Головна » Роль громадськості у формуванні ефективного власника житла

Роль громадськості у формуванні ефективного власника житла

Однією з найактуальніших проблем останнього десятиріччя є реформа житлово-комунальної галузі в України. Однак, фактичних здобутків на сьогоднішній день не так багато. Наріжним каменем реформи в демократичних країнах є розвинутий інститут власності. Тільки поява відповідального власника, замовника, інвестора і контролера (тобто, кондомініуму) забезпечує якісну конкуренцію між надавачами послуг на ринку, справедливого і економічно обґрунтованого тарифоутворення, стандартизації та обліку житлово-комунальних послуг.

Масова підтримка кондомініум-руху в Україні можлива лише за наступних умов:

  • формалізації права власності на будинки як цілісні майнові комплекси з прибудинковою територією;
    формалізації права власності власника житлового чи нежитлового приміщення на ідеальну частку власності в майновому комплексі;
  • спрощення процедури утворення та реєстрації ОСББ;
  • встановлення прямої залежності членства в ОСББ від власності на житло/нежитлове приміщення;
    обов’язковості створення ОСББ у нових та реконструйованих будинках;
  • автоматичності передачі земельної ділянки, на якій розташованих будинок і прибудинкової території при створенні ОСББ у власність співвласників будинку;
  • обов’язковості передачі всієї технічної документації на будинок, акту обстеження житлового будинку, перелік першочергових ремонтних робіт, що рекомендуються, перелік першочергових заходів з енергозбереження ОСББ при створенні ОСББ;
  • забезпечення можливості для ОСББ самостійно визначати спосіб управління майновим комплексом;
    звільнення від оподаткування податком на прибуток та ПДВ коштів ОСББ;
  • створення фінансових пільг для ОСББ через запровадження дешевих кредитів та спеціальних грантових програм;
  • надання організаційно-технічної та методичної допомоги в діяльності ОСББ;
  • впровадження комплексної просвітницької кампанії серед населення щодо управління власністю.

Основними перешкодами на шляху до запровадження цих змін є недостатнє розуміння поняття «власності» серед українців, а також політичні маніпуляції навколо житлово-комунальної сфери. Безкоштовна приватизація державного майна породила породила споживацьке ставлення до власності, і як результат – відмову (а в деяких випадках неспроможність) нести тягар від її утримання.
Якщо у більшості країн пострадянського простору ця проблема була вирішена кілька десятиліть тому завдяки жорстким і непопулярним політичним рішенням, то в Україні вона укорінилася. Оскільки надто багато часу втрачено, то шляху до реформи не буде легким і потребуватиме консолідації зусиль влади і громадськості.

Напрямками для такої співпраці може бути:

  1. Участь організованої громадськості (представників експертних громадських організації, ЖСК і ОСББ) у підготовці та обговоренні проектів нормативно-правових актів, підготовлених профільним Міністерством, Комітетом Верховної Ради України, а також місцевих програм. Зокрема, на сьогоднішній день у Парламенті знаходиться на розгляді чотири законопроекти, найважливішим серед яких є спільний законопроект народних депутатів – Кучеренка О.Ю., Ляпіної К.М., Бондаренка В.Д. та Баранова В.О. „Про внесення змін до Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, а також проект нового Житлового кодексу. Протягом вересня-жовтня 2008 року Громадянська мережа ОПОРА спільно із Спілкою власників житла України та Інститутом політичної освіти організувати шість круглих столів (у Рівному, Львові, Кіровограді, Чернігові, Житомирі та Києві) з обговорення законодавчих ініціатив, результати яких будуть передані і, сподіваємося, враховані розробниками.
  2. Запровадження навчальних програмах та стажувань за кордоном для представників органів влади, профільних громадських організацій та майбутніх управлінців у житловій сфері. Зокрема, такі поїздки постійно організовують Громадський фонд «Право і демократія» (м. Львів), Центр досліджень місцевого самоврядування (м. Львів) та Національний демократичний інститут.
  3. Обмін досвідом, кращими практиками роботи, місцевими програмами підтримки між ОСББ та ЖСК у різних містах. ГМ ОПОРА та Спілка власників житла України планують створити спеціалізований Інтернет-портал – соціальну мережу, відкриту для користування усіма бажаючими.
  4. Створення інформаційно-консультаційних центрів для ОСББ, ЖСК та ініціативних груп, які надають телефонні, особисті, он-лайн консультації щодо захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг, порядку створення ОСББ, виділення прибудинкової території, обслуговування житла та відносин з органами влади і надавачами послуг тощо. Такі центри подекуди ефективно діють за підтримки місцевих органів влади та адмініструються громадськими організаціями (зокрема, у Дарницькому районі міста Києва). В інших містах вони є виключною ініціативою громадськості. Так, у м. Львові консультації надає Фонд «Право і демократія», ОСББ «Сихівчанин», у м. Києві – Громадянська мережа ОПОРА.
  5. Проведення комплексної просвітницької кампанії серед населення щодо управління житлом. Ідеться про виготовлення і розповсюдження соціальної реклами на радіо, телебаченні, у пресі, а також особисті роз’яснювальні зустрічі з мешканцями будинків. Зокрема, такі зустрічі проводилися зусиллями міської влади за участі громадських організацій у міста Черкас та Миколаїв.
Публікації та новини схожі

О начислении платы за отопление мест общего пользования

18.03.2013
О начислении платы за отопление мест общего пользования Согласно пункту 28 Правил предоставления услуг по централизованному отоплению, снабжению холодной и горячей воды и водоотводу, утвержденных постановлением Кабинета Министров Украины от ...

докладніше

Киевские власти выделили средства на благоустройство города

26.04.2012
Киевские власти выделили средства на благоустройство города В начале мая в столице стартует комплексная программа по благоустройству и асфальтированию придомовых территорий. Около 200 миллионов гривен из государственного бюджета и еще столько же из городского будут направлены на восстановление и замену асфальтового покрытия, озеленения и освещения придомовых территорий, благоустройство дворов.

докладніше

Тигипко обещает — тарифы на ЖКУ до выборов расти не будут

20.03.2012
Тигипко обещает — тарифы на ЖКУ до выборов расти не будут Согласно заявлениям государственных деятелей повышения тарифов на жилищно-коммунальные услуги не предвидятся. Так что стоимость услуг ЖКХ для населения будет повышаться в следующем году и поэтапно.

докладніше

Круглий стіл: «Якою буде політика влади у житлово-комунальній сфері Рівного після зміни начальника управління?»

18.02.2013
Круглий стіл: «Якою буде політика влади у житлово-комунальній сфері Рівного після зміни начальника управління?» У вівторок, 19 лютого в конференц-залі Будинку вчених (м. Рівне, вул. С. Петлюри, 17, другий поверх) відбудеться обговорення питань реформування та розвитку житлово-комунальної сфери Рівного.

докладніше

Юридична консультація

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше