Головна » Новини та публікації » Чому Україні потрібні енергосервісні компанії

Чому Україні потрібні енергосервісні компанії

ЕСКО або ESCO - Energy Service Company "Компанія з надання енергетичних послуг" добре відомі фахівцям з енергозбереження в США і Західній Європі.

Поняття «енергетичні послуги» не варто сприймати в традиційному для України тлумаченні «енергоцентралей» або «обленерго». В нашому випадку ці установи зацікавлені продати більше за менші гроші, а в ЕСКО займаються зворотним - економією енергії і зниженням її вартості.

І поняття «енергозбереження» також не слід розуміти примітивно-як «використовувати менше дорогого палива, замінювати його більш дешевим, і в будь-якому випадку ізолювати вікна, стіни і двері від зайвих витрат тепла». Безсумнівно, з одного боку, все це - про ЕСКО. Однак це ще далеко не все.

Основна мета енергосервісних компаній - це управлінські, фінансові та конструкторські рішення, що дозволяють істотно заощадити на енерговитратах для найрізноманітніших місць життя і роботи людини: житлових і торгових комплексів, офісів, заводів і фабрик, вокзалів і аеропортів, тощо

Вперше ЕСКО була створена у Франції більше ста років тому. Ідея полягала в об'єднанні систем опалення кількох багатоквартирних житлових будинків. Технічне та управлінське об'єднання систем призвело до значного зниження загальної вартості опалювальних послуг. Цю ідею швидко перейняли і взялися розвивати підприємливі американці.

Наступний сплеск інтересу до ЕСКО припав на 70-ті роки двадцятого століття, коли питання енергозбереження стало найважливішим для Західної Європи через скорочення видобутку і продажу нафти арабськими країнами. А на початку ХХІ століття ЕСКО отримали бурхливий розвиток в Східній Європі, включаючи пострадянські республіки.

Варто відзначити, що чим більший обсяг роботи конкретного підприємства, тим краще ефект. Іншими словами, чим більше витрата енергії на певній території, тим більшу частку цієї енергії вдається зберегти. Співпраця з ЕСКО вигідніше для цілісного житлового масиву, ніж для окремого будинку. А для фабрики або аеропорту воно вигідніше, ніж для житлового масиву або великого офісу.

В основі ідеї енергосервісних компаній лежить святая святих капіталізму: рішення, які дозволяють клієнту заощадити енергію (а отже, і гроші), вигідні не тільки клієнта, але і тієї компанії, яка надає йому можливість економії. Досягається це дуже просто. Будь-яка ЕСКО є комерційною установою. Надаючи клієнтам можливість економії енергії та грошей - вона бере за це плату у вигляді частини зекономлених грошей. Ключовою нюанс полягає в тому, що ЕСКО бере лише частину від зекономленого. Таким чином, обидві сторони опиняються у виграші. До того ж, виграє все суспільство, завдяки загальному (в масштабах міста або країни) зменшення енергоспоживання і поліпшення екологічної ситуації.

Взаємна вигода стимулює взаємну зацікавленість, а значить - прогрес. Саме тому різні форми ЕСКО на практиці продемонстрували позитивну стратегію енергозбереження в багатьох країнах світу. Актуальність цієї стратегії особливо зростає в часи подорожчання енергоносіїв, які іноді перетворюються в політичну зброю. Зайве говорити, що не тільки Україна, але й Європа сьогодні переживає саме такі часи.

Як це працює «у них»?

Загальна схема роботи ЕСКО досить проста. Досягнувши домовленостей з власником будівлі або комплексу будівель, вони розробляють план заходів, необхідних для зменшення енергоспоживання. Це може стосуватися стратегії закупівлі і використання енергоносія, або зміни виду енергоносія, або певної перебудови систем опалення, або технологічних інновацій, таких як автоматичне вимкнення світла у порожньому приміщенні. Як правило, формується і пропонується комплекс заходів у різних сферах.

Звичайно, для розробки такого плану фахівцям ЕСКО необхідно всебічне дослідження технічної і фінансової сторони цієї системи опалення, освітлення та водопостачання, також потребує енерговитрат. І вже спираючись на ці дослідження клієнтові пропонують план з прогнозом потенційної економії коштів. Після в угоді фіксується, яку частину зекономлених коштів отримає ЕСКО, і як швидко окупляться кошти, вкладені в технічні перетворення. Сума може бути фіксованою або у вигляді процентів, строки, як правило, коливаються в межах від 5 до 20 років.

Також важливим є той факт, що енергосервісні компанії нерідко контролюють роботу оновленої системи, надаючи клієнту дані про одержаної економії енергії та коштів. Якщо економія виходить менше, ніж передбачалося проектом, можуть бути розроблені нові пропозиції.

На сьогоднішній день в Європі існують різні типи ЕСКО, і деякі з цих типів фахівці не вважають «справжніми». До прикладу, в Німеччині на початку двохтисячних років почався розвиток подібних варіантів на муніципальній основі. Роль ЕСКО в цих моделях виконували відповідні департаменти місцевих адміністрацій, які залучали до справи кошти місцевих бюджетів. Такі «муніципальні ЕСКО» могли менше дбати про чистого прибутку. Завдяки цьому вони розширювали ринок, на який пізніше могли заходити і «класичні» комерційно-орієнтовані компанії. Така модель швидко отримала визнання у постсоціалістичних країнах Центральної та Східної Європи, і, очевидно, могла б послужити в українських реаліях.

Як це працює «у нас»?

Складнощі, звичайно, очевидні: низька якість управління і висока корумпованість української влади на всіх рівнях. Крім цього, необхідні законодавчі зміни у регуляторній сфері. А коли клієнтами енергосервісних компаній стають державні структури, можуть виникнути складності з застосуванням тендерних процедур (з такою проблемою зіткнулися, у Словенії, де ЕСКО просто замало для повноцінної конкуренції на тендерах).

Тим не менш, вигода очевидна, навіть необхідність співпраці з ЕСКО саме для державних і муніципальних об'єктів в нашій країні. У дослідженні, проведеному в 2006-му році під егідою Європейської комісії, йдеться про наявність в Україні мінімум трьох компаній з ознаками ЕСКО, а серед об'єктів їх діяльності названі, зокрема, мережі вуличного освітлення. Можливо, якщо б цей ринок розвивався активніше, перед Києвом сьогодні не стояла б загроза відключення цього освітлення за борги перед енергопостачальником...

Ні для кого не є новиною, що українська економіка є однією з найбільш енерговитратних. Це означає потенційно величезний ринок для енергосервісних компаній. Разом з тим, крім недосконалого законодавства та забюрократизованості, експерти згадують і про таку перепону на шляху розповсюдження ЕСКО, як необізнаність у цьому питанні і з боку чиновників, і з боку бізнесу. Незважаючи на те, що в Україні ЕСКО діють з 1999 року, для нас ця концепція поки залишається екзотикою. Експерти настійно рекомендують керівництву Євросоюзу запровадити програми з енергозбереження, включаючи розвиток енергосервісних компаній, спільно з країнами-сусідами. У США ринок ЕСКО послуг становить понад 2 млрд дол. щорічно. Проте, цей механізм ще не отримав широкого розповсюдження в Україні із-за законодавчих бар'єрів. Введення змін у законодавство дасть можливість залучати кошти приватних інвесторів через механізм енергосервісних контрактів та економити бюджетні кошти та кошти мешканців (мінімум 3 млрд грн на рік). Можливо, рух у цьому напрямку сприятиме впровадженню ЕСКО в нашій країні. Але, в першу чергу це - справа самих українців, які в ній об'єктивно зацікавлені.

Варто зазначити, що робочою групою з реформування ЖКГ Мінрегіону був розроблений ряд законопроектів, які дозволяють впровадити ЕСКО в нашій країні, однак вони досі знаходяться на погодженні в центральних органах виконавчої влади та протягом трьох місяців не виносяться на засідання Уряду. Більш докладно можна побачити на інфографіці.

Публікації та новини схожі

Мінрегіон: 9 областей повністю запровадили технологічний облік тепла

08.10.2012
Мінрегіон: 9 областей повністю запровадили технологічний облік тепла Лише 15 відсотків бракує Україні до повного оснащення всіх теплогенеруючих потужностей комунальних підприємств лічильниками тепла. Дев’ять областей забезпечили технологічний облік виробленого та відпущеного споживачам тепла повністю. Про це повідомив Перший заступник очільника Мінрегіону України Олександр Аліпов під час селекторної наради з керівництвом обласних державних адміністрацій присвяченій підготовці до роботи взимку, що відбулася у будинку Уряду в середу 3 жовтня.

докладніше

Газорозподільні організації тиснуть на рівненські ОСББ

02.07.2012
Газорозподільні організації тиснуть на рівненські ОСББ Попри гучні заяви влади про підтримку та сприяння ОСББ, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків й надалі продовжують потерпати від свавілля монополістів. Про непрості відносини ОСББ з монополістами розповіли голови рівненських ОСББ та керівник житлово-комунальних проектів Рівненської ОПОРИ Зураб Кантарія в ході прес-конференції, що відбулася 20 червня в конференц-залі Рівненського Будинку вчених.

докладніше

Уряд ліквідував НАК "Енергетична компанія України"

05.09.2014
Уряд ліквідував НАК Уряд передав пакети акцій енергокомпаній, які входили в НАК «Енергетична компанія України», Міністерству енергетики і вугільної промисловості.

докладніше

ОСББ має право не погоджувати внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування

10.12.2012
ОСББ має право не погоджувати внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування Півторарічна кампанія Громадянської мережі ОПОРА спільно з іншими громадськими організаціями та ОСББ, щодо вирішення проблеми відшкодування пільг та субсидій для мешканців будинків ОСББ завершилася невеликою перемогою.

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше