 29 серпня «Про житлово-комунальні послуги», внесений напередодні Кабінетом Міністрів. Цей документ передбачає стягнення пені зі споживачів за несвоєчасну чи/та неповну сплату ЖКП.

докладніше

Управління багатоквартирними будинками: quo vadis?

03.10.2011
Управління багатоквартирними будинками: quo vadis? Неефективна напіврадянська система управління житловим фондом в Україні призвела до того, що кожен третій багатоквартирний будинок перебуває в аварійному стані, на 40 % зношені внутрішньобудинкові мережі, а багатоквартирні будинки споживають 30–45% (за різними оцінками) від усіх енергоресурсів житлово-комунальної галузі.

докладніше

Минрегион: Преодолением сложных погодных условий займутся ЖКХ

13.12.2012
Минрегион: Преодолением сложных погодных условий займутся ЖКХ Министерство регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины сообщило, что по оперативной информации, поступившей от Украинского Гидрометеорологического центра МЧС, 11-12 декабря на большей части территории Украины ожидаются сложные погодные условия, было объявлено штормовое предупреждение. Коммунальные хозяйства государства испытали снег (на юге, в центральных и восточных областях с дождем), местами сильные осадки (в северных, большинстве центральных областей сильный мокрый снег), налипание мокрого снега, метели и гололед. Осложнения дорожной обстановки негативно отражается на удобстве передвижения по улицам, движение на проезжей части и тротуарах стало более опасным.

докладніше

«Пілотні» проекти з енергозбереження та модернізації у багатоквартирних будинках: хотіли, як краще, а вийшло, як завжди

29.05.2012
«Пілотні» проекти з енергозбереження та модернізації у багатоквартирних будинках: хотіли, як краще, а вийшло, як завжди 29 травня 2012 року в приміщенні інформаційної агенції «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція, на якій ОПОРА оприлюднила результати громадського моніторингу щодо виконання бюджетного фінансування проектів з енергозбереження та модернізації системи управління житлом (згідно зі Загальнодержавною програмою реформування і розвитку ЖКГ на 2009-2014 роки) на прикладі таких міст як Чернігів, Донецьк, Тернопіль, Корсунь-Шевченківський, Євпаторія, Житомир, Херсон, Павлоград, Зборів.

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше