Головна » Новини та публікації » Бомба сповільненої дії для ОСББ від виконкому Чернівецької міської ради

Бомба сповільненої дії для ОСББ від виконкому Чернівецької міської ради

207 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) міста Чернівці отримали непритаманний їм статус виконавців житлово-комунальних послуг (“виконавців послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків та з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій”) через незаконне рішення виконкому Чернівецької міської ради №517/14 від 23.08.2011 “Про визначення виконавців житлово-комунальних послуг в житловому фонді м. Чернівців та визнання такими, що втратили чинність, рішення виконавчого комітету з цих питань”.

Звернення про такі порушення прав до центральних органів виконавчої влади були настільки численними, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оприлюднило роз’яснення “Щодо статусу ОСББ як учасника у сфері житлово-комунальних послуг” від 26.04.11 №7/15-4687, яке, мабуть, до виконкому Чернівецької міської ради не дійшло. Хоча роз’яснення надано ще у квітні місяці, а рішення приймалося у серпні.

Згадане роз’яснення з посиланням на відповідні нормативні акти, зокрема, підсумовує, що: “...ОСББ не є суб’єктом господарювання і не може бути виробником або виконавцем житлово-комунальних послуг ...”, “...ОСББ може виступати лише у ролі споживача — як колективний замовник (абонент)”.

Експерти наголошують на наступних негативних наслідках для ОСББ, у разі визнання його виконавцем житлово-комунальних послуг:

  • ОСББ протиставляється співвласникам.
  • Кошти від власників розглядаються як плата за послуги, яка підлягає оподаткуванню податком на прибуток і ПДВ.
  • Контроль за ОСББ з питань захисту прав споживачів, дотримання законодавства про захист економічної конкуренції тощо.

Складається враження, що чернівецькі «державні мужі» вважають себе мудрішими за решту або ж, навпаки, настільки некомпетентні, що їм важко осягнути зміст роз’яснення профільного міністерства “Щодо статусу ОСББ як учасника у сфері житлово-комунальних послуг” від 26.04.11 №7/15-4687. Чи вони все ж таки сподіваються на те, що цих 207 ОСББ сприйматимуть як належне, приміром, необхідність сплати ПДВ в разі, якщо сума внесків і платежів від співвласників сягне 300 тисяч гривень на рік? В той час як, незалежно від обсягів внесків і платежів, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків не є ані платником ПДВ, ані платником податку на прибуток.