Головна » Новини та публікації » Черкаські ОСББ потерпають від протиправних дій підприємств-монополістів

Черкаські ОСББ потерпають від протиправних дій підприємств-монополістів

Про шляхи вирішення нагальних проблем у відносинах ОСББ і підприємств-монополістів та про механізми участі громадськості у підготовці рішень на рівні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та профільного комітету Верховної Ради говорили голови ОСББ міста Черкаси, громадські активісти, експерти на круглому столі, що відбувся 24 вересня.

В ході обговорення виявилося, що черкаським ОСББ так само живеться нелегко, як й об’єднанням з інших регіонів України.

Голова  та управитель чотирьох будинків ОСББ Майя Лебєдєва зазначила, що в Черкасах, на відміну від інших міст, досі наявна ситуація, коли за освітлення підвалів та під‘їздів ОСББ платять по тарифу не для звичайних споживачів, а по тарифу прийнятому для населених пунктів. «Найгірше у цій проблемі те, що значна кількість керівників ОСББ взагалі не поінформовані про таку несправедливу ситуацію і справно продовжують платити за завищеними тарифами», - скаржиться голова.

Керівник ОСББ «Орджонікідзе 96» Володимир Друменко навів також кричущий приклад свавілля монополістів:  коли постачальники послуг намагаються скинути із себе відповідальність за внутрішньобудинкові мережі, що є типовим для усіх підприємств-монополістів. І те наскільки ОСББ вдається відстояти свої інтереси сьогодні,  залежить не стільки від чинного законодавства, скільки від особистих якостей керівника ОСББ. В усіх законодавчих актах зазначено, що ОСББ не можна розглядати, як надавача послуг. Але на практиці деякі підприємства в односторонньому порядку намагаються нав‘язати ОСББ цей неприродній статус.

Голова ОСББ «Домовик» Валентина Шпора навела власний сумний досвід спілкування із підприємством «Черкасиобленерго» та міським РЕМ. «На початку  2009 року у нас вийшов із ладу електрокабель, який навіть не знаходився на нашій прибудинковій території, але без якого ми не могли отримувати струм. Підприємство електропостачальник формально не відмовилось ремонтувати кабель, проте ремонту ми чекали майже до зими. Коли у листопаді ремонт не почався, ми змушені були витратити із власного бюджету понад вісім тисяч гривень і за власні кошти відновити електропостачання  у нашому будинку», - розповіла Валентина Григорівна.

Про ще один гіркий досвід співпраці із монополістом розповіла Нагорна Тамара, голова правління ОСББ «Будівельник 105». За її словами, підприємство «Черкасигаз» вимагає від їхнього ОСББ надавати акти обстеження внутрішньобудинкових газових мереж. «Я розумію, що у випадку надзвичайної ситуації із газовими мережами, відповідальність за наслідки це підприємство перекладе на мене, але вдіяти нічого не можу, бо це підприємство – монополіст», - нарікає пані Тамара.

В ході обговорення керівник аналітичного відділу Черкаського обласного осередку  Громадянської мережі ОПОРА Сергій Варич  наголосив на тому, що відповідно до листа Мінрегіону № 7/15-4687 від 26.04.11р ОСББ не може бути власником внутрішньобудинкової системи газопостачання.

«Крім того, у п. 16 правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою КМУ № 2246, чітко сказано, що  перевірка вентиляційних каналів проводиться за рахунок газорозподільних підприємств. В п. 16 порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджених постановою КМУ № 869 від 01.06.2011р., сказано про обслуговування димовентиляційних каналів, але ця послуга не може бути вжита до багатоповерхових будинків, оскільки в них немає камінів, опалювальних  печей,  ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, опалювально-варильних печей, газових протічних і ємкісних водонагрівачів  для гарячого водопостачання», - так прокоментував Сергій Варич озвучені проблеми присутніх ОСББ.

У відстоюванні власних інтересів перед підприємствами-монополістами важливим чинником є здатність ОСББ об‘єднувати власні зусилля. Саме тому учасники круглого столу підтримали ідею представника ОПОРИ створити переговорну інтернет-платформу, завдяки якій керівники ОСББ мали би змогу частіше спілкуватися,  обмінюватися досвідом та розробляти спільні механізми захисту інтересів ОССБ у місті Черкаси.

Також присутні привітали ініціативу голови правління ОСББ «Хрещатик 200» Віталія Шапошника та телеканалу «ВІККА» створювати щомісячну інформаційно-просвітницьку телепрограму, яка популяризуватиме ОСББ серед черкащан та сприятиме обміну досвідом серед вже діючих ОСББ.

Детальніше:
Сергій Варич 
Публікації та новини схожі

Успіхи Харкова у реформуванні ЖКГ

26.01.2012
Успіхи Харкова у реформуванні ЖКГ Харкову за багатьма напрямками вдалося досягти того, до чого в інших обласних центрах ще навіть не приступили. Тому було ухвалено рішення про реалізацію пілотного проекту з модернізації житлово-комунального господарства саме в цьому місті.

докладніше

Концепція заходів з реалізації проектів реконструкції та капітального ремонту з термомодернізацією будинків житлового фонду із застосування сучасних конструктивно-технологічних рішень

28.12.2011
Концепція заходів з реалізації проектів реконструкції та капітального ремонту з термомодернізацією будинків житлового фонду із застосування сучасних конструктивно-технологічних рішень Доповідає Максимов Артем Сергійович, завідуючий відділом герметизаційних, гідро-, теплоізоляційних та опоряджувальних робіт НДІ будівельного виробництва.

докладніше

Ресурсний центр для ОСББ: Євпаторія

07.02.2012
Ресурсний центр для ОСББ: Євпаторія З 1994 року в місті Євпаторія почали створюватися об’єднання, які бажали приймати активну участь у функціонуванні та ремонті свого житлового комплексу, а саме: об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

докладніше

У Харкові тарифи на тепло зростуть на 54% для юросіб

07.10.2011
У Харкові тарифи на тепло зростуть на 54% для юросіб За словами директора КП «ХТМ» Сергія Андрєєва тариф на послуги теплопостачання зросте на 54% для приватних і бюджетних організацій.

докладніше

Юридична консультація

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше