Головна » Новини та публікації » Чи страшні ОСББ для криворіжців?

Чи страшні ОСББ для криворіжців?

Перекласти відповідальність держави за зношений житловий фонд на плечі власників квартир – саме так собі пояснюють мету кампанії зі створення ОСББ 27% криворіжців. Такий результат досліджень  «Інституту розвитку міста Кривого Рогу» озвучив виконуючий обов’язки директора Андрій Нагорний під час «круглого столу», що проходив на базі ГО «Асоціації ОСББ «КРИВБАС ДОБРОБУТ» у місті Кривому Розі  01 лютого 2013 року.

Спільний захід, у якому, крім  «Інституту розвитку міста Кривого Рогу», взяли участь голови ОСББ та Громадянська мережа ОПОРА,  мав на меті обговорити ситуацію в місті, що виникла з початку діяльності ОСББ, спростувати міфи щодо неефективності цих об’єднань та розробити програму співпраці Асоціації ОСББ з громадськими організаціями міста. 

 

Першим виступив голова Асоціації ОСББ Василь Ліман. Він розповів, що дотепер міська влада всіляко сприяла створенню та ефективній діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Новоствореним ОСББ надавалась допомога з проведення капітальних ремонтів, асфальтуванням тощо. Але з прийняттям міського бюджету на 2013 рік стало видно, що коштів на інформаційну та рекламну підтримку зі створення нових  ОСББ поки що не передбачено, та головне, що залишається фінансування капітальних ремонтів конструктивів.

В таких умовах недофінансування програми розвитку «Асоціації» Василь Ліман бачить нагальну необхідність співпраці «Асоціації КРИВБАС ДОБРОБУТ» з міськими організаціями та міжнародними фондами, що можуть надати організаційну, інформаційну та фінансову підтримку діяльності ОСББ.

Наступним узяв слово в.о.директора Інституту розвитку міста Кривого Рогу (неприбуткове комунальне підприємство, створене міською радою в 2012 році) Андрій Нагорний. Він озвучив результати соціологічного дослідження про ставлення до ОСББ мешканців міста. Зокрема, він сказав, що 27% криворіжців вважають створення ОСББ черговим «шахрайським» кроком влади, щоб перекласти відповідальність за зношений житловий фонд на мешканців багатоповерхівок. І це при тому, що, за результатами того ж дослідження, 77,8% мешканців будинків, у яких створено ОСББ, задоволені обслуговуванням в «Об’єднаннях». Такі факти, що взаємно заперечують один одного, говорять про те, наголосив Нагорний, що серед жителів, котрих неякісно обслуговують житлово-комунальні підприємства, живе міф про ще гірше обслуговування в разі «приходу» ОСББ. В ході дослідження з’ясувалося, що багато мешканців не розуміють, що ОСББ – це і є вони самі, вважаючи ОСББ абсолютно чужим управлінцем із зовні. Причиною такого не сприйняття нової форми господарювання Інститут розвитку міста вважає недостатнє висвітлення позитивних результатів діяльності ОСББ на фоні значної кількості негативних публікацій у ЗМІ про стан справ у житлово-комунальному господарстві.

Для підвищення інформаційної присутності в ЗМІ Андрій Нагорний запропонував залучати іноземні гранти, для чого запросив до спільної роботи над проектами голів ОСББ.

 

Присутній на круглому столі представник Громадянської мережі ОПОРА Сергій Федько,  поставив питання про мотивацію голів ОСББ в такій нелегкій, новій та часто невдячній роботі зі створення та ефективної діяльності ОСББ. Це викликало деяке пожвавлення серед присутніх голів ОСББ, адже їхня зарплатня в багатьох випадках не дотягує й до однієї тисячі гривень на місяць, а деякі голови працюють взагалі безоплатно. Представник ОПОРИ закликав присутніх не перекладати весь тягар громадської роботи зі ЗМІ, владою та мешканцями на самих лише голів ОСББ, адже плодами діяльності ОСББ, такими як чистота, безпека і комфорт, користуються всі без винятку мешканці міста, а також влада, котра знімає з себе «головний біль» з усунення постійних аварій. Пролунала пропозиція скористатися досвідом ОПОРИ, як незалежної від влади та комерційних управляючих компаній, з інформаційного супроводу громадських ініціатив.

Першим кроком, покликаним популяризувати ОСББ Сергій Федько запропонував зібрати документи і створити історії успіху діючих ОСББ, та проаналізувати причини неефективної роботи об’єднань, провести так звану «роботу над помилками». Місцем для публікацій запропоновано використати інформаційні портали ОПОРИ, а також всіх бажаючих ЗМІ. Присутні голови ОСББ погодились на такий формат роботи. 

У підсумку зустрічі Василь Ліман повідомив, що хоч у 2012 році і зменшилася кількість Новостворених ОСББ в порівнянні з 2007 і 2008 роками, їхня ефективність виявилася значно вищою за деякі старіші ОСББ.

На зустрічі також було підписано угоду про співпрацю між ГО «Асоціацією ОСББ КРИВБАС ДОБРОБУТ» та «Інститутом розвитку міста Кривого Рогу», а також заплановано спільні координаційні наради з Громадянською мережею ОПОРА.

Сергій Федько,
голова Дніпропетровської обласної організації
«Громадянська мережа ОПОРА»  
Публікації та новини схожі

Мінрегіон: Комунальники мають реагувати швидко та злагоджено

24.09.2012
Мінрегіон: Комунальники мають реагувати швидко та злагоджено Зі станом підготовки підприємств та об’єктів комунальної теплоенергетики, загальною готовністю систем життєзабезпечення до зими ознайомилися Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський та Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час відвідин міста Краматорськ Донецької області. На прикладі ТОВ «Краматорськтеплоенерго», на мережах якого у минулому році сталося масштабне відключення споживачів, урядовці та керівники теплопостачальних підприємств області розглянули алгоритм дій у випадку надзвичайних подій. Також детально проаналізували роботу підприємств із запобігання аваріям.

докладніше

Київ: Газова залежність України. Факти та прогнози.

28.12.2011
Київ: Газова залежність України. Факти та прогнози. Розпочався новий вік підвищеного попиту на газ – про це 16 червня 2011 заявив виконавчий директор International Energy Agency Нобуо Танака на Петербурзькому міжнародному економічному форумі. За його словами, попит на газ буде рости значно швидше нафти і вугілля, і газ витіснить вугілля з другого місця за значенням джерел енергії. «Це буде золотий вік для виробників газу, для газової галузі» – сказав Н. Танака. Він підкреслив, що століття дешевої енергетики закінчився, що треба враховувати при формуванні планів економічного зростання.

докладніше

Мінрегіонбуд посприяє співпраці бюджетних установ із енергосервісними компаніями

15.09.2014
Мінрегіонбуд посприяє співпраці бюджетних установ із енергосервісними компаніями Оператор польської газотранспортної системи компанія Gaz System підтвердила, що була змушена припинити поставки газу з Європейського союзу в Україну через зменшення постачань російського палива в Польщу "Газпромом", повідомляє УНІАН.

докладніше

Минрегион объявляет о проведении VIII Международного конгресса в сфере ЖКХ

06.11.2012
Минрегион объявляет о проведении VIII Международного конгресса в сфере ЖКХ С 6 по 9 ноября 2012 года в Международном выставочном центре при поддержке Минрегиона Украины состоится VIII Международный конгресс «Институциональные и технические аспекты реформирования жилищно-коммунального хозяйства».

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше