Головна » Громадськість об’єднується для прискорення реформи ЖКГ

Громадськість об’єднується для прискорення реформи ЖКГ

За ініціативи Спілки власників житла та Громадянської мережі ОПОРА створено коаліцію сприяння житлово-комунальній реформі в Україні. Профільні громадські організації, незалежні експерти та власники житла будуть координувати свої дії через неформальне об’єднання. Мета коаліції – створення сприятливих умов для ефективного управління власністю.

На сьогоднішній день приватизовано більше 90 % квартир, що мало б означати передачу житла в руки ефективних власників – громадян. Однак, будинки – не лише сукупність квартир, це – цілісні майнові комплекси, утворені земельною ділянкою у встановлених межах та розташованим на ній будинком чи його частиною разом зі спорудами та інженерними мережами, які є спільною власністю всіх власників окремих помешкань. В багатьох країнах світу основою організації спільного проживання людей є кондомініуми, тобто об’єднання співвласників. Саме вони покликані сприяти ефективному використанню власного майна та управліню, утриманню i використанню неподільного та загального майна.

На початок 2007 р. в Україні більше ніж у 6 відсотках усіх багатоквартирних будинків були створені формальні об’єднання власників житла, хоча минуло 12 років з часу прийняття першого закону, який дозволив створювати об’єднання власників житла. ЖЕКи продовжують утримувати монополію на надання житлово-комунальних послуг, а щомісячні платежі мешканців є недостатніми для проведення капітального ремонту. Існує кілька причин повільного формування об’єднань власників житла:

  • недостатній рівень усвідомлення і розуміння населенням прав та обов’язків, пов’язаних із власністю, а також можливих вигод від самостійного управління своїм майном;
  • несприятлива нормативно-правова база для реалізації права власності/ співвласності, яка ускладнює, а деколи робить неможливим процес реєстрації ОСББ, передачу майна, у т.ч. прибудинкової території, отримання правовстановлюючої документації на майновий комплекс, а також залишає ряд невирішених питань щодо подальшого управління будинком;
  • відсутність ефективної системи управління житлом та недорозвинутий інститут управлінця житлового комплексу, що перекладає на плечі ОСББ ряд невластивих йому функцій;
  • відсутність досвіду, знань і навичок у керівництва об’єднань щодо управління будинком, що не сприяє ефективному функціонуванню ОСББ;
  • практична відсутність конкурентного середовища на ринку послуг з утримання та обслуговування житла, що не сприяє підвищенню якості послуг для населення;
  • високий рівень корупції в органах державної влади, місцевого самоврядування, судах, внаслідок чого права власників житла часто безкарно порушуються.

Накопичених протягом десятків років проблем житлово-комунальної галузі настільки багато, що жодній громадській організації розв’язати їх не під силу. Не дарма, держава постійно відкладає у «довгий ящик» реформу цієї галузі і надає перевагу «латанню дірок» та «косметичному ремонту» замість системних реальних, на перший погляд непопулярних, але вкрай необхідних кроків. Що потрібно зробити? Передати управління багатоквартирними будинками в руки співвласників, надати їх усю необхідну інформацію та забезпечити ринкові «правила гри». І, звичайно, надавати всебічну підтримку – від інформаційно-консультаційної до грантової (на встановлення енергозберігаючих систем, погашення відсотків за кредитами, здійснення капітального ремонту тощо).

Тому, усвідомлюючи необхідність і нагальність таких реформи, представники громадських організацій, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та незалежні експерти, вирішили об’єднати свої зусилля для формування та стимулювання ефективного власника житла в Україні. В рамках новоствореної неформальної коаліції громадських організації та об’єднань, що представляють інтереси громадян у житловій сфері, буде здійснюватися обмін досвідом та кращими практиками; організовуватимуться інформаційно-просвітницькі кампанії для населення; проводитиметься контроль за діями влади на всіх рівнях; здійснюватиметься лобіювання інтересів громад через вдосконалення нормативно-правової бази; забезпечуватиметься дієве представництво громадян у консультативних радах при органах влади; буде організовано механізм захисту інтересів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та надавання їм інформаційної і юридичної підтримки.

У найближчих планах коаліції – створення Центру підтримки ОСББ у м. Києві з постійно діючою юридичною приймальнею, модерування Інтернет-ресурсу з житлово-комунальної тематики, проведення адвокасі-кампанії з прийняття закону України «Про внесення змін до ЗУ «Про ОСББ» та роз’яснювальна інформаційна кампанія для власників житла, які ще не створили об’єднання.

Публікації та новини схожі

Рівне: ОСББ чекають від елекропостачальника відшкодування за утримання мереж

29.03.2013
Рівне: ОСББ чекають від елекропостачальника відшкодування за утримання мереж 28 березня у Рівному відбувся круглий стіл на тему співпраці між Об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків міста та монополістом у галузі електропостачання ПАТ «AES Рівнеобленерго».

докладніше

Відшкодування різниці нарахуванньза теплову енергію та гаряче водопостачання для ОСББ та ЖБК (Києв)

31.01.2013
Відшкодування різниці нарахуванньза теплову енергію та гаряче водопостачання для ОСББ та ЖБК (Києв) На засіданні секретаріату Координаційної ради з питань ОСББ при КМДА, 29 січня 2013 року чиновники заявили про плани щодо відшкодування для ОСББ та ЖБК різниці з нарахування за теплову енергію, яка виникла у розрахунках з ПАТ «Київенерго».

докладніше

Жахіття Житлового кодексу "воскресають"

07.10.2011
Жахіття Житлового кодексу На тлі гучного звільнення віце-прем’єр-міністра Тихонова, майже непоміченим пройшов розгляд в парламентському комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики міні-Житлового кодексу – законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (автори – народні депутати Бондик, Баранов, Прутнік, Плотніков, Литвин, Крук, Харлім, Шпенів, Стельмашенко). Суть законопроекту – нав’язування керуючих компаній та позбавлення співвласників багатоквартирних будинків права голосу.

докладніше

Півмільярда гривень уже направлено на енергозбереження

05.09.2014
Півмільярда гривень уже направлено на енергозбереження Український уряд, за словами Міністра Кабінету Міністрів Остапа Семерака, забезпечив виконання програми з енергозбереження у розмірі 500 мільйонів гривень.

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше