Головна » Новини та публікації » Бути чи не бути ОСББв Україні?

Бути чи не бути ОСББв Україні?

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальних послуг Анатолій Близнюк під час брифінгу в Кабміні щодо проблем ЖКГ нарахував в Україні близько 14 тисяч ОСББ. Це 10 відсотків від кількості усіх багатоквартирних будинків в країні. Ми десь на п’ять відсотків відстаємо від запланованого показника, однак слід розуміти, що ОСББ створюються не для «справної цифри» та виконання плану, а для реального реформування сфери систем життєзабезпечення», – сказав Анатолій Близнюк.

За словами очільника комунального міністерства, у 2011 році створено 1780 об’єднань. Найвищий рівень створення у 2011 році об’єднань у Донецькій (308), Миколаївській (156) та Львівській (126) областях. Низький рівень створення ОСББ спостерігається у м. Севастополь (10), Чернівецькій (12), Полтавській (17) та Кіровоградській (16) областях.Але чи всі розуміють, що таке ОСББ і чи потрібні вони пересічним мешканцям. А може, ці об’єднання більше потрібні чиновникам?

Прем’єр-міністр України Микола Азаров назвав ОСББ новою формою захисту прав і інтересів суспільства та держави, але чи дійсно це так? І кого більше задовольнить така форма управління багатоквартирним будинком? Наприклад,правозахисникДмитро Левицький (ВБО «Інститут місцевого розвитку»)вважає, що більшість чиновників не розуміє і не знає точного визначення та поняття, що таке ОСББ. Чи то закону не читали, чи навмисне заплутують людей, щоб вмити руки від відповідальності – не зрозуміло. 

– Не змінилося сприйняття цього питання головами ОСББ. Свідченням тому є нещодавня зустріч прем’єр-міністра Миколи Азарова з головами ОСББ, – каже правозахисник. – Окремі голови ОСББ просто вразили: хтось вимагав ліцензувати його діяльність, хтось пропонував бізнес-проект зі створення ОСББ під ключ і просив за це по 10 тисяч гривень за штуку з державного бюджету. Тобто є такі дивні уявлення про те, що таке ОСББ і які його завдання. Ситуація і загалом в державі, і в житлово-комунальній галузі непроста.І це спонукає, з одного боку, підприємства житлово-комунального господарства, в деяких ситуаціях органи місцевого самоврядування шукати, на кого можна перекласти частину або й усі свої проблеми. Що ж, це перекладання, як бачимо, здійснюється на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які, за словами Дмитра Левицького, єспоживачами житлово-комунальних послуг. Головні питання, де є на сьогодні суперечки між державотворцями, на думку юриста, виникають у пунктах: чи є ОСББ господарюючим суб’єктом; чи є ОСББ виконавцем послуг і чи є ОСББ платником податку на додану вартість. Також турбує і мешканців багатоквартирок, і чиновників те, чи необхідно ОСББ встановлювати тарифи на послуги тачи потрібно укладати договори з власниками.

–Часто, коли такі ярлики навішуються на ОСББ, самі ж люди сприймають це як належне, – продовжує Дмитро.– Тривалий час державна податкова інспекція України та податкові служби на місцях відмовляли об’єднанням співвласників у включенні до реєстру неприбуткових організацій у разі, якщо статут об’єднання складався відповідно до типового і до нього не вносилися якісь зміни, які на місцях вимагали державні податкові інспекції. Аргументувалося це тим, що Закон «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» не відповідав тоді ще Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» і типовий статут ОСББ також не відповідав цьому Закону. Деякі ОСББ з цим погоджувалися і змінювали статут, чинили підроблення через те, що документи, схвалені загальними зборами, відрізнялися від того, що врешті-решт подавалося до державної податкової інспекції. Проте була невелика група ОСББ і юристів, які поділяли їхні позиції про те, що відмови державних податкових інспекцій є неправомірними. Ця невелика кількість об’єднань відстояла свою позицію в судах від першої до касаційної інстанції, і ця судова практика дозволила минулого року переконати державну податкову адміністрацію в неправильності такої позиції, і завершилося це тим, що ДПА відіслала на місця роз’яснення.Така незаконна практика відмов до включення ОСББ до реєстру неприбуткових організацій припинилася.

–Також є така позиція, що ОСББ – це суб’єкт господарювання, –продовжує юрист.–Це означає, що потрібно ліцензувати певні види діяльності. Але це неправильна позиція, бо якщо визнати, що ОСББ –суб’єкт господарської діяльності, то це слугуватиме додатковим аргументом, щоб ОСББ було визнане виконавцем житлово-комунальних послуг. Але якщо подивитися статтю 3 Господарського кодексу України і визначення, яке даноу ній господарській діяльності, то діяльність ОСББ не підпадає під це визначення, але потрапляє під позицію – господарське забезпечення діяльності негосподарюючих суб’єктів. Є також думка, що ОСББ є нібито виконавцем житлово-комунальних послуг. Донедавна мені здавалося, що начебто цієї проблеми не існує, але цього року з’ясувалося, що в багатьох містах справді органи місцевого самоврядування ухвалюють рішення, яким дійсно визнають ОСББ виконавцем житлово-комунальних послуг. З цього приводу було і роз’яснення відповідного Міністерствапро неправомірність такого підходу. Але це нонсенс, бо ОСББ створений для представлення та захисту інтересів споживачів. Це й є об’єднання споживачів житлово-комунальних послуг. Якщо ми вважаємо, що ОСББ –виконавець послуг, то ми, по суті, протиставляємо споживачів послуг самим собі. Якщо визнаємо, що ОСББ –виконавець житлово-комунальних послуг, то і кошти, що надходять від співвласників об’єднань, – це плата за послуги з відповідним оподаткуванням, що є несумісним зі статусом ОСББ як неприбуткової організації.Також цілий ряд контролюючих організацій мають підстави втручатися в діяльність об’єднання. Так сталося в Одесі, де ОСББ визнали себе виконавцямипослуг, і їхперевіряв АМКУ.

Віктор Матчук, народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування та ЖКГ: «Попри заяви і декларації на підтримку ОСББ, насправді ніякої підтримки не існує в природі. Про що йдеться?Наприклад, той же законопроект №8474: за нього ще не проголосували в другому читанні, тому так все йде й тягнеться. Тому бажання допомагати ОСББ немає. А суди можуть у нас приймати будь-яке рішення, якщо буде спірна ситуація».

Тож бачимо, що наші чиновники є не лише не обізнаними, але ще й подекуди навмисно підміняють поняття та визначення, щоб врешті-решт зробити крайніми простих громадян. А люди теж не завжди читають українські закони, а головне – розуміють їх. Як вирішиться питання і чи скасують статус виконавців житлово-комунальних послуг для ОСББ у Чернівцях, ми будемо дізнаватися та писати у наших наступних випусках.

Довідка

Експерти, серед яких Дмитро Левицький, консультант ВБО «Інститут місцевого розвитку», виділяють наступні негативні наслідки для ОСББ у разі визнання його виконавцем житлово-комунальних послуг:

  1. ОСББ протиставляється співвласникам.
  2. Кошти від власників розглядаються як плата за послуги,  яка підлягає оподаткуванню податком на прибуток і ПДВ.
  3. Контроль за ОСББ з питань: захисту прав споживачів, дотримання законодавства про захист економічної конкуренції тощо.

Отже, якщо сьогодні ОСББ міста можуть не відчувати жодного з цих наслідків,  то в будь-який момент можуть відчути. На жаль, через необізнаність усе це сприймається як належне–наприклад, необхідність сплати ПДВ у разі, якщо сума внесків і платежів сягне 300 тисяч гривень на рік. У той час, як незалежно від обсягів внесків і платежів ОСББ в жодному раз і не є платником ПДВ і в жодному разі не є платником податку на прибуток. Як і не є виконавцем житлово-комунальних послуг.

Ірина Григоращук
Журналіст Громадянської мережі «ОПОРА»

irinag@bukpravda.cv.ua

 

Публікації та новини схожі

Кабмін виділив 104 млн. грн. на добудову Дністровської ГАЕС

22.08.2014
Кабмін виділив 104 млн. грн. на добудову Дністровської ГАЕС На добудову першої черги Дністровської гідроакумулюючої електростанції український уряд направить залишки коштів у розмірі 103,813 млн грн із спеціального фонду державного бюджету, джерелом якого є кошти ЄС для фінансування програми з реалізації енергетичної стратегії України.

докладніше

Данные об обращении граждан в Минрегион

06.03.2013
Данные об обращении граждан в Минрегион Министерство регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства имеет «горячую линию» для оперативных обращений граждан в случае возникновения проблем и перебоев в работе систем жизнеобеспечения в орган исполнительной власти.

докладніше

Мінрегіон активно вивчає міжнародний досвід — Анатолій Близнюк

07.03.2012
Мінрегіон активно вивчає міжнародний досвід — Анатолій Близнюк Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активно вивчає іноземний досвід реформування ЖКГ, зокрема, і накопичений у країнах СНД. Про це сказав очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк під час зустрічі із керівництвом Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Російської Федерації.

докладніше

«Луганськвода» посягає на права мешканців ОСББ

02.01.2013
«Луганськвода» посягає на права мешканців ОСББ 28 грудня 2012 у місті Луганськ відбувся круглий стіл на тему: «Луганські ОСББ та монополісти: партнерство чи протистояння?». Організатором заходу виступила Громадянська Мережа ОПОРА. Представники ОСББ Луганська розповіли, що найбільше нарікань вони мають на ТОВ «Луганськвода», яка й надалі вимагає акумулювати на рахунках ОСББ грошові кошти, оплачувані людьми за воду і централізовано перераховувати їх «Луганськвода», що утискає права мешканців.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше