Головна » Новини та публікації » Анонс: Кредитна лінія для реалізації енергоефективних проектів у житлових будинках

Анонс: Кредитна лінія для реалізації енергоефективних проектів у житлових будинках

В рамках програми з підвищення ефективності використання енергії у багатоквартирних житлових будинках Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) у партнерстві з місцевими комерційними банками може найближчим часом запропонувати Кредитну лінію для реалізації енергоефективних проектів у житлових будинках (далі – Кредитна лінія).

Якщо така Кредитна лінія запрацює, власники приватних будинків та об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) зможуть отримати фінансування для реалізації енергоефективних проектів. Кредити видаватимуться позичальникам, які задовольнятимуть певним критеріям, зокрема: тип проекту, обсяг необхідного фінансування, очікувана економія енергії та іншим стандартним критеріям для отримання кредиту. Кредити видаватимуться на комерційній основі з відсотковою ставкою від 15% до 18% (або, можливо, 12% - 14%) і строком погашення кредиту 3-5 років (можливо, більше). Умови видачі кредиту на реалізацію енергоефективних проектів будуть такими ж, як і умови отримання кредиту у комерційному банку.

Характерною рисою такої Кредитної лінії стане те, що по завершенні енергоефективного проекту банк зможе надати позичальнику стимулюючу пільгу у розмірі 5%, 10% або навіть до 20% компенсації основної суми кредиту, залежно від типу проекту та досягнутої енергоефективності.

З тим, щоби оцінити інтерес до такої Кредитної лінії з боку власників приватних будинків та ОСББ, і з тим, щоби розробити перелік енергоефективних проектів, які в першу чергу фінансуватимуться в рамках кредитної лінії, ЄБРР залучає консалтингові організації – WorleyParsons (США) та Інститут місцевого розвитку (Україна). Експерти цих консалтингових організацій збиратимуть інформацію від зацікавлених сторін, безкоштовно надаватимуть зацікавленим сторонам підтримку у підготовці технічної та економічної оцінки кожного енергоефективного проекту і у підготовці переліку енергоефективних проектів для першочергового фінансування в рамках такої Кредитної лінії.

Якщо Ви плануєте виконання робіт, пов‘язаних з підвищенням енергоефективності у Вашому ОСББ, будь ласка, зареєструйтеся на інформаційному порталі Теплий дім і заповніть форму опитування.

Заповнені форми допоможуть вивчити попит та готовність ОСББ та власників приватних будинків в Україні реалізовувати енергоефективні проекти та залучати кредитні ресурси. Дане анкетування не є підставою для фінансування конкретного ОСББ.

Ви можете надіслати форму з Теплого дому, натиснувши «Відправити», або можете роздрукувати форму і надіслати її поштою на адресу Інституту місцевого розвитку, факсом (044) 4287612 або доданим файлом електронною поштою на адресу lkozina@mdi.org.ua.

Якщо Вам потрібна допомога або якщо у Вас виникли запитання, пишіть нам на адресу: lkozina@mdi.org.ua, контактна особа: Ліна Козіна, Інститут місцевого розвитку.

Розглядатимуться форми опитування, які було отримано до 10 червня 2013 року включно.

Публікації та новини схожі

Луцьке ОСББ «Біном» оплачує тепло за тарифом, зменшеним на 7 %

05.12.2011
Луцьке ОСББ «Біном» оплачує тепло за тарифом, зменшеним на 7 % ОСББ «Біном» завдяки співпраці із ТзОВ Енергосервісною компанією «Луцькі Комунальні Системи» (ЕСК) за половину опалювального періоду 2010-11рр. зекономило 50% теплоносія та платись за тепло за міським тарифом, що зменшений на 7 %.

докладніше

Видано посібник з практичними порадами щодо управління ОСББ

23.01.2012
Видано посібник з практичними порадами щодо управління ОСББ Нещодавно вийшов друком практичний посібник «Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку: практичні поради», який стане в нагоді кожному хто створює ОСББ, асоціації ОСББ, а також головам об’єднань.

докладніше

Проблеми спільної власності: чи є рішення?

04.02.2013
Проблеми спільної власності: чи є рішення? Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства представило на громадське обговорення проекти законів, розроблені компанією «Бейкер і Маккензі» за фінансовоїпідтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) (Проект Закону України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо особливостей права власності у багатоквартирному будинку», Проект Закону України «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку»).

докладніше

Круглый стол в Вознесенске: Обсуждение проблем ОСМД с народным депутатом Украины

23.01.2013
Круглый стол в  Вознесенске: Обсуждение проблем ОСМД с народным депутатом Украины В Вознесенске за круглым столом председатели ОСМД, встретились с народным депутатом Украины Гержовым Юрием Ивановичем, первым заместителем городского головы Луковым Виталием Дмитриевичем, представителями органов местного самоуправления и Госкомзема в г. Вознесенск. За круглым столом обсуждали проблемы передачи придомовых территорий в собственность или аренду ОСМД и ЖСК.

докладніше

Юридична консультація

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше